Διαζύγια / Διατροφές / Επικοινωνία τέκνων

Διαζύγια / Διατροφές / Επικοινωνία τέκνων (44)

14 Φεβρουαρίου 2024 Γράφτηκε από Κατηγορία Διαζύγια / Διατροφές / Επικοινωνία τέκνων

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ….

ΑΙΤΗΣΗ (ανάκλησης προσωρινής δ/γής)

….

ΚΑΤΑ

….

          Καρδίτσα …

          Με τον καθ` ου τελέσαμε …..λύσαμε το γάμο μας συναινετικά. Προς τούτο συντάχθηκε και υπογράφηκε από εμάς το από …. ιδιωτικό συμφωνητικό λύσης γάμου και περί επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής ανηλίκου τέκνου, …          Η διάρκεια ισχύος του ανωτέρω συμφωνητικού, ορίστηκε στα δύο έτη, ήτοι έληξε την …. Δεν ανανεώθηκε ούτε παρατάθηκε, αλλ` ούτε και συνάψαμε άλλη συμφωνία.

          Ήδη και προ της λήξης ισχύος της ανωτέρω συμφωνίας, ο καθ` ου, άσκησε εναντίον μου την από …. τακτική αγωγή του στο …. με την οποία ζητά να ανατεθεί η επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου μας και στους δύο γονείς (συνεπιμέλεια) και να οριστεί ως τόπος διαμονής του εναλλάξ ανά εβδομάδα, η κατοικία των γονέων.  

          Λίγο αργότερα, άσκησε και την από … αίτησή του ασφαλιστικών μέτρων στο ίδιο δικαστήριο … και με προσωρινή δ/γή ζήτησε την ανάθεση προσωρινά της επιμέλειας από κοινού και στους δύο γονείς και επίσης να οριστεί ως τόπος διαμονής του, εναλλάξ ανά εβδομάδα, η κατοικία των γονέων. Δεν είχε επικουρικό αίτημα επικοινωνίας.

          Συζητήσεως γενομένης επ` αυτής την …, εκδόθηκε η από … προσωρινή δ/γή του κ. δικαστή …., η οποία ανέθεσε αποκλειστικά σε εμένα την επιμέλεια προσωρινά μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών την …. και ρύθμισε την επικοινωνία του με το ανήλικο αυτεπάγγελτα κατά τα ειδικότερα εν αυτή.

          Συγκεκριμένα όρισε μεταξύ άλλων, να επικοινωνεί με το ανήλικο τέκνο μας «Β. Κάθε δεύτερο Παρασκευοσαββατοκύριακο εκάστου μήνα, αρχής γενομένης από τον μήνα Δεκέμβριο, από την Παρασκευή και ώρα 19.00 π.μ., οπότε θα παραλαμβάνει το ανήλικο τέκνο από την οικία της μητρός του έως και την Κυριακή και ώρα 19:00 μ.μ., οπότε και θα το παραδίδει ξανά στην ως άνω οικία, με διανυκτέρευση του αιτούντος με το ανήλικο τέκνο του στην οικία του. Κατά το ως άνω χρονικό διάστημα κατά το οποίο το ανήλικο τέκνο θα διαμένει στην οικία του πατέρα του, η μητέρα αυτού έχει δικαίωμα να επικοινωνεί με το ανήλικο τέκνο της…»

          Η αίτησή του ασφαλιστικών μέτρων με την παρά πόδα αυτής καταχωρηθείσα ανωτέρω προσωρινή δ/γή επιδόθηκε σε εμένα την …. επιμελεία του, και συνεπώς γνώριζε καλά το περιεχόμενό της.

          Ωστόσο ο καθ` ου, με δόλο δεν συμμορφώθηκε με αυτήν και την παραβίασε ενόσω αυτή ίσχυε, το ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο από …. και από … καθόσον στην πρώτη περίπτωση διανυκτέρευσε και διέμενε με αυτό στο …. και στην δεύτερη, διανυκτέρευσε και διέμενε με αυτό στην …και όχι στην οικία του … επί της οδού …. (αυτή αναγράφει στα δικόγραφά του και δήλωσε και στο ακροατήριο) και, επιπλέον, και στις δύο περιπτώσεις, μαζί με τη νέα σύντροφό του. Δεν υπήρξε προς τούτο καμία προηγούμενη έγγραφη ή προφορική συναίνεσή μου ή έγκριση ή κατ` άλλο τρόπο συμφωνία μας για τροποποίηση των ρυθμίσεων της ανωτέρω προσωρινής δ/γής.

          Για τις ανωτέρω εγκληματικές του ενέργειες, υπέβαλα εναντίον του την από … έγκλησή μου στον κ. Εισαγγελέα …, ζητώντας την τιμωρία του για το αδίκημα της ΠΚ 169 Α και δήλωσα με αυτή παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας εναντίον του ως δικαιούμενη κατά τον ΑΚ, να αξιώσω την αποκατάσταση της ηθικής μου βλάβης (ΑΚ 57,59,914,932) 

          Λίγο χρειάζεται να τονιστεί ότι ο κ. Δικαστής που εξέδωσε αυτή και όρισε επικοινωνία στην οικία του και όχι κάπου άλλου, έλαβε υπόψη μετά βεβαιότητας το συμφέρον του τέκνου και δεν άφησε αυτό στην επιλογή του αντιδίκου. Γι` αυτό και αυτεπάγγελτα, όρισε το δικαίωμά του επικοινωνίας με το ανωτέρω περιεχόμενο, δηλ. διότι το δικαστήριο έχει την δυνατότητα να επιλαμβάνεται αυτεπάγγελτα για την επικοινωνία εφόσον αυτό είναι προς το συμφέρον του τέκνου (βλ. ενδ. ΜΠρΚαρδ 25/2016 αδημ, όπου και παραπομπές). Εν προκειμένω δηλαδή, αφού έλαβε υπόψη προφανώς τις σχέσεις αντιδικίας των γονέων, την ηλικία του τέκνου και τις ανάγκες του και ασχολίες του («πρόγραμμά του»), όρισε η επικοινωνία τα ΠΣΚ να διενεργείται στην οικία του καθ` ου στην …. όπου το παιδί θα διαμένει και θα διανυκτερεύει και όχι σε άλλον τόπο και σε άλλη οικία. Και όπως ειπώθηκε, δεν παραχώρησε δικαίωμα επιλογής στον καθ` ου ή την κατ` άλλοι τρόπο ελευθερία να προσδιορίζει αυτός τον τόπο διαμονής και διανυκτέρευσής του διαφορετικά.

          Είναι γνωστό ότι τα ασφαλιστικά μέτρα, είναι παρεπόμενα της κυρίας δίκης αφού είναι ρυθμιστικά-εξασφαλιστικά του ασφαλιστέου ουσιαστικού δικαιώματος που αποτελεί το αντικείμενο της κύριας δίκης. Δεν νοούνται συνεπώς χωρίς αυτή. Και γι` αυτό έχουν προσωρινή ισχύ, ήτοι έως.....

14 Φεβρουαρίου 2024 Γράφτηκε από Κατηγορία Διαζύγια / Διατροφές / Επικοινωνία τέκνων

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ …..

ΑΓΩΓΗ (διαζυγίου, ηθικής βλάβη, αποκλειστικής επιμέλειας ανηλίκου τέκνου επί διακοπής συμβίωσης, διατροφής (1390, 1391, 1510,1511 επ, 1513, 1514 επΑΚεπ, 1516.2 επ, 1486ΑΚ επ,1489.2 ΑΚ επ. Ειδική διαδικασία ΚΠολΔ 591, 592 επ.)

….

 ΚΑΤΑ

….

Καρδίτσα …

         

          Με τον εναγόμενο τελέσαμε νόμιμο….  

                       ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ

           Επειδή κατ` άρθρο 1439 ΑΚ, καθένας από τους συζύγους έχει το δικαίωμα να ζητήσει διαζύγιο, όταν οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν κλονισθεί τόσο ισχυρά, ώστε βάσιμα η εξακολούθηση της έγγαμης συμβίωσης να καθίσταται αφόρητη για τον σύζυγο που ζητεί το διαζύγιο.

          Γίνεται δε δεκτό πάγια, ότι ως «ισχυρός κλονισμός» ορίζονται εκείνα τα γεγονότα που βάλλουν και πλήττουν τον θεσμό του γάμου ως ηθική και νομική σχέση και τα οποία είναι πρόσφορα να κλονίσουν τόσο σοβαρά την έγγαμη συμβίωση, ώστε η εξακολούθησή της να είναι πλέον αδύνατη και αφόρητη. Τα γεγονότα αυτά μπορούν μάλιστα να συνδέονται αιτιωδώς είτε με το πρόσωπο του άλλου συζύγου είτε και των δύο συζύγων. 

          Στις πράξεις ή παραλείψεις που είναι αντικειμενικά πρόσφορες να κλονίσουν τον γάμο, εμπίπτουν καταρχάς οι περιπτώσεις παράβασης της υποχρέωσης των συζύγων για συμβίωση που απορρέει από το άρθρ. 1386 ΑΚ, είτε με τη στενή είτε με την ευρεία έννοια του όρου. Εδώ περιλαμβάνονται, πλην των περιπτώσεων φυσικά της ενδοοικογενειακής βίας, ένα πλήθος και άλλων περιστατικών που έχουν σχέση κυρίως με αδικαιολόγητες απουσίες και εγκατάλειψη της συζυγικής κατοικίας (ακόμη και χωρίς να εμπίπτουν ούτε στην εγκατάλειψη της § 2, ούτε στη διακοπή συμβίωσης της § 3), με την αποφυγή των γενετήσιων σχέσεων ή γενικότερα με την άρση κάθε ουσιαστικού περιεχομένου από τον συζυγικό δεσμό. Αυτή η τελευταία μπορεί να συντελεστεί με ποικίλους τρόπους, π.χ. αδιαφορία για το πρόσωπο του άλλου συζύγου, αποφυγή συμμετοχής σε κοινές εκδηλώσεις ζωής, ψυχική απομάκρυνση γενικά, έτσι ώστε η συμβίωση να περιορίζεται στο ελάχιστο της τυπικής συγκατοίκησης. (Γεωργ-Σταθ. υπο 1439.21 όπου και περαιτέρω παραπομπές).

          Ο ανωτέρω δε κλονισμός τεκμαίρεται, πλην των άλλων περιπτώσεων, αμάχητα όταν οι σύζυγοι ευρίσκονται σε διάσταση συνεχώς από δύο τουλάχιστον χρόνια, αλλά και στην περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας εναντίον του ενάγοντος συζύγου, εκτός εάν ο εναγόμενος αποδεικνύει το αντίθετο.

           Επειδή απ` όλα τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά προκύπτει ότι οι σχέσεις μας έχουν κλονισθεί τόσο ισχυρά εξαιτίας του εναγομένου (από λόγους που αφορούν το πρόσωπο του), ώστε η εξακολούθηση της έγγαμης σχέσεως να είναι αφόρητη για εμένα. Ειδικότερα, τέλεσε εις βάρος μου κατ` εξακολούθηση τις ανωτέρω σοβαρές παράνομες και αξιόποινες πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες τιμωρούνται από το νόμο 3500/2006. Συγκεκριμένα τέλεσε σε βάρος μου κατ` εξακολούθηση τα εγκλήματα των άρθρων 6.1 ,7 και 9.1 του ανωτέρω νόμου, δηλ. της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης, ενδοοικογενειακής παράνομης βίας και απειλής και ενδοοικογενειακής προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας μου. Άλλωστε και ο ίδιος, ομολογεί στην αγωγή του το ανωτέρω συμβάν του …. , συνεπεία του οποίου κατέφυγα στην Αστυνομία, αυτός δε μετακόμισε αυτόβουλα στο ισόγειο και διέκοψε οριστικά έκτοτε και με πρόθεση την έγγαμη συμβίωσή μας. Διέσπασε συνεπώς την κοινωνία βίου, επέφερε την φυσική αλλά και ψυχική και συναισθηματική αποξένωση του ζεύγους, διέλυσε την καθόλου έγγαμη συμβίωση και έτσι στέρησε την τελευταία από κάθε ουσιαστικό περιεχόμενο και νόημα. Συνεπώς παρέβη την, υπό την ανωτέρω έννοια, υποχρέωσή του για συμβίωση, γιατί με την ανωτέρω απαράδεκτη, παράνομη και αξιόποινη συμπεριφορά του, εντελώς αδικαιολόγητα κατ` αντικειμενική κρίση, ήρε κάθε ουσιαστικό και πραγματικό θεμέλιο του γάμου μας, και προσέβαλε με δόλο τις νομικές και ηθικές βάσεις του γάμου

          Συνεπώς προκύπτει ότι, όχι μόνο βάσιμα και αντικειμενικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και κατά τεκμήριο του νόμου, λόγω ενδοοικογενειακής βίας, κλόνισε τόσο ισχυρά την συγκεκριμένη έγγαμη συμβίωση μας, όπως είχε οικοδομηθεί αυτή με βάση τις δικές μας διαπροσωπικές μας σχέσεις και συναισθήματα, ώστε βάσιμα και αντικειμενικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να είναι αφόρητη για μένα η εξακολούθηση της έγγαμης συμβίωσης.

          Σε κάθε περίπτωση όμως, τεκμαίρεται αμάχητα ο ισχυρισμός κλονισμός λόγω της συνεχούς διετούς διάστασης μεταξύ μας την οποία ομολογεί και ο ίδιος.

          Συνεπώς δέον και αιτούμαι για τους ανωτέρω λόγους Να γίνει δεκτή η παρούσα αγωγή μου και Να λυθεί ο ανωτέρω γάμος μου με τον εναγόμενο.

                                       ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ

          Επειδή από τις παραπάνω παράνομες και υπαίτιες με δόλο πράξεις του αντιδίκου, οι οποίες τιμωρούνται και ποινικά, υπέστην.....

12 Ιανουαρίου 2023 Γράφτηκε από Κατηγορία Διαζύγια / Διατροφές / Επικοινωνία τέκνων

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ....

ΑΓΩΓΗ

 (ειδική διαδικασία γαμικών διαφορών 592επ ΚΠολΔ)

...

ΚΑΤΑ

.....

Καρδίτσα 11-1-2023

           ΙΣΤΟΡΙΚΟ....(στρατιωτικός που υπηρετεί μακριά απο τον τόπο διαμονής των τέκνων τα οποία διαβιούν με την μητέρα)

          Επι της ανωτέρω αιτήσεώς της ασφαλιστών μέτρων, εκδόθηκε η με αρ. .../2022 απόφαση ΜΠρ... η οποία δέχθηκε ότι όχι μόνο δεν αποδείχθηκε η καταμαρτυρούμενη από την αντίδικο αντισυζυγική μου συμπεριφορά, αλλ` αντίθετα ότι ήταν αυτή που με τη συμπεριφορά της προκαλούσε ένταση στη μεταξύ μας σχέση και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην υποχρέωση για συμβίωση και επέλεξε να παραμείνει στην Καρδίτσα για αν είναι με τους γονείς της, σε αντίθεση με εμένα που επιθυμούσα να βρισκόμαστε όλοι μαζί στον ίδιο τόπο ως οικογένεια και συνεπώς ότι η διακοπή της συμβίωσης επήλθε από μέρους της αιτούσας χωρίς εύλογη αιτία. Δέχθηκε επίσης ότι, αν και είχα εγκατασταθεί υπηρεσιακά στο ..., ωστόσο, ακόμα και από το χρόνο της προσωρινής δ/γής επικοινωνούσα ανελλιπώς με τα τέκνα μας στα πλαίσια που όρισε το δικαστήριο διατηρώντας με αυτά άριστη σχέση και ιδιαίτερα αναπτυγμένα συναισθήματα αγάπης. Επίσης ότι και πριν την διάσπαση, είχα αναπτύξει με τα τέκνα μου δυνατούς ψυχικούς και συναισθηματικούς δεσμούς και αμοιβαία αισθήματα στοργής και αγάπης, τα οποία δεν ατόνησαν μετά την διάσπαση αφού διατηρώ συστηματική επαφή και επικοινωνία και τους αφιερώνω ποιοτικό χρόνο και ενδιαφέρομαι για την ανατροφή και τα προβλήματα τους. Επίσης έγινε δεκτό, ότι ως εκ της προσωπικότητας, μόρωσης και παιδείας μου, είμαι δραστήριος και συγκροτημένος και μπορώ να συμβάλλω έτι περαιτέρω στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των τέκνων μου. Άλλωστε κατά τις καλοκαιρινές διακοπές διαμένουν μαζί  μου για πολλές συνεχόμενες ημέρες χωρίς να εκφράσουν κάποια δυσαρέσκεια για την απουσία της μητέρας τους.   

          Μετά δε ταύτα, ανέθεσε προσωρινά την αποκλειστική επιμέλεια στη μητέρα, όρισε τόπο διαμονής τους το σπίτι της μητέρας στην ..... και όρισε επικοινωνία μου επί 10 συνεχόμενες ημέρες κάθε μήνα, όπως κατωτέρω αναφέρονται, έτσι ώστε να έχω συνεχόμενο επαρκή και ποιοτικό χρόνο με τα τέκνα μας, καθόσον υπηρετώ στο Διδυμότειχο και δεν μπορούσα αυτονόητα να πηγαινοέρχομαι κάθε Σ/Κ, αλλά και μία εβδομάδα εναλλάξ για τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα και δύο 15νθήμερα επίσης εναλλάξ κατ` έτος την περίοδο του καλοκαιριού.

          Έκτοτε, τηρούμε την ανωτέρω απόφαση ασφαλιστικών μέτρων σε όλες τις διατάξεις της. Τα τέκνα μας διαμένουν στην ανωτέρω οικία στην ..., ενώ εγώ υπηρετώ .... Πηγαίνουν στην ... Δημοτικού στο .. Δημοτικό, καθώς και σε φροντιστήριο Αγγλικά και  καλλιτεχνικά (ζωγραφική και διαλογισμός).

          Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας μου (10ημερο), μένουμε στην πατρική μου οικία ..., όπου και διανυκτερεύουν. Εγώ επιμελούμαι τότε για όλα τα θέματα της καθημερινότητάς τους και συγκεκριμένα, τα πηγαίνω στο σχολείο τους και στα φροντιστήρια τους και τα παίρνω από εκεί, τα διαβάζω στα μαθήματα τους, καθόσον έχω τις γνώσεις και στην Αγγλική, μαγειρεύω και τρώμε μαζί, πλένω, καθαρίζω και εν γένει φροντίζω για την υγιεινή τους όπως και τους σπιτιού. Επιπλέον, στο ελεύθερο χρόνο τους, μαζί αθλούμαστε στο πάρκο .. όταν έχει καλό καιρό και κάνουμε βόλτα με τα ποδήλατα (δραστηριότητες που αν και τις ευχαριστούν και επιθυμούν, δεν κάνουν με την μητέρα τους) , βγαίνουμε βόλτα αναψυχής στα μαγαζιά που τους αρέσει και κάνουμε και ημερήσιες εκδρομές στις γύρω περιοχές όπως Τρίκαλα, Λάρισα κλπ. Αλλά και κατά τις λοιπές περιόδους επικοινωνίας, δηλ. εορτές και καλοκαιρινές διακοπές-μπάνια, όπως έχουν οριστεί από την ανωτέρω απόφαση, διαμένουν μαζί μου, πηγαίνουμε διακοπές και τα φροντίζω κατά τον ίδιο ανωτέρω τρόπο, με αποτέλεσμα να έχουν ενδυναμωθεί έτι περαιτέρω οι στενοί συναισθηματικοί δεσμοί αγάπης και τρυφερότητας μεταξύ μας. Την ίδια φροντίδα, στοργή και αγάπη, επεδείκνυα προς αυτά και προ της διάσπασης καθόσον πάντοτε ησχολούμην με τα τέκνα μας και συνεπιμελούμην για την μόρφωση, τις δραστηριότητες τους, και εν γένει για την ομαλή και ισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους καθημερινά (μετακινήσεις στο σχολείο, φροντιστήρια και δραστηριότητες, διάβασμά τους, υγιεινή τους κλπ), καθόσον έχω την ικανότητα, επιθυμία και εν γένει μορφωτικά εφόδια προς τούτο, ενώ τα υπεραγαπώ όπως και εκείνα. Για το λόγο αυτό άλλωστε και μετά την διάσπαση εξακολουθούμε κατά τους ανωτέρω χρόνους επικοινωνίας, να διαμένουμε μαζί, αφού το λαχταρούν και με επιζητούν, ενώ και εγώ, παρά την μεγάλη απόσταση, ανελλιπώς διατηρώ τους δεσμούς, επικοινωνία και επαφή με αυτά, χωρίς να φείδομαι κόπου και χρόνου μετακινήσεων. 

          Επειδή με βάση τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά, είναι απολύτως βέβαιο ότι είμαι εξίσου κατάλληλος από κοινού με την μητέρα τους να ασκώ την γονική του μέριμνα και δεν υπάρχει λόγος να στερηθώ αυτή και να «περιοριστώ» μόνο στην επικοινωνία μου με αυτά.

          Και ναι μεν η άσκηση της συνεπιμέλειας σε πρακτικό-καθημερινό επίπεδο, με βάση τις ανωτέρω συνθήκες ζωής μας και ιδίως της μεγάλης απόστασης, προσκρούει στο δεδομένο του τόπου κατοικίας τους στην οικία της εναγομένης και δεν θα ήταν προς το συμφέρον τους να μετακομίσουν στο ..., αφού στην ... έχουν ήδη αναπτύξει τις καθόλου βιοτικές και κοινωνικές τους σχέσεις, πλην όμως ουδείς λόγος συντρέχει να μην συμμετέχω και εγώ ισότιμα με την εναγόμενη στην καθόλου ανατροφή, εκπαίδευση, μόρφωση και εν γένει ομαλή και ισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και να μην μου ανατεθεί η από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας-επιμέλειας τους, δεδομένου ότι αυτό, δηλ. η ισότιμη συμμετοχή μου, είναι προς το βέλτιστο συμφέρον τους. Άλλωστε εάν εξαιρέσει κανείς την νηπιακή ηλικία, γίνεται πλέον δεκτό ότι  για το μεταγενέστερο χρόνο, όπως εν προκειμένω στην ηλικία των τέκνων μας, αναγνωρίζεται ο σοβαρός ρόλος του πατέρα στην όλη διαμόρφωση των διαπροσωπικών σχέσεων του τέκνου. (ΑΠ 426/2021, ΑΠ 616/2020, ΑΠ 1175/2020, ΑΠ 1016/2019, ΑΠ 1422/2019, ΑΠ 824/2018, ΑΠ 550/2017, ΑΠ 1612/2017, ΑΠ 317/2015, ΕφΠειρ 298/2021 όλες δημοσιευμένες σε ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).

          Το ότι δηλ. η κατοικία των τέκνων μας είναι η ανωτέρω, όπου και έχουν αναπτύξει τις ανωτέρω σχέσεις τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκλείει την ισότιμη συμμετοχή και θετική παρουσία μου στην εν γένει ανατροφή, ομαλή και ισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητας, διαπαιδαγώγηση και μόρφωσή τους. Αντίθετα, το βέλτιστο συμφέρον των ανηλίκων, πρέπει να προάγεται και εν προκειμένω τωόντι προάγεται, από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και στη φροντίδα τους. Συνεπώς αυτό επιβάλλει την άσκηση της επιμέλειας από εμάς τους γονείς  από κοινού και εξίσου, ακόμα και εάν δεν συνδυάζεται, όπως τώρα, με την εναλλασσόμενη κατοικία των τέκνων στις οικίες των γονέων, καθόσον στην προκείμενη περίπτωση αυτό είναι ανέφικτο ως εκ της μεγάλης απόστασης.

          Άλλωστε, γίνεται παγίως πλέον δεκτό, ότι η εναλλασσόμενη διαμονή μπορεί να διαταχθεί από το Δικαστήριο αυτοτελώς, χωρίς την κατανομή της άσκησης της επιμέλειας, οπότε οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού την επιμέλεια του παιδιού (συνεπιμέλεια) σύμφωνα με τον κανόνα της 1513 εδ α`ΑΚ, με εξαίρεση μόνο εκείνες τις πράξεις επιμέλειας κατ’ άρθρο 1513 εδ. β`ΑΚ, που μπορεί να επιχειρεί κάθε φορά μόνος του ο γονέας με τον οποίο διαμένει εκ περιτροπής το παιδί. Δηλ. με τον κανόνα της διάταξης 1513 ΑΚ αποσυνδέεται ο τόπος διαμονής του παιδιού από την άσκηση της επιμέλειας. Συνεπώς, το παιδί μπορεί να διαμένει με τον έναν γονέα και η επιμέλεια να ασκείται από κοινού, με εξαίρεση τις πράξεις της επιμέλειας του άρθρου 1513 εδ. β` ΑΚ, (ενδ ΜΠρΠατρ 73/2022 ΝΟΜΟΣ)

          Επιπλέον, γίνεται δεκτό ότι σκοπός του ν. 4800/2021, είναι ακόμα και μετά την διάσπαση ή τη λύση του γάμου, να μετέχουν ισότιμα και από κοινού και οι δύο γονείς στην ανατροφή των τέκνων τους και να μην επιφυλάσσεται ο ρόλος αυτός μόνο για τον ένα γονέα (συνήθως την μητέρα), παρεκτός εάν πρόκειται για κακοποιητή γονέα, ή για άλλες παρόμοιες σοβαρές καταστάσεις. Για το λόγο αυτό άλλωστε η ΑΚ 1519 ορίζει ότι ακόμα και όταν η επιμέλεια ασκείται από τον ένα γονέα, όπως όταν του ανατίθεται με δικαστική απόφαση, και πάλι για τα εκεί ρητά αναφερόμενα σημαντικά ζητήματα, αλλά και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, ο νομοθέτης θέλει την από κοινού απόφαση και άσκησή της, και σε περίπτωση διαφωνίας επιλαμβάνεται το δικαστήριο.

          Συνεπώς ακόμα και μετά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ανατέθηκε προσωρινά η αποκλειστική επιμέλεια στην εναγόμενη μητέρα κατά παρέκκλιση της ΑΚ 1513, ουδείς λόγος συντρέχει να μην μου ανατεθεί η από κοινού και ισότιμη άσκηση της επιμελείας των ανηλίκων μας για το μέλλον. Άλλωστε η ανωτέρω απόφαση, έπαυσε να ισχύει αυτοδίκαια, γιατί η εναγομένη δεν άσκησε εμπρόθεσμα και εντός 60 ημερών κατά το νόμο και το διατακτικό της, την σχετική κύρια αγωγή επιμέλειάς τους, παρά το ότι ήταν αυτή που ζητούσε το ασφαλιστικό μέτρο, αφού η απόφαση δημοσιεύτηκε την ..., ενώ η σχετική κύρια αγωγή της, κατατεθείσα την .. στο ..., μου επεδόθη την ... Η συζήτησή της ορίστηκε για την ... και μετά από αναβολή για την .... Πέραν όμως τούτων, πρόκειται για ασφαλιστικό-ρυθμιστικό μέτρο και όχι για δικαιοκρισία με δύναμη δεδικασμένου για το δικαίωμα επιμέλειάς της (που θα προϋπέθετε και το αμετάκλητο της σχετικής απόφασης).

          Επομένως κατά την διάταξη της ΑΚ 1513, ...

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ...

(ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ)

 ΑΓΩΓΗ  (τακτική συνεπιμέλειας ανηλίκων τέκνων, προσδιορισμού τόπου διαμονής-εναλλασσόμενη κατοικία, επικοινωνίας, μετοίκησης, χρήσης οχήματος)

...ΚΑΤΑ...ασκούσης προσωρινά με την με αρ. ...απόφαση ασφ. μέτρων , την αποκλειστική επιμέλεια των κατωτέρω, διαμενόντων μετ` αυτής, ανηλίκων τέκνων μας.

         ΙΣΤΟΡΙΚΟ ....

          Με το ν. 4800/2021 αναμορφώθηκαν οι διατάξεις των ΑΚ 1510 επ. Η ΑΚ 1513 ορίζει πλέον ότι στις περιπτώσεις διάσπασης της εγγάμου συμβίωσης οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού την γονική μέριμνα. Ο κανόνας της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας καθιερώνεται ήδη στην ΑΚ 1510.1α, που αφορά στην άσκηση πριν τον χωρισμό. Η ΑΚ 1513 αποκλείει έτσι την αυτοτελή άσκηση της γονικής μέριμνας από καθένας από τους γονείς. Δηλ. εισάγει τον κανόνα ότι η γονική μέριμνα μετά τον χωρισμό συνασκείται από τους γονείς όπως συμβαίνει και κατά την διάρκεια του γάμου και έτσι καθιερώνεται η συνάσκηση μετά τον χωρισμό, ως νόμιμο σύστημα, όπως συμβαίνει και στη διάρκεια του γάμου. Το δε δικαστήριο επιλαμβάνεται  μόνο κατ` εξαίρεση και κατ` αρχήν μόνο για την επίλυση διαφωνιών των γονέων σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην άσκηση της γονικής μέριμνας. Με τις νέες διατάξεις καθιερώνεται υποχρέωση συνεργασίας των γονέων μετά τον χωρισμό και ο ισότιμος ρόλος τους στην επιμέλεια του παιδιού. Η ΑΚ 1513 προβλέπει ειδικότερα ότι η μεταβολή των όρων συμβίωσης των γονέων δεν έχει επίπτωση στην άσκηση της γονικής μέριμνας και καθιερώνει το ανωτέρω νόμιμο σύστημα, ήτοι εξακολούθησης της άσκησης από κοινού από τους γονείς, αποκλίνοντας έτσι από το προϊσχύσαν δίκαιο που αξίωνε παρέμβαση του δικαστηρίου για την ρύθμισή της ακόμα και όταν οι γονείς δεν διαφωνούσαν σχετικά με την άσκησή της. υνεπώς, με εξαίρεση τις πράξεις της ΑΚ 1513β, όλες οι λοιπές πράξεις που αφορούν στην επιμέλεια, πρέπει να ασκούνται από κοινού από τους γονείς, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να παραιτηθούν από το δικαίωμα της από κοινού άσκησης.

          Σημειώνεται εδώ για το κανονιστικό νόημα του όρου «εξίσου», ότι αυτός δεν μπορεί να ερμηνευτεί ότι έχει έννοια χρονική, αφού η ίση κατανομή του χρόνου άσκησης είναι ανέφικτη ενόσω οι γονείς ζούν μαζί και συνεπώς δεν μπορεί κάτι που δεν ήταν ισόχρονο κατά την διάρκεια του γάμου να «εξακολουθεί» (ΑΚ 1513) να είναι τέτοιο μετά την διάσπαση. Ο όρος δηλ. γίνεται δεκτός με την έννοια τους ισότιμου, της ίσης αξίας συμμετοχή στην άσκηση της επιμέλειας (δηλ. δεν μπορεί ο ένας να φέρνει μόνο δώρα και να κάνει εκδρομές και ο άλλος να έχει αναλάβει την άχαρη καθημερινότητα του τέκνου)

           Η πρώτη απόφαση των γονέων μετά τον χωρισμό τους και από τις πιο σημαντικές, διότι καθορίζει τις συνθήκες διαβίωσης του παιδιού και την καθημερινότητα του, είναι εκείνη που αφορά στον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του παιδιού. Η απόφαση αυτή καθορίζει επίσης τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας και την επικοινωνία του παιδιού με τους γονείς. Η απόφαση για τον προσδιορισμό της διαμονής του παιδιού περιλαμβάνεται στην επιμέλεια του παιδιού (ΑΚ 1518 § 1) και λαμβάνεται στο πλαίσιο της από κοινού άσκησής της.  Ισχύει επομένως και εδώ ο κανόνας ότι «Κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου» (ΑΚ 1511) και επίσης η υποχρέωση των γονέων «Κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας οι γονείς καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων»(ΑΚ 1512). Η απόφαση για τον προσδιορισμό της κατοικίας του παιδιού έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιπτώσεις χωρισμού των γονέων. Μετά τον χωρισμό τους, επειδή οι γονείς δεν ζουν πλέον μαζί, πρέπει να προσδιορίσουν ιδίως με ποιον από αυτούς θα διαμένει το παιδί, αν ο τόπος διαμονής του θα είναι εναλλασσόμενα ο τόπος κατοικίας και των δύο γονέων και στην περίπτωση αυτή το χρονικό διάστημα και την περιοδικότητα της εναλλασσόμενης διαμονής του παιδιού με καθέναν από τους γονείς του. Αν οι γονείς διαφωνούν στο θέμα αυτό, αποφασίζει το δικαστήριο (ΑΚ 1514.παρ. 2 εδ.β`) με βάση το συμφέρον του παιδιού, που συγκεκριμενοποιείται με τα κριτήρια της ΑΚ 1511.2β`, μεταξύ δε αυτών την ικανότητα και πρόθεση του κάθε γονέα να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά του γονέα στο προηγούμενο διάστημα, αλλά και με τη συνεκτίμηση της γνώμης του παιδιού ανάλογα με την ωριμότητά του. Λαμβάνεται υπόψη ο προσωπικός χρόνος που ο κάθε γονέας μπορεί να αφιερώσει στο παιδί, η συναισθηματική σύνδεση, η ικανότητα του κάθε γονέα να φροντίζει το παιδί και να δημιουργεί κλίμα συναισθηματικής σταθερότητας κλπ.

           Με τις νέες διατάξεις αποσυνδέεται το θέμα της άσκησης της επιμέλειας μετά τον χωρισμό, από το ζήτημα του προσδιορισμού του τόπου διαμονής του τέκνου. Συνεπώς το παιδί μπορεί να διαμένει με τον έναν ή τον άλλον γονέα ή να έχει εναλλασσόμενη κατοικία και η επιμέλεια να ασκείται από κοινού.  Ο δικαστικός δηλ. προσδιορισμός του τόπου διαμονής του παιδιού θα αποτελεί στις περιπτώσεις αυτές ένα επί μέρους ζήτημα διαφωνίας των γονέων που ασκούν εκ του νόμου από κοινού την επιμέλεια, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί δικαστικά. Συνεπώς αποσυνδέεται επίσης η δικαστική απόφαση για τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του παιδιού από τη γονική μέριμνα και ιδίως την επιμέλεια, η οποία μπορεί να εξακολουθεί να ασκείται από κοινού. Στο πνεύμα αυτό το δικαστήριο έχει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα, όταν οι συνθήκες ζωής των γονέων και του τέκνου το επιτρέπουν και εφόσον είναι προς το συμφέρον του τέκνου, να αποφασίσει στο πλαίσιο της από κοινού άσκησης της επιμέλειας του παιδιού ιδίως την εναλλασσόμενη κατοικία του τέκνου στο πλαίσιο της από κοινού άσκησης της επιμέλειας του ανηλίκου.

Αριθμός Απόφασης 62/2022

Αριθμός κατάθεσης δικογράφου : Μ……/2020
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καρδίτσας
(Ασφαλιστικά Μέτρα)

Συγκροτήθηκε από τη Δικαστή, Μαριάννα Μπέη, Πρόεδρο Πρωτοδι­κών.

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις ιό Φεβρουάριου 2022 χωρίς τη σύμπραξη Γραμματέα, για να δικάσει την υπόθεση :

ΤΗΣ ΑΙΤΟΥΣΑΣ : …………………………., για τον εαυτό της ατομικά και για λογαριασμό των ανηλίκων τέκνων της, …………………., κατοίκων ……………., οδός ………….., ΑΦΜ ……………., η οποία παραστάθηκε μετά του πληρεξουσίου της δικηγόρου ……………… του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας.

ΤΟΥ ΚΑΘ’ ΟΥ Η ΑΙΤΗΣΗ : ………………….., διαμένοντος στο ………………, που παραστάθηκε μετά του πληρεξουσίου του δικηγόρου Ανδρέα Βρόντου του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Η αιτούσα ζητά να γίνει δεκτή η από ………… αίτησή της, που κατα­τέθηκε στη Γραμματεία του Δικαστηρίου με αριθμό Μ…………/2020 και προ­σδιορίστηκε αρχικά για τις 9-12-2020, οπότε αποσύρθηκε από το έκθεμα λόγω αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων στα πλαίσια αντιμετώπισης του κορονοϊού και επαναπροσδιορίστηκε με πράξη της Προέδρου Πρωτοδικών Καρδίτσας για τις 3-3-2021, οπότε αποσύρθηκε εκ νέου απ` το έκθεμα και επαναπροσδιορίστηκε για τη δικάσιμο της 9ης -6-2021, κατά την οποία αναβλήθηκε για τις 6-10-2021, οπότε αναβλήθηκε για τις 17-11-2021 και ξανά για τη δικάσιμο που αναφέρεται στην αρχή της απόφασης.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των δια- δίκων ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στα έγγραφα σημειώματά τους.

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Η αιτούσα, με την υπό κρίση αίτησή της, εκθέτει ότι απ’ τον γάμο της με τον καθ’ ου έχουν αποκτήσει δύο τέκνα, τη ………….. και την ……………, τα οποία τυγχάνουν ανήλικα και τα οποία μετά τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσής τους που επήλθε από αποκλειστική υπαιτιότητα του καθ’ ου, διαμένουν μαζί της στην …………... Επικαλούμενη δε επείγουσα περίπτωση, η αιτούσα ζητά, ως ασφαλιστικό μέτρο, να ανατεθεί προσωρινά στην ίδια αποκλειστικά η επιμέλεια των ανήλικων τέκνων της, διότι αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον τους, για τους περιγραφόμενους στο δικόγραφο λόγους, να υποχρεωθεί ο καθ’ ου να της καταβάλλει το ποσό των 540 € ως προσωρινή διατροφή για λογαριασμό εκάστου εκ των ανηλίκων τέκνων τους, που αδυνατούν να εργαστούν και να διατρέφουν τον εαυτό τους από την περιουσία τους και των οποίων ασκεί την επιμέλεια, την πρώτη ημέρα κάθε μήνα απ’ την επίδοση της αίτησης με το νόμιμο τόκο από την καθυστέρηση καταβολής κάθε δόσης μέχρι την εξόφληση, καθώς και το ποσό των 300 ευρώ για προσωρινή διατροφή της ιδίας, που στερείται εισοδήματος. Επίσης, ζητά να της παραχωρηθεί προσωρινά η χρήση της οικογενειακής στέγης στην Καρδίτσα και να της επιτραπεί να παραλάβει τα αναφερόμενα στην αίτηση κινητά πράγματα - οικιακό εξοπλισμό, που είναι απαραίτητα για τη χωριστή εγκατάσταση της ιδίας και των ανηλίκων καθώς και τα προσωπικά τους αντικείμενα, με την απειλή σε βάρος του καθ’ ου χρηματικής ποινής 300 ευρώ και προσωπικής κράτησης ενός έτους για τυχόν παραβίαση της απόφασης. Τέλος, ζητά να καταδικαστεί ο καθ’ ου στη δικαστική της δαπάνη.

Με αυτό το περιεχόμενο και αιτήματα, η αίτηση παραδεκτά και αρμόδια εισάγεται στο Δικαστήριο αυτό για να δικαστεί κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (άρθρα 39Α, 686 επ. ΚΠολΔ) και είναι αρκούντως ορισμένη και νόμιμη, στηριζόμενη στα άρθρα 341, 345, 1389,1390,1391, 1392, 1393, 1394, 1395, 1485, 1486, 1489 εδ. β, 1493, 1496, 1498, 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1516 παρ. 2, 1518 ΑΚ, 728§1, 729, 735, 176 ΚΠολΔ, πλην του αιτήματος απειλής χρηματικής ποινής και προσωπικής κράτησης σε βάρος του καθ’ ου για την παραβίαση των διατάξεων της παρούσας, το οποίο τυγχάνει απορριπτέο ως νόμω αβάσιμο, καθόσον, η μεν απόφαση που αναθέτει προσωρινά την άσκηση της επιμέλειας του τέκνου σ’ έναν γονέα δεν υποδηλώνει και την υποχρέωση παράδοσης ή απόδοσής του σ’ αυτόν, αφού η εν λόγω απόφαση δεν συνιστά εκτελεστό τίτλο σχετικά με την αξίωση αυτή αν δεν περιέχει ειδική καταψηφιστική διάταξη, κατόπιν υποβολής ειδικού καταψηφιστικού αιτήματος, με την οποία ο μη έχων την επιμέλεια γονέας που έχει μαζί του το τέκνο θα καταδικάζεται να εκτελέσει την παράδοση ή την απόδοση του τέκνου στον άλλο γονέα (άρθρο 950 § ι ΚΠολΔ, Π. Γέσιου- Φαλτσή, Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως, τ. ΙΙα Ειδικό Μέρος, Β' έκδ. 2017, § 52, αρ.περ. 11, σελ. 166,Ι. Τέντες, Αναγκαστική Εκτέλεση, 2017, VII, αρ. περ. 93, σελ. 143), η δε απόφαση που ρυθμίζει τη χρήση της οικογενειακής στέγης σε περίπτωση ανάγκης εκτέλεσής της, εκτελείται κατά τις κοινές διατάξεις του άρθρου 943 ΚΠολδ, ήτοι με άμεση εκτέλεση, μη υφισταμένου στην περίπτωση αυτή πεδίου εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 946 και 947 του ιδίου κώδικα, ήτοι της έμμεσης εκτέλεσης. Τέλος η απόφαση περί διατροφής εκτελείται με τα διατάξεις των άρθρων 953 επ. ΚΠολΔ και συνεπώς δεν χρειάζεται προσφυγή σε εκείνες του άρθρου 946 ΚΠολΔ για την έμμεση εκτέλεση. Επομένως, κατά το μέρος που κρίθηκε νόμιμη, η αίτηση πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω ως προς την ουσιαστική βασιμότητά της.

Ο καθ’ ου η αίτηση με δήλωση του πληρεξουσίου του δικηγόρου στο ακροατήριο άσκησε προφορικά ανταίτηση, την οποία κατέθεσε και εγγράφως με το σημείωμά του επί της έδρας. Με την ανταίτησή του, επικαλούμενος επείγουσα περίπτωση, ζητά ως ασφαλιστικό μέτρο να του ανατεθεί προσωρινά η συνεπιμέλεια των ανηλίκων τέκνων του, άλλως ζητά να αναγνωριστεί προσωρινά το δικαίωμά του στην από κοινού άσκηση με την καθ’ ης της γονικής μέριμνας-επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων τους, να οριστεί προσωρινά ότι τα τέκνα θα διαμένουν μαζί του στην κατοικία του στην οδό ……….. στην ……….. δέκα συνεχόμενες ημέρες κάθε μήνα και την περίοδο των Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς - Πάσχα καθώς και τη θερινή περίοδο κατά τα εκτιθέμενα στο δικόγραφό του, να διαταχθεί η παράδοση των ανηλίκων τέκνων στον ίδιο απ’ την καθ’ ης και να απαγγελθεί σε βάρος της τελευταίας προσωπική κράτηση και χρηματική ποινή για κάθε παραβίαση της απόφασης. Άλλως και επικουρικά, ζητά να ρυθμιστεί η επικοινωνία του με τα ανήλικα τέκνα του κατά τον προτεινόμενο απ’ τον ίδιο τρόπο. Πλην, όμως, η ασκηθείσα με τον άνω τρόπο ανταίτηση τυγχάνει απορριπτέα ως απαράδεκτη καθώς κατά το άρθρο 686 παρ. 6 ΚΠολΔ μόνο η πρόσθετη παρέμβαση μπορεί να ασκηθεί προφορικά στο ακροατήριο, για δε την ανταίτηση απαιτείται η τήρηση έγγραφης προδικασίας, που εν προκειμένω δεν συντρέχει.

Από την ένορκη κατάθεση της μάρτυρα της αιτούσας, ……….., την ανωμοτί εξέταση του καθ’ ου η αίτηση, που λήφθηκαν νόμιμα στο ακροατήριο, απ’ όλα τα έγγραφα που προσκομίζουν οι διάδικοι, μεταξύ δε αυτών και οι φωτογραφίες, που ο καθ’ ου η αίτηση προσκομίζει, η γνησιότητα των οποίων δεν αμφισβητείται (άρθρα 444 αρ. 3. 448 παρ. 2, 457 παρ. 4 ΚΠολΔ, ΑΠ 95/2014, ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ), απ’ την ………… ένορκη βεβαίωση της μάρτυρα του καθ’ ου η αίτηση, ενώπιον του Συμβολαιογράφου ………………., που λήφθηκε δίχως να κληθεί η αιτούσα και η οποία εκτιμάται ως δικαστικό τεκμήριο στα πλαίσια της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων (Τέντες, ΕρμΚΠολΔ Κεραμέα/ Κονδύλη/Νίκα, υπό άρθρο 347 αρ. 2, Μαργαρίτης, ΕρμΚΠολΔ, υπό άρθρ.690 αρ. 5, ΑΠ 904/2002 ΕλλΔνη 44, 1284, ΑΠ 221/1993 ΕΕμπΔ 53, 343, ΑΠ 739/1988 ΕΕΝ 1989, 384, ΕφΛαρ 555/2013, ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ), σε συνδυασμό με τα διδάγματα της κοινής πείρας που λαμβάνονται υπόψη αυτεπαγγέλτως (άρ. 336 παρ. 4 ΚΠολΔ), πιθανολογούνται τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά : Οι διάδικοι τέλεσαν νόμιμο γάμο στην ………….. στις ……….., από τον οποίο απέκτησαν δίδυμα τέκνα, τη ………….. και τη …………, που γεννήθηκαν στις …………….. Μετά τον γάμο τους, εγκαταστάθηκαν στην …………., σε ιδιόκτητο διαμέρισμα της αιτούσας στην οδό ………….. Η έγγαμη συμβίωση των διαδίκων δεν εξελίχθηκε ομαλά και διασπάστηκε οριστικά τον Ιούλιο του 2020, όταν η αιτούσα αρνήθηκε να ακολουθήσει τον καθ’ ου, που είναι στρατιωτικός, στη μετάθεσή του στο …………, επιλέγοντας να παραμείνει με τα ανήλικα τέκνα στην ………….κοντά στους γονείς της. Ειδικότερα, λόγω του στρατιωτικού επαγγέλματος του καθ’ ου, ήταν γνωστό εξ αρχής στην αιτούσα ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα μόνιμης εγκατάστασής τους στην ………, αλλά έπρεπε να μετακινούνται συχνά ανάλογα με τις μεταθέσεις του. Έτσι, ενώ μετά το γάμο τους οι αντίδικοι εγκαταστάθηκαν στην ……….., δίπλα στους γονείς της αιτούσας, στη συνέχεια ο καθ’ ου μετατέθηκε στο …………….. Κατά τη γέννηση των ανηλίκων ο καθ’ ου αν και ήταν τοποθετημένος στο ………, υπηρετούσε στο ……….. Η αιτούσα τότε, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε με την εγκυμοσύνη της, παρέμεινε στην ……… κοντά στους γονείς της, όπου και γέννησε τα ανήλικα τέκνα τους. Μετά τη γέννηση των τέκνων, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της, η αιτούσα και τα ανήλικα εγκαταστάθηκαν τελικά στο ……….. Εκεί εγκαταστάθηκαν και οι γονείς της, σε χωριστή οικία που μίσθωσαν, προκειμένου να τη βοηθάνε με τα ανήλικα. Στη συνέχεια ο καθ’ ου έλαβε μετάθεση για την ………., όπου μετέβη όλη η οικογένεια και μαζί τους μετακόμισαν και οι γονείς της αιτούσας, σε χωριστή οικία που μίσθωσαν, προκειμένου και πάλι να βοηθάνε τη θυγατέρα τους, παρότι εκείνη τότε δεν εργαζόταν. Μετά την ……….. το ζευγάρι με τα ανήλικα τέκνα μετακόμισε στη …….., όπου τους επισκεπτόταν τακτικά η μητέρα της αιτούσας, περνώντας πολύ χρόνο μαζί τους. Το 2019 λόγω μετάθεσης του καθ’ ου μετακόμισαν στη ………., όπου τους επισκεπτόταν τακτικά η μητέρα της αιτούσας, όπως η ίδια κατέθεσε ενόρκως. Τον Ιούλιο του 2020 ο καθ’ ου έλαβε μετάθεση για το ………. Πριν την εγκατάστασή τους εκεί, η αιτούσα και ο καθ’ ου συμφώνησαν και ο τελευταίος τη μετέφερε μαζί με τα ανήλικα τέκνα απ’ τη ……… στην ………., μέχρι εκείνος να βρει και να οργανώσει τη νέα τους κατοικία στο …………. Όταν όμως ο καθ’ ου οργάνωσε τη στέγασή τους στο ………. και κάλεσε, επανειλημμένα, την αιτούσα να μεταβεί στο ………. μαζί με τα ανήλικα, όπως είχαν συμφωνήσει, η αιτούσα αρνήθηκε και συνέχισε να παραμένει στην ……. κοντά στους γονείς της. Ο καθ’ ου της απέστειλε στις 21-8-2020 εξώδικη δήλωση, διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά της και καλώντας τη να μεταβεί με τα ανήλικα στο ……….., δίχως, όμως, αποτέλεσμα, καθώς η αιτούσα αρνήθηκε και ζήτησε απ’ τον καθ’ ου να λύσουν το γάμο τους. Ο καθ’ ου της επέδωσε νέα εξώδικη δήλωση στις 28-8-2020 διαμαρτυρόμενος και πάλι και αρνούμενος τη συναινετική λύση του γάμου. Τότε η αιτούσα άσκησε την ένδικη αίτηση με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής, επικαλούμενη την οριστική πλέον ρήξη του γάμου τους από υπαιτιότητα του καθ’ ου που ήταν πάντα νευρικός, επιθετικός και προσβλητικός απέναντι στην ίδια και τα ανήλικα τέκνα τους. Στις 9-9-2020 συζητήθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής της αιτούσας και έγινε εν μέρει δεκτό απ’ το Δικαστήριο, το οποίο ανέθεσε προσωρινά στην αιτούσα την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων τους, υποχρέωσε τον καθ’ ου η αίτηση να της καταβάλει για προσωρινή διατροφή των ανηλίκων το ποσό των 200 ευρώ για έκαστο και για διατροφή της ίδιας το ποσό των 200 ευρώ μηνιαίως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα, παραχώρησε τη χρήση της οικογενειακής στέγης στην ……… στην οδό ……….. στην αιτούσα και τα ανήλικα και όρισε να παραδοθούν τα αιτούμενα κινητά πράγματα στην αιτούσα και τα ανήλικα, πλην των προσωπικών αντικειμένων του καθ’ ου και ενός φορητού υπολογιστή. Η προσωρινή διαταγή τηρήθηκε απ’ τους διαδίκους και η αιτούσα αφού παρέλαβε τον οικιακό εξοπλισμό και τα κινητά πράγματα που ζητούσε, συνέχισε να διαμένει στην οικία της στην ………… με τα ανήλικα τέκνα, ο δε καθ’ ου που είχε εγκατασταθεί υπηρεσιακά στο ………, κατέβαλε κάθε μήνα στην αιτούσα την ορισθείσα διατροφή για την ίδια και τα ανήλικα τέκνα του, με τα οποία επιδίωκε να επικοινωνεί στα πλαίσια που όρισε το Δικαστήριο, διατηρώντας μαζί τους άριστες σχέσεις και ιδιαίτερα αναπτυγμένα συναισθήματα αγάπης. Απ’ την αποδεικτική διαδικασία δεν πιθανολογήθηκαν οι ισχυρισμοί της αιτούσας σχετικά με την αντισυζυγική συμπεριφορά του καθ’ ου. Η μάρτυράς της στην κατάθεσή της στο ακροατήριο αναφέρθηκε γενικά και αόριστα σε νευρική, απότομη, προσβλητική και αδιάφορη συμπεριφορά του καθ’ ου απέναντι στην αιτούσα και τα τέκνα τους, δίχως, όμως, να εκθέτει πραγματικά περιστατικά, που να στηρίζουν τους χαρακτηρισμούς αυτούς. Το μόνο περιστατικό έντασης που κατέθεσε η μάρτυρας και επιβεβαίωσε ο καθ’ ου στην ανωμοτί εξέτασή του, έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2020 ανάμεσα στο ζευγάρι, όταν ο καθ’ ου σε λεκτική παρατήρηση της αιτούσας αντέδρασε έντονα φωνάζοντάς της μπροστά στα παιδιά. Το συγκεκριμένο περιστατικό όμως ήταν μεμονωμένο και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε από μόνο του να επιφέρει την οριστική ρήξη της έγγαμης συμβίωσης. Αντίθετα, πιθανολογείται ότι η αιτούσα ήταν εκείνη που με τη συμπεριφορά της προκαλούσε ένταση στη σχέση της με τον καθ’ ου, ο οποίος επιθυμούσε να βρίσκονται όλοι μαζί ως οικογένεια στον ίδιο τόπο. Η αιτούσα, όμως, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην υποχρέωση για συμβίωση, αφού, παρότι εξ αρχής γνώριζε τις απαιτήσεις του επαγγέλματος του καθ’ ου και τις αναγκαίες μετακινήσεις τους, τελικά επέλεξε να παραμείνει στην ……. για να βρίσκεται κοντά στους γονείς της, τους οποίους, όπως εκτέθηκε, φρόντιζε να έχει κοντά της σε όποιο μέρος ζούσε με τον καθ’ ου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αιτούσα καθ’ όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα της έγγαμης συμβίωσής της με τον καθ’ ου δεν εργαζόταν (εργάστηκε μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα όσο ζούσαν στο …………..) και ήταν επιφορτισμένη μόνο με την ανατροφή των τέκνων της. Υπό αυτές τις συνθήκες, όταν η αιτούσα αρνήθηκε δίχως λόγο να μεταβεί με τα ανήλικα τέκνα τους στο …………., παρόλο που ο καθ’ ου είχε κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη στέγασή τους, όπως άλλωστε είχαν συμφωνήσει, επήλθε οριστικά η διάσπαση της έγγαμης συμβίωσής τους. Επομένως, η διακοπή της συμβίωσης επήλθε από μέρους της αιτούσας χωρίς εύλογη αιτία, με συνέπεια να μην δικαιούται να λάβει διατροφή απ’ τον υπόχρεο καθ’ ου, δεκτής γενομένης ως ουσιαστικά βάσιμης της προβληθείσας από μέρους του κατ’ άρθρο 1391 παρ. ι - 1390 ΑΚ σχετικής ένστασης. Ο καθ’ ου δε, επικαλούμενος τα άνω γεγονότα, άσκησε την με αρ. κατ. ΜΕΙΜΠ ………/20 αγωγή διαζυγίου στο Δικαστήριο τούτο, επί της οποίας δεν έχει εκδοθεί απόφαση. Περαιτέρω, πιθανολογήθηκε ότι η αιτούσα είναι νέα, γεννημένη το 1979, υγιής, είναι στοργική μητέρα και νοιάζεται για τα παιδιά της, διαθέτοντάς τους τον απαιτούμενο χρόνο και περιβάλλοντάς τα με αγάπη. Είναι πτυχιούχος της φιλοσοφικής σχολής/τμήματος ιστορικού- αρχαιολογικού, αλλά δεν εργάζεται. Απ’ τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης διαμένει, όπως ειπώθηκε, σε ιδιόκτητη οικία στην ……… μαζί με τα ανήλικα τέκνα της, δίπλα στους γονείς της, που τη στηρίζουν οικονομικά και τη βοηθάνε στη φροντίδα των τέκνων. Τα ανήλικα τέκνα διατηρούν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τη μητέρα τους, που ασκεί με προσωρινή διαταγή την επιμέλειά τους απ’ τον Σεπτέμβριο του 2020 και τα περιβάλλει με αγάπη και στοργή, ενδιαφέρεται και φροντίζει για την ανατροφή, την επίβλεψη και την ψυχοσωματική τους υγεία και ανάπτυξη και τους εξασφαλίσει ένα ήρεμο και ομαλό ατομικό και οικογενειακό περιβάλλον, στο οποίο τα ανήλικα τέκνα έχουν προσαρμοσθεί πλήρως. Ο καθ’ ου, απ’ την άλλη πλευρά, είναι επίσης νέος, γεννημένος το 1974, υγιής και υπηρετεί ως στρατιωτικός στο …….. φέρων το βαθμό του ταγματάρχη. Μετά τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσής του με την αιτούσα, παρά την μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, έρχεται τακτικά στην ……., όπου διατηρεί ιδιόκτητη οικία, προκειμένου να επικοινωνεί με τα τέκνα του. Οι ανήλικες κόρες των διαδίκων, ήδη πριν από τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης των γονέων τους, είχαν δημιουργήσει και με τον πατέρα τους ένα δυνατό ψυχικό και συναισθηματικό δεσμό και έχουν αναπτυχθεί αμοιβαία μεταξύ τους αισθήματα στοργής και αγάπης, τα οποία δεν έχουν ατονήσει κατά το χρονικό διάστημα από τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης μέχρι τη συζήτηση της υπό κρίση αίτησης, αφού ο καθ’ ου διατηρεί συστηματική επαφή και επικοινωνία μαζί τους, αφιερώνοντάς τους ποιοτικό χρόνο. Ήτοι ο καθ’ ου όχι μόνο δεν επέδειξε αδιαφορία για τα μη συνοικούντα μαζί του τέκνα του, αλλά επιδιώκει να επικοινωνεί τακτικά μαζί τους, ενδιαφερόμενος για την ανατροφή και τα προβλήματά τους. Από κανένα στοιχείο δεν πιθανολογήθηκε ότι ο καθ’ ου είναι αδιάφορος πατέρας, ότι συμπεριφέρεται στα ανήλικα τέκνα του με νευρικότητα, ότι τα μαλώνει, ότι αδιαφορεί για τη διατροφή τους και την υγεία τους. Το μοναδικό εκτιθέμενο απ’ την μάρτυρα της αιτούσας γεγονός ότι τα ανήλικα πήραν κιλά το καλοκαίρι, όταν βρίσκονταν με τον καθ’ ου, δεν αρκεί για να οδηγηθεί το Δικαστήριο σε κρίση για την ακαταλληλότητα του πατέρα να ασκεί την επιμέλεια, ούτε αποτελεί ένδειξη ανευθυνότητας και αδιαφορίας από μέρους του. Πιθανολογήθηκε, επιπροσθέτως, ότι ο καθ’ ου είναι δραστήριος και συγκροτημένος και μπορεί να συμβάλλει έτι περαιτέρω στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των ανηλίκων τέκνων του, τα οποία τους προηγούμενους θερινούς μήνες διέμειναν μαζί του συνεχόμενες ημέρες, χωρίς να εκφράσουν κάποια δυσαρέσκεια για την απουσία της μητέρας τους. Η επικοινωνία του Δικαστηρίου με τα ανήλικα τέκνα των αντιδίκων δεν κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου και του ότι δεν υποβλήθηκε σχετικό αίτημα από καμία εκ των δύο πλευρών, πιθανολογείται, όμως, ότι πρόκειται για υγιή παιδιά, ήρεμα και σωστά ανατρεφόμενα, που περιβάλλονται από αγάπη και δέχονται την δέουσα φροντίδα για την ηλικία τους και από τους δύο γονείς, με τους οποίους έχουν άριστες σχέσεις. Απ’ όλη τη διαδικασία πιθανολογήθηκε η αγάπη και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η σοβαρή πρόθεση και η ψυχική διάθεση και των δύο γονέων να ασχοληθούν με την ανατροφή των παιδιών τους. Και οι δύο γονείς είναι κατάλληλοι για την ανάθεση της επιμέλειας του προσώπου των ανηλίκων τέκνων τους, αφού έχουν πλήρη συνείδηση του γονεϊκού τους ρόλου και μπορούν να ασκούν ικανοποιητικά τα καθήκοντα, που τους επιβάλλονται και απορρέουν από την ιδιότητά τους αυτή, ανταποκρινόμενοι με προθυμία, στοργή και υπομονή στις υλικές και συναισθηματικές ανάγκες των τέκνων τους. Παρά ταύτα, στην ένδικη περίπτωση, που οι αντίδικοι γονείς διαμένουν σε διαφορετικές πόλεις με μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους και διατηρούν κακές σχέσεις, που χαρακτηρίζονται από έντονη αντιπαλότητα και αδυναμία συνεννόησης, δεν κρίνεται πρόσφορη η από κοινού άσκηση της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων τους με την εναλλασσόμενη διαμονή των τελευταίων ή τον καταμερισμό των εκφάνσεών της και στους δύο γονείς. Κατά την κρίση του Δικαστηρίου πρέπει προσωρινά να υπάρξει παρέκκλιση από τη ρύθμιση του άρθρου 1513 ΑΚ και να γίνει λειτουργική κατανομή της γονικής μέριμνας με την ανάθεση της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων των διαδίκων προσωρινά στην αιτούσα μητέρα, με την οποία αυτά θα συνεχίσουν να διαμένουν στην ………, όπου διαμένουν απ’ το 2020 έχοντας αναπτύξει το φιλικό, σχολικό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Η αιτούσα, την παρούσα χρονική στιγμή, παρέχει τα εχέγγυα ότι θα φροντίσει για την σωστή ανατροφή και την ψυχοσωματική τους υγεία και η λύση αυτή προσωρινά κατατείνει στο βέλτιστο συμφέρον τους. Κατά δε τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 1519 ΑΚ, η αιτούσα θα δύναται να λαμβάνει μόνη της αποφάσεις μόνο για επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα ζητήματα επιμέλειας των τέκνων, για δε τις συνήθεις πράξεις επιμέλειάς τους, θα πρέπει να ενημερώνει προηγουμένως, άτυπα, τον πατέρα. Οι λοιπές εκφάνσεις της γονικής μέριμνας (διοίκηση περιουσίας και εκπροσώπηση του ανηλίκου κατ’ άρ. 1510 παρ. 1 ΑΚ) θα συνεχίσουν να ασκούνται από κοινού και απ’ τους δύο γονείς. Η συνεννόηση, εξάλλου, των γονέων είναι απαραίτητη για την λειτουργία της συνεπιμέλειας και θα πρέπει οι αντίδικοι να επικεντρωθούν σ’ αυτή στο εξής προς το συμφέρον των τέκνων τους στα πλαίσια της οριστικής ρύθμισης της επιμέλειας αυτών. Άλλωστε, η ικανότητα του κάθε γονέα να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, θα αποτελεί πάντοτε κριτήριο για τη ρύθμιση των σχέσεών του με τα ανήλικα τέκνα του. Ακολούθως, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1520 ΑΚ, όπως ισχύει μετά τις 16-9-2021, κατά τα άρθρα 18 και 30 Ν. 4800/2021, ο γονέας, με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η φυσική παρουσία και επαφή του με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του, ο δε γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον έτερο γονέα σε τακτή χρονική βάση. Περαιτέρω, ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου, εκτός αν για ειδικούς λόγους επιβάλλεται διαφορετική ρύθμιση. Εν προκειμένω, προς διαφύλαξη της ψυχικής υγείας των ανηλίκων τέκνων των διαδίκων και τη διατήρηση των συναισθηματικών τους δεσμών με τον πατέρα και την ομαλή ανάπτυξή τους, το συμφέρον τους επιβάλλει να ρυθμιστεί και η επικοινωνία του πατέρα μ’ αυτά. Το δικαστήριο, εξάλλου, στα πλαίσια των άρθρων 692 παρ.1, 732 και 735 ΚΠολΔ έχει τη διακριτική ευχέρεια να διατάζει κάθε πρόσφορο ασφαλιστικό μέτρο που υπαγορεύεται από τις περιστάσεις, και αν κρίνει ότι συντρέχει επείγουσα περίπτωση, μπορεί να ρυθμίσει και αυτεπαγγέλτως το ζήτημα αυτό, στο πλαίσιο της ρύθμισης της επιμέλειας του προσώπου του ανηλίκου, δηλαδή ακόμη και χωρίς να υποβληθεί σχετικό αίτημα εκ μέρους των γονέων, εφόσον η ρύθμιση της επικοινωνίας επιβάλλεται από λόγους αναγόμενους στο συμφέρον του τέκνου (I. Χαμηλοθώρη Ασφαλιστικά Μέτρα έκδ.2010 αριθμ.267,1272,1273, 1290, ι847, Πουλιάδη σε Γεωργιάδη- Σταθόπουλου ΑΚ άρθρ. 1520 αριθμ. 16, 46). Με τις παραδοχές αυτές, παρά τη μη παραδεκτή υποβολή σχετικού αιτήματος ενώπιον του παρόντος δικαστηρίου από τον καθ’ ου η αίτηση, το δικαστήριο κρίνει αναγκαίο να προβεί στη ρύθμιση του ως άνω ζητήματος. Έτσι, ο καθ’ ου, με τον οποίο δεν θα διαμένουν τα τέκνα και που δεν θα ασκεί προσωρινά την επιμέλεια αυτών, έχει το δικαίωμα να επικοινωνεί μαζί τους ελεύθερα και ακώλυτα, διότι με τον τρόπο αυτό εξυπηρετείται το συμφέρον τους, αφού διατηρείται ο φυσικός δεσμός με τον πατέρα τους και παρέχεται στον τελευταίο η δυνατότητα ενημέρωσης για την ανατροφή, την μόρφωση και εκπαίδευσή τους, τον τρόπο διαβίωσης και την ανάπτυξή τους, δίχως να δημιουργείται κανένας κίνδυνος. Λαμβανομένων δε υπόψη της ηλικίας των ανηλίκων, των σχέσεων που διατηρούν με τον πατέρα τους, των υπηρεσιακών αναγκών του τελευταίου, ο οποίος υπηρετεί στο ………. αλλά μπορεί να βρίσκεται στην ……., όπου διατηρεί ιδιόκτητη οικία, για δέκα συνεχόμενες ημέρες κάθε μήνα, όπως ο ίδιος εκθέτει στο σημείωμά του, η επικοινωνία του καθ’ ου με τα ανήλικα τέκνα του πρέπει να ρυθμιστεί ως εξής : Επί δέκα (10) συνεχόμενες ημέρες κάθε μήνα, από ώρα 17:00 της πρώτης ημέρας έως ώρα 17:00 της δέκατης ημέρας με διαμονή των τέκνων στην οικία του στην ……….. στην οδό ………….. Ο πατέρας θα ενημερώνει την μητέρα μέχρι την 20η ημέρα κάθε προηγούμενου μήνα ποιες θα είναι οι δέκα (10) συνεχόμενες ημέρες του επόμενου μήνα, στις οποίες θα ασκήσει το δικαίωμα επικοινωνίας του με τα ανήλικα τέκνα του. Ο πατέρας θα παραλαμβάνει ο ίδιος τα ανήλικα τέκνα από την κατοικία της μητέρας τους κατά την έναρξη του ανωτέρω χρονικού διαστήματος και θα τα επιστρέφει ο ίδιος στο ίδιο μέρος στη λήξη του. Κατ’ εξαίρεση τις περιόδους των εορτών Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς-Πάσχα και κατά τη θερινή περίοδο, ήτοι κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η επικοινωνία του πατέρα με τα ανήλικα τέκνα του θα γίνεται ως εξής : α) κατά τις εορτές των Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς, κατά τα ζυγά έτη από τις 24 Δεκεμβρίου ώρα ι8:οο έως τις 30 Δεκεμβρίου ώρα ι8:00, και κατά τα μονά έτη από 31 Δεκεμβρίου ώρα 18:οο έως τις 7 Ιανουάριου ώρα ι8:00, β) τις ημέρες του Πάσχα, τα ζυγά έτη από Μεγάλη Δευτέρα ώρα ι8:00 έως τη Δευτέρα του Πάσχα ώρα 18:οο και κατά τα μονά έτη από τη Δευτέρα του Πάσχα ώρα 18:οο έως την Κυριακή του Θωμά ώρα ι8:οο, γ) κατά τα ζυγά έτη από την 1η Ιουλίου ώρα 1ο:οο έως τις 15 Ιουλίου ώρα 20:00 και από την 1η Αυγούστου ώρα ιο:οο έως τις 15 Αυγούστου ώρα 20:00 και τα μονά έτη από την 16η Ιουλίου ώρα 10:00 έως 31 Ιουλίου ώρα 10:00 και από την 16η Αυγούστου ώρα ιο:οο έως και 31 Αυγούστου ώρα 1ο:οο. Τις λοιπές ημέρες ο πατέρας θα έχει ελεύθερη καθημερινή επικοινωνία μαζί τους είτε τηλεφωνική είτε μέσω της χρήσης διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας (viber, messenger, skype κλπ.) για μισή ώρα μεταξύ των ωρών 18:οο και 21:οο. Περαιτέρω, από τα ίδια, ως άνω, αποδεικτικά μέσα, πιθανολογήθηκε ότι τα ανήλικα τέκνα των διαδίκων, ……… και ………., ηλικίας 1ο,5 ετών, δεν έχουν εισοδήματα από περιουσία, ούτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή, λόγω, δε, της ανηλικότητάς τους δεν μπορούν να ασκήσουν βιοποριστική εργασία. Συνεπώς, δεν μπορούν να διαθρέψουν τον εαυτό τους και δικαιούνται να λαμβάνουν διατροφή σε χρήμα, προκαταβαλλόμενη κατά μήνα, από τους υπόχρεους γονείς τους, οι οποίοι ενέχονται ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνάμεις. Στα πλαίσια της άσκησης της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων της, η αιτούσα δικαιούται κατ’ άρθρο 1516 παρ. 2 ΑΚ, να ασκήσει τις αξιώσεις διατροφής που έχουν τα τέκνα της κατά του καθ' ου η αίτηση. Η αιτούσα είναι, όπως ειπώθηκε, κάτοχος πτυχίου φιλοσοφικής σχολής/τμήματος ιστορικού-αρχαιολογικού και ομιλεί την αγγλική γλώσσα. Δεν εργάζεται. Είναι εγγεγραμμένη στον ΟΑΕΔ απ’ το 2014 και λαμβάνει επίδομα τέκνων 140 ευρώ το μήνα. Κατά το διάστημα που η οικογένεια ζούσε στο ………. η αιτούσα παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές, αποκομίζοντας εισόδημα, έκτοτε, όμως, δεν ξαναεργάστηκε. Η αιτούσα συμμετέχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, δίχως αποτέλεσμα. Πιθανο­λογείται, όμως, ότι θα μπορούσε να αποκομίζει εισόδημα είτε παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά στην πόλη της ………., όπου βρίσκεται το οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον της και διατηρεί κοινωνικό κύκλο τόσο η ίδια όσο και οι γονείς της, είτε με την εργασία της σε φροντιστήριο της πόλης, πλην, όμως, δεν κάνει προσπάθεια ανεύρεσης σχετικής εργασίας. Ζει με τα ανήλικα τέκνα της σε ιδιόκτητη οικία της στην ………… και δεν βαρύνεται με δαπάνες στέγασης. Τις λειτουργικές της ανάγκες τις καλύπτουν πλήρως οι γονείς της, που διαμένουν σε διπλανό διαμέρισμα, ιδιοκτησίας της, το οποίο τους παραχωρεί δωρεάν. Δεν διαθέτει άλλη κινητή ή άλλη ακίνητη περιουσία, ούτε βαρύνεται με τη διατροφή άλλου προσώπου. Ο καθ’ ου, απ’ την άλλη πλευρά, είναι, όπως εκτέθηκε, στρατιωτικός με το βαθμό του Ταγματάρχη και υπηρετεί στο …………. Είναι κάτοχος πτυχίου της στρατιωτικής σχολής Ευελπίδων, της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς, διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών στις «Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια» του πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος επάρκειας για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας, ενώ υπήρξε και εκπαιδευτής των σπουδαστών του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων ………. Ο μηνιαίος μισθός του ανέρχεται σε 1.688 ευρώ. Διαμένει σε μισθωμένη οικία με μίσθωμα 250 ευρώ το μήνα και βαρύνεται με τα λειτουργικά έξοδα της κατοικίας αυτής. 'Εχει στην κυριότητά του μια οικία στην ………. στην οδό ……….. και ένα IX επιβατικό αυτοκίνητο, που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του. Δεν διαθέτει άλλη περιουσία ή εισοδήματα από οποιαδήποτε άλλη πηγή και δεν βαρύνεται με ιδιαίτερες δαπάνες άλλες, πέραν των συνήθων για διατροφή και συντήρησή του ούτε με την υποχρέωση διατροφής τρίτου προσώπου, πλην των ανήλικων τέκνων του. Οι ανήλικες ……. και …… είναι μαθήτριες της Ε τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Αμφότερες παρακολουθούν μαθήματα αγγλικής γλώσσας με μηνιαία δαπάνη 75 ευρώ εκάστη, γερμανικής γλώσσας με μηνιαία δαπάνη 45 ευρώ εκάστη και φιλολογικά μαθήματα με συνολική δαπάνη περιόδου 345 ευρώ εκάστη. Η ………. έχει ειδικές δυσκολίες στη μάθηση-δυσλεξία μικτού τύπου, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτούνται συνεδρίες λογοθεραπείας και συνεδρίες ειδικής διαπαιδαγώγησης. Οι ανήλικες είναι υγιείς και διαμένουν, όπως προαναφέρθηκε, με τη μητέρα τους σε διαμέρισμα που της ανήκει, μη βαρυνόμενες με δαπάνη στέγασης παρά μόνο με τις αναλογούσες συναφείς δαπάνες ηλεκτρισμού, θέρμανσης, ύδρευσης κλπ. Οι λοιπές ανάγκες διαβίωσής τους, δηλαδή για τροφή, ένδυση, εκπαίδευση, άθληση και ψυχαγωγία, είναι οι συνήθεις που απαιτούνται για ανήλικα τέκνα της ιδίας με αυτά ηλικίας και κατάστασης της υγείας τους, και της αυτής, από άποψης οικονομικών δυνατοτήτων των γονέων τους, κατάστασης. Με βάση τις ανάγκες των ανήλικων τέκνων των διαδίκων, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής τους, δηλαδή την ηλικία, τον τόπο κατοικίας τους, τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες και τις οικονομικές δυνάμεις των γονιών τους, την υγεία τους, η ανάλογη σε χρήμα διατροφή, που δικαιούνται και ανταποκρίνεται στα απαραίτητα έξοδα για τη συντήρηση και ανατροφή τους ανέρχεται μηνιαίως, κατά το κρίσιμο διάστημα, στο ποσό των 400 ευρώ για καθένα από αυτά, συνυπολογιζομένων των λειτουργικών εξόδων της κατοικίας, στην οποία θα διαμένουν. Με βάση τις οικονομικές δυνάμεις των γονέων και τις εν γένει περιστάσεις, όπως αυτές προεκτέθηκαν, ήτοι τη 10ήμερη συνεχόμενη κάθε μήνα διευρημένη επικοινωνία του με τα ανήλικα με διαμονή στην οικία του, κατά την οποία ο ίδιος θα επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου με τις δαπάνες τους, η αναλογία του καθ’ ου στη διατροφή της κάθε ανήλικης, ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ μηνιαίως. Το υπόλοιπο ποσό που απαιτείται για τη διατροφή της κάθε ανήλικης πρέπει να το συνεισφέρει η αιτούσα με το εισόδημά της και τις προσωπικές της υπηρεσίες, δεκτής γενομένης της σχετικής ένστασης του καθ’ ου κατ’ άρ. 1489 παρ. 2 ΑΚ του καθ’ ου. Τέλος, ο καθ’ ου δεν αρνήθηκε να παραχωρηθεί στην αιτούσα η χρήση της άλλοτε οικογενειακής στέγης στην ……., όπου αυτή διαμένει με τα ανήλικα τέκνα της απ’ τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης, και να της παραδοθούν τόσο τα προσωπικά αντικείμενα της ιδίας και των ανηλίκων όσο και ο οικιακός εξοπλισμός, τα οποία η αιτούσα ήδη έλαβε στα πλαίσια της χορηγηθείσας προσωρινής διαταγής και χρησιμοποιεί. Κατόπιν των ανωτέρω και αφού πιθανολογείται η συνδρομή επείγουσας περίπτωσης, λόγω της άμεσης ανάγκης ρύθμισης της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων, της χρήσης της άλλοτε οικογενειακής στέγης και καθορισμού της προσωρινής διατροφής των τέκνων, πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή ως ουσιαστικά βάσιμη η ένδικη αίτηση, να ανατεθεί προσωρινά στην αιτούσα η επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων τους, …….. και ………., τα οποία θα διαμένουν μαζί της στην ……… στην άλλοτε οικογενειακή στέγη, να υποχρεωθεί ο καθ’ ου να καταβάλλει στην αιτούσα για λογαριασμό των ανήλικων τέκνων τους, …….. και ……………, ως προσωρινή διατροφή τους, το ποσό των 200 ευρώ για το καθένα, το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα απ’ την επίδοση της αίτησης, με το νόμιμο τόκο από την καθυστέρηση καταβολής κάθε δόσης έως την ολοσχερή εξόφληση, να παραχωρηθεί στην αιτούσα η χρήση της άλλοτε οικογενειακής στέγης στην οδό ………. στην …….. και να επιτραπεί στην αιτούσα να παραλάβει τα αναφερόμενα στο διατακτικό της παρούσας κινητά πράγματα από την οικία του καθ’ ου στο …………... Τέλος, πρέπει να ρυθμιστεί η επικοινωνία του καθ’ ου με τα ανήλικα τέκνα όπως στο διατακτικό ορίζεται και να οριστεί προθεσμία εξήντα (6ο) ημερών απ’ τη δημοσίευση της παρούσας για την άσκηση αγωγής για την κύρια υπόθεση κατ' άρθρο 693 ΚΠολΔ. Τα δικαστικά έξοδα των διαδίκων πρέπει κατ’ άρθρο 179 ΚΠολΔ, να συμψηφιστούν εν όλω λόγω της συγγενικής σχέσης των διαδίκων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΕΙ αντιμωλία των διαδίκων την αίτηση και την ανταίτηση. ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ την ανταίτηση.

ΔΕΧΕΤΑΙ εν μέρει την αίτηση.

ΑΝΑΘΕΤΕΙ προσωρινά στην αιτούσα την άσκηση της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων της, ……………. και ……………., τα οποία θα διαμένουν μαζί της στην ιδιόκτητη οικία της στην ………. στην οδό …………..

ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τον καθ’ ου η αίτηση να καταβάλει στην αιτούσα ως ασκούσα την επιμέλεια των ανήλικων θυγατέρων τους, ………… και ………, για λογαριασμό τους, για την προσωρινή διατροφή τους, προκαταβολικά τις πρώτες πέντε (5) ημέρες κάθε μήνα, το συνολικό ποσό των τετρακοσίων (400) ευρώ, ήτοι το ποσό των διακοσίων (200) ευρώ για έκαστη εξ αυτών, απ’ την επίδοση της αίτησης, με το νόμιμο τόκο από την καθυστέρηση της πληρωμής κάθε δόσης και μέχρι την πλήρη εξόφληση.

ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ στην αιτούσα τη χρήση της άλλοτε οικογενειακής στέγης στην …….. στην οδό ……….

ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ στην αιτούσα να παραλάβει μία ηλεκτρική κουζίνα, ένα πλυντήριο ρούχων, ένα ψυγείο, τρεις τηλεοράσεις, έπιπλα κουζίνας, ένα σαλόνι, έναν μπουφέ, μία κρεβατοκάμαρα με διπλό κρεβάτι, δύο παιδικά κρεβάτια, δύο παιδικά γραφεία και δύο βιβλιοθήκες καθώς και τα προσωπικά αντικείμενα των ανηλίκων και της ιδίας (ενδύματα, υποδήματα, βιβλία, σχολικά είδη). ΡΥΘΜΙΖΕΙ την επικοινωνία του πατέρα με τα ανήλικα τέκνα του προσωρινά ως εξής : Επί δέκα (1ο) συνεχόμενες ημέρες κάθε μήνα, από ώρα 17:00 της πρώτης ημέρας έως ώρα 17:00 της δέκατης ημέρας, με διαμονή των τέκνων στην οικία του στην …….. στην οδό ……………. Ο πατέρας θα ενημερώνει την μητέρα μέχρι την 20η ημέρα κάθε προηγούμενου μήνα ποιες δέκα (1ο) συνεχόμενες ημέρες του επόμενου μήνα θα ασκήσει το δικαίωμα επικοινωνίας του με τα ανήλικα τέκνα του. Ο πατέρας θα παραλαμβάνει ο ίδιος τα ανήλικα τέκνα από την κατοικία της μητέρας τους κατά την έναρξη του ανωτέρω χρονικού διαστήματος και θα τα επιστρέφει ο ίδιος στο ίδιο μέρος στη λήξη του. Κατ’ εξαίρεση τις περιόδους των εορτών Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς- Πάσχα και κατά τη θερινή περίοδο, ήτοι κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η επικοινωνία του πατέρα με τα ανήλικα τέκνα του θα γίνεται ως εξής : α) κατά τις εορτές των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, κατά τα ζυγά έτη από τις 24 Δεκεμβρίου ώρα 18:θθ έως τις 30 Δεκεμβρίου ώρα 18:00, και κατά τα μονά έτη από 31 Δεκεμβρίου ώρα 18:οο έως τις 7 Ιανουάριου ώρα 18:00, β) τις ημέρες του Πάσχα, τα ζυγά έτη από Μεγάλη Δευτέρα ώρα 18:οο έως τη Δευτέρα του Πάσχα ώρα 18:00 και κατά τα μονά έτη από τη Δευτέρα του Πάσχα ώρα 18:οο έως την Κυριακή του Θωμά ώρα 18:00, γ) κατά τα ζυγά έτη από την 1η Ιουλίου ώρα 1ο:οο έως τις 15 Ιουλίου ώρα 20:00 και από την 1η Αυγούστου ώρα ιο:οο έως τις 15 Αυγούστου ώρα 20:00 και τα μονά έτη από την16η Ιουλίου ώρα 10:00 έως 31 Ιουλίου ώρα 1ο:οο και από την 16η Αυγούστου ώρα 1ο:οο έως και 31 Αυγούστου ώρα 10:00. Τις υπόλοιπες ημέρες ο πατέρας θα έχει ελεύθερη καθημερινή επικοινωνία μαζί τους είτε τηλεφωνική είτε μέσω της χρήσης διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας (viber, messenger, skype κλπ.) για μισή ώρα μεταξύ των ωρών 18:οο και 21:00.

ΟΡΙΖΕΙ προθεσμία εξήντα (6ο) ημερών απ’ την δημοσίευση της παρούσας για την άσκηση αγωγής για την κύρια υπόθεση.

ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΙ τα δικαστικά έξοδα μεταξύ των διαδίκων.

Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε στην …….. σε έκτακτη και δημόσια στο ακροατήριό του συνεδρίαση στις …………

Η ΔΙΚΑΣΤΗΣ                                                               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

25 Αυγούστου 2021 Γράφτηκε από Κατηγορία Διαζύγια / Διατροφές / Επικοινωνία τέκνων
  Αριθμός  42/2020 
                                         ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 Αποτελούμενο από τη Δικαστή, Ελένη Τοπούζη, Εφέτη, που ορίσθηκε από τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διευθύνσεως του Εφετείου Πειραιώς και από την Γραμματέα, E.T..

                                              ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ
                                        ΚΑΙ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

   Η από 21.5.2018 και με αριθ. εκθ. καταθ. ΓΑΚ/ΕΑΚ/………./22.5.2018  έφεση της εν μέρει ηττηθείσας-εναγόμενης, κατά της με αριθμό 1482/2018 οριστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς,  το οποίο δίκασε αντιμωλία των διαδίκων, κατά την τακτική διαδικασία, ασκήθηκε σύμφωνα με τις νόμιμες διατυπώσεις και είναι εμπρόθεσμη, γεγονός το οποίο δεν αμφισβητείται από τους διαδίκους, ούτε από τα έγγραφα της δικογραφίας προκύπτει το αντίθετο, αρμοδίως δε φέρεται προς συζήτηση ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου (άρθρα 19, 495,  511, 513 παρ. 1, 518 παρ. 1 ΚΠολΔ). Επομένως, αφού για το παραδεκτό της συζήτησης της   έφεσης, έχει κατατεθεί από την εκκαλούσα το νόμιμο παράβολο ποσού εκατό (100) ευρώ, όπως προβλέπεται από την παράγραφο 3 του άρθρου 495 του ΚΠολΔ, πρέπει αυτή να γίνει τυπικά δεκτή και να ερευνηθεί περαιτέρω κατά την ίδια διαδικασία ως προς το παραδεκτό και βάσιμο των λόγων της (άρθρο 533 παρ.1 ΚΠολΔ).  Ο εφεσίβλητος  άσκησε παραδεκτά την από 22.2.2019 και με αριθ. έκθεσης κατάθεσης ΓΑΚ/ΕΑΚ/…/…/22.2.2019  αντέφεσή του, που κατέθεσε στη γραμματεία αυτού του Δικαστηρίου στις 22.2.2019 και κοινοποιήθηκε στην εκκαλούσα  στις 25.2.2019  (βλ. σχετική σημείωση του δικαστικού επιμελητή Αθηνών, ………… επί του κοινοποιηθέντος σ αυτήν δικογράφου της αντέφεσης) η οποία αφορά κεφάλαιο της απόφασης, που προσβάλλεται  με την έφεση (αρ. 523 παρ. 1 και 2 ΚΠολΔ). Επομένως, είναι τυπικά δεκτή και πρέπει να ερευνηθεί  και αυτή περαιτέρω κατ ουσίαν  συνεκδικαζόμενη  με την ως άνω έφεση (άρθρα 31 και 246 ΚΠολΔ).

Ο ενάγων και ήδη εφεσίβλητος-αντεκκαλών με την 8.9.2017 και με αριθμό κατάθεσης ΓΑΚ/ΕΑΚ/…./…./13.9.2017 αγωγή του που άσκησε σε βάρος της εναγόμενης και ήδη εκκαλούσας-
αντεφεσίβλητης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς εξέθετε ότι με την εναγομένη τέλεσε νόμιμο θρησκευτικό γάμο την 11-05- 2002, στον Πειραιά και ότι από το γάμο τους αυτό απέκτησαν ένα τέκνο, την …., που γεννήθηκε την 24-01-2009. Ότι η εναγομένη από το τέλος του έτους 2007 εμφάνισε αποκλίνουσα συζυγική συμπεριφορά, προοδευτικώς αυξανόμενη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την από το Σεπτέμβριο του έτους 2011, πλήρη ψυχική και σωματική τους αποξένωση. Ότι το καλοκαίρι του έτους 2012 περιήλθε σε γνώση του συγκεκριμένο περιστατικό, που αφορούσε εξωσυζυγική σχέση της συζύγου του. Ότι την ύπαρξη της σχέσης αυτής, την οποία διατηρούσε μάλιστα από το έτος 2010, του την επιβεβαίωσε και η ίδια. Ότι  παρά τις διαβεβαιώσεις της τελευταίας περί μη σοβαρότητας της σχέσης αυτής και τις δηλώσεις της ότι επιθυμούσε να σώσουν το γάμο τους, ως και ο ίδιος, εξάλλου, επιθυμούσε, για χάριν του παιδιού τους, η εναγομένη  ουδεμία ουσιαστική προσπάθεια δεν έκανε για να σώσουν τη σχέση τους και ως εκ τούτου το Σεπτέμβριο του 2012 αποφάσισαν να χωρίσουν κοινή συναινέσει. Ότι ο ενάγων μετά την αποκάλυψη της εξωσυζυγικής σχέσης από την εναγόμενη, αναλογιζόμενος όλα τα περιστατικά και τις συμπεριφορές της τελευταίας, κατά τη διάρκεια του γάμου τους,  σε συνδυασμό με πληροφορία  τρίτου προσώπου, κατά τα αναλυτικά αναφερόμενα στην αγωγή,  του δημιουργήθηκαν υπόνοιες, σχετικά με το εάν είναι ο βιολογικός πατέρας του ανηλίκου. Ότι τον Σεπτέμβριο του έτους 2012, μετά και την επίμονη άρνηση της εναγόμενης να συμπράξει στην ανακάλυψη της αλήθειας της πατρότητας του τέκνου, παρά τις παρακλήσεις του ενάγοντος προς τούτο, μονομερώς προσέφυγε σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όπου και διαπιστώθηκε για πρώτη φορά επιστημονικώς ότι αυτός δεν ήταν ο βιολογικός πατέρας του ως άνω ανηλίκου. Ότι τον Ιούνιο του έτους 2013 κινήθηκε νομικά και ήγειρε αγωγή προσβολής της πατρότητας του τέκνου, η οποία, μετά την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για το ζήτημα αυτό, έγινε δεκτή. Ότι ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η αντισυζυγική συμπεριφορά της εναγόμενης και τα μέσα που μετήλθε αυτή, ώστε ο ενάγων να φέρεται ως ο βιολογικός πατέρας του ανηλίκου τέκνου της, επέφεραν μείωση της τιμής και υπολήψεώς του ως κοινωνικού όντος, ραγδαία επιβάρυνση της συναισθηματικής του κατάστασης και εν τέλει βαρεία προσβολή της προσωπικότητάς του, κατά τα εκτενώς αναφερόμενα στην αγωγή. Με βάση δε το ως άνω ιστορικό, ζητούσε με την ένδικη αγωγή του,  όπως παραδεκτά με τις προτάσεις του, περιορίστηκε το καταψηφιστικό αίτημα αυτής σε αναγνωριστικό, να αναγνωρισθεί ότι η εναγομένη οφείλει να του καταβάλει το ποσό των 40.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της  ηθικής βλάβης που υπέστη  από την ως άνω συμπεριφορά της εναγόμενης που προσέβαλε βάναυσα την προσωπικότητά του,  να κηρυχθεί η απόφαση προσωρινά εκτελεστή και να καταδικασθεί η εναγομένη στη δικαστική του δαπάνη. Επί της αγωγής αυτής, συζητήσεως γενομένης αντιμωλία των διαδίκων, εκδόθηκε η εκκαλουμένη με αριθμό 1482/2018 απόφαση του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου, που αφού έκρινε ότι η αγωγή είναι καθ όλα ορισμένη και νόμιμη, πλην του παρεπόμενου αιτήματός της περί κηρύξεως της απόφασης προσωρινά εκτελεστής, έκανε εν μέρει δεκτή αυτή ως βάσιμη και στην ουσία της, αναγνωρίζοντας ότι η εναγόμενη  οφείλει να καταβάλει στον ενάγοντα, για την ως άνω αιτία, το ποσό των 7.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής ως την πλήρη εξόφληση. Κατά της απόφασης αυτής παραπονείται τόσο η εναγόμενη  όσο και ο ενάγων, για εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου και κακή εκτίμηση των αποδείξεων από το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο  και ζητούν η μεν εναγόμενη  με την έφεσή της να εξαφανιστεί η εκκαλουμένη, ώστε να απορριφθεί εξ ολοκλήρου η ένδικη αγωγή ο δε ενάγων  με την αντέφεσή του να εξαφανιστεί η εκκαλουμένη ώστε να γίνει στο σύνολό της δεκτή η κρινόμενη αγωγή του.

Ι.   Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 57 εδ. α` του ΑΚ, όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Εξάλλου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 59 του ΑΚ, στις περιπτώσεις των δύο προηγούμενων άρθρων (στις οποίες περιλαμβάνεται και το άρθρο 57), το δικαστήριο με την απόφασή του, ύστερα από αίτηση αυτού που έχει προσβληθεί και αφού λάβει υπόψη το είδος προσβολής μπορεί επιπλέον να καταδικάσει τον υπαίτιο να ικανοποιήσει την ηθική βλάβη αυτού που έχει προσβληθεί, η ικανοποίηση συνίσταται σε πληρωμή χρηματικού ποσού, σε δημοσίευμα, ή σε οτιδήποτε επιβάλλεται από τις περιστάσεις. Με τις διατάξεις αυτές παρέχεται το δικαίωμα της απόκρουσης κάθε προσβολής της προσωπικότητας, δηλαδή των αγαθών που συνδέονται αναπόσπαστα με το πρόσωπο και συγκροτούν τη σωματική, την ψυχική και την κοινωνική  ατομικότητα του ανθρώπου. Τα αγαθά αυτά δεν αποτελούν αυτοτελή δικαιώματα, αλλά επιμέρους εκδηλώσεις – εκφάνσεις του ενιαίου δικαιώματος επί της ίδιας προσωπικότητας έτσι ώστε η προσβολή οποιασδήποτε έκφανσης αυτής να σημαίνει και προσβολή του ενιαίου αυτού δικαιώματος. Στις εκδηλώσεις της προσωπικότητας με την προαναφερόμενη έννοια, περιλαμβάνεται και η τιμή και υπόληψη του ατόμου, δηλαδή η ηθική αξία που έχει πηγή την ατομικότητα και αντικατοπτρίζεται στην εκτίμηση των άλλων ατόμων του κοινωνικού συνόλου γι` αυτόν, η ψυχική υγεία και ο συναισθηματικός κόσμος του ατόμου. Προσβολή της προσωπικότητας, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 57 του Α.Κ, υπάρχει σε κάθε περίπτωση μειωτικής επέμβασης στη σφαίρα αυτής από τρίτο, δηλαδή σε οποιοδήποτε από τα αγαθά που τη συνθέτουν και που συνιστούν προσδιοριστικά στοιχεία της ταυτότητας του ατόμου, με την οποία (επέμβαση) διαταράσσεται η κατάσταση σε μια ή περισσότερες εκδηλώσεις της σωματικής ή ψυχικής, πνευματικής και κοινωνικής ατομικότητας του βλαπτομένου κατά το χρόνο της προσβολής. Η προσβολή είναι παράνομη, όταν η επέμβαση στην προσωπικότητα του άλλου, δεν είναι επιτρεπτή από το δίκαιο ή γίνεται κατ` ενάσκηση δικαιώματος, το οποίο, όμως, είναι, από άποψη έννομης τάξης, μικρότερης σπουδαιότητας ή ασκείται καταχρηστικά. Ενόψει της σύγκρουσης των προστατευόμενων αγαθών προς τα προστατευόμενα αγαθά της προσωπικότητας των άλλων ή προς το συμφέρον της ολότητας πρέπει να αξιολογούνται και να σταθμίζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση τα συγκρινόμενα έννομα αγαθά και συμφέροντα για τη διακρίβωση της ύπαρξης προσβολής του δικαιώματος επί της προσωπικότητας και ο παράνομος χαρακτήρας της.  Για την προστασία της προσωπικότητας δεν απαιτείται η ύπαρξη υπαιτιότητας (πταίσματος) του προσβάλλοντος. Απαιτείται, όμως για την αξίωση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης, αφού το άρθρο 57 εδ. γ` του ΑΚ παραπέμπει στις διατάξεις περί αδικοπραξίας, δηλαδή στις διατάξεις των άρθρων 914 επ. του ΑΚ.  Στο πεδίο του οικογενειακού δικαίου και ειδικότερα των συζυγικών σχέσεων γίνεται δεκτό ότι κάθε άτομο, είναι καταρχήν ελεύθερο, κατά την ανάπτυξη της προσωπικότητός του, να διαμορφώνει ελευθέρως τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και, δεν ενεργεί εναντίον των χρηστών ηθών. Ειδικότερα με  το άρθρο 16 του ν. 1329/1983 καταργήθηκε η διάταξη του άρθρου 1453 του ΑΚ, με την οποία ρυθμιζόταν το θέμα της χρηματικής ικανοποιήσεως, που μπορούσε να επιδικασθεί από το δικαστήριο, με την περί διαζυγίου απόφαση, στον αναίτιο σύζυγο, για την ηθική βλάβη που υπέστη, λόγω βαριάς προσβολής του προσώπου του, από γεγονός, που αποτελούσε το λόγο διαζυγίου, χωρίς να θεσπισθεί άλλη σχετική διάταξη. Συνεπώς, το αντίστοιχο δικαίωμα, ρυθμίζεται πλέον, σύμφωνα με το άρθρο 299 του ΑΚ, από τις διατάξεις των άρθρων 57, 59 και 932 αυτού, κατά τις οποίες, για την θεμελίωση του εν λόγω δικαιώματος, πρέπει τα πραγματικά περιστατικά, που συνιστούν παράβαση συζυγικών υποχρεώσεων (παραπτώματα) να είναι πρόσφορα και ικανά, αυτοτελώς κρινόμενα, ανεξάρτητα δηλαδή από την συζυγική σχέση, να επιφέρουν την προσβολή της προσωπικότητας του άλλου συζύγου ή να συνιστούν αδικοπραξία. Υπό την ισχύ, δηλαδή,  των νέων διατάξεων, περί διαζυγίου, οι οποίες καθιερώνουν ένα σύστημα διαζυγίου αντικειμενικό, όπου η υπαιτιότητα δεν έχει πια την σημασία που είχε και το διαζύγιο θεωρείται, ως ένα μέσο προασπίσεως του δικαιώματος κάθε συζύγου, για προστασία της προσωπικότητας του και ως τρόπος με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα και στους δύο συζύγους για απόπειρα δημιουργίας μιας άλλης οικογένειας επιτυχημένης, γίνεται γενικώς δεκτό, ότι η παράβαση των συζυγικών υποχρεώσεων δεν αποτελεί αδικοπραξία, με την τεχνική σημασία του όρου και συνεπώς το άρθρο 932 του ΑΚ, που αφορά χρηματική αποκατάσταση ηθικής βλάβης από αδικοπραξία, που γεννά υποχρέωση προς αποζημίωση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όταν η προσβολή της προσωπικότητας και η συνακόλουθη ηθική βλάβη προκαλείται από παράβαση συζυγικών υποχρεώσεων. Εξάλλου η προσβολή της προσωπικότητας του άλλου συζύγου, που προκαλείται αναπόφευκτα κάθε φορά, που εκδηλώνεται συμπεριφορά μη σύμφωνη με τις υποχρεώσεις της έγγαμης συμβιώσεως δεν πρέπει αδιακρίτως να θεμελιώνει, πέρα από το δικαίωμα για διαζύγιο και αξίωση, για χρηματική ικανοποίηση, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 57 και 59 του ΑΚ. Ο σύζυγος που έχει προσβληθεί έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη λύση του γάμου, όταν, όμως, οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το διαζευκτικό παράπτωμα, είναι τέτοιες, που εκφεύγουν των ορίων της συνήθους δοκιμασίας, που συνεπάγεται, για τον αναίτιο σύζυγο η παράβαση από τον άλλο των συζυγικών καθηκόντων, πρέπει να γίνει δεκτό, ότι είναι δυνατή η επιδίκαση χρηματικής ικανοποιήσεως, λόγω ηθικής βλάβης. Για την εν λόγω επιδίκαση, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 59 του ΑΚ, δεν αρκεί οποιαδήποτε προσβολή της προσωπικότητας, αλλά απαιτείται να υπάρχει σοβαρή τοιαύτη, με την έννοια, ότι δημιουργούνται εξαιρετικές συνθήκες τέτοιες, που η ανθρώπινη αντοχή υπερβαίνει τα όρια αντοχής του μέσου κοινωνικού ανθρώπου στη συγκεκριμένη δε περίπτωση να αποδεικνύεται, ότι τα πραγματικά περιστατικά, που συνιστούν παράβαση συζυγικών υποχρεώσεων ήταν πρόσφορα και ικανά να οδηγήσουν και οδήγησαν στη μείωση της υπολήψεως και την παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του συζύγου σε βάρος του οποίου έλαβαν χώρα. Το σχετικό αίτημα μπορεί είτε να σωρευθεί στο δικόγραφο της αγωγής διαζυγίου είτε να ασκηθεί με αυτοτελή αγωγή, συνεκδικαζόμενη με την αγωγή διαζυγίου ή  με ανταγωγή ή να ασκηθεί με ανεξάρτητη αγωγή ως αντικείμενο χωριστής δίκης (ΑΠ 125/2019, ΕφΘρ 67/2015, ΕφΔυτΣτερΕλλ 10/2014, δημοσιευμένες στη Νόμος, ΕφΘεσ 1834/2001 Αρμ.2002. σελ 541).

ΙΙ. Περαιτέρω, κατά το άρθρο 932 ΑΚ,  το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει εύλογη κατά την κρίση του αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Από τη διάταξη αυτήν προκύπτει ότι παρέχεται στο Δικαστήριο η δυνητική ευχέρεια, ύστερα από εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών, που οι διάδικοι θέτουν υπόψη του, όπως του βαθμού του πταίσματος του υπόχρεου, του είδους της προσβολής, της περιουσιακής και της κοινωνικής κατάστασης των μερών κλπ., και με βάση τους κανόνες της κοινής πείρας και της λογικής, να επιδικάσει ή όχι χρηματική ικανοποίηση, αν κρίνει ότι επήλθε στον αδικηθέντα ηθική βλάβη ή ψυχική οδύνη και να καθορίσει δε συγχρόνως και το ποσό αυτής που θεωρεί εύλογο. Ο προσδιορισμός του ποσού της εύλογης χρηματικής ικανοποίησης αφέθηκε στην ελεύθερη εκτίμηση του δικαστηρίου, η σχετική κρίση του οποίου δεν υπόκειται στον έλεγχο του Αρείου Πάγου, αφού σχηματίζεται από την εκτίμηση πραγματικών γεγονότων (άρθρο 561  παρ. 1 ΚΠολΔ) και χωρίς υπαγωγή του πορίσματος σε νομική έννοια, ώστε να μπορεί να νοηθεί εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου είτε ευθέως είτε εκ πλαγίου για έλλειψη νόμιμης βάσεως. Εξάλλου, το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος, εισάγοντας ως νομικό κανόνα την «αρχή της αναλογικότητας», επιβάλλει σε όλα τα κρατικά όργανα, συνεπώς και τα δικαιοδοτικά, κατά τη στάθμιση των εκατέρωθεν δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, να λαμβάνουν υπόψη τους την εκάστοτε αντιστοιχία μεταξύ των χρησιμοποιούμενων μέσων και του σκοπού, που επιδιώκεται εκάστοτε (βλ. ΟλΑΠ 43/2005). ΄Ετσι, σε περίπτωση προσδιορισμού του ποσού της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης, το Δικαστήριο της ουσίας δεν πρέπει μεν να υποβαθμίζει την απαξία της πράξεως επιδικάζοντας χαμηλό ποσό, συγχρόνως, όμως, δεν πρέπει, με ακραίες εκτιμήσεις, να καταλήγει σε εξουθένωση του ενός μέρους και αντίστοιχο υπέρμετρο πλουτισμό του άλλου, διότι τούτο υπερακοντίζει το σκοπό που επιδίωξε ο νομοθέτης, ήτοι την αποκατάσταση της τρωθείσας διά της αδικοπραξίας κοινωνικής ειρήνης (βλ. ΑΠ 285/2012, ΑΠ 79/2010, ΑΠ 1735/2009, δημοσιευμένες στη Νόμος,  ΑΠ 132/2006 Αρμ 2006.757, ΑΠ 1143/2003 ΕλΔ 2005,394, ΕφΠειρ 354/2016, ΕφΑθ 219/2007 ΕΦΑΔ 2008, 67, ΕφΑθ1139/2007, ΕλλΔνη 2007, 885, Γεωργιάδη, σε:  ΑΚ Γεωργιάδη – Σταθοπούλου, άρθρο 932, αρ. 22 επ., όπου και περαιτέρω παραπομπές,Στ. Πατεράκη, Η χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, 1995, σελ. 324 επ).

ΙΙΙ. Εξάλλου,  κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 281ΑΚ καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος υπάρχει, όταν από την προηγούμενη συμπεριφορά του δικαιούχου ή από την πραγματική κατάσταση που διαμορφώθηκε ή από τις περιστάσεις που μεσολάβησαν, η εκ των υστέρων άσκηση του δικαιώματος έρχεται σε προφανή αντίθεση προς την ευθύτητα και εντιμότητα, που πρέπει να κρατούν στις συναλλαγές ή προς τα επιβαλλόμενα χρηστά συναλλακτικά ήθη ή προς τον κοινωνικό ή τον οικονομικό σκοπό του δικαιώματος, έτσι ώστε η ενάσκηση του δικαιώματος αυτού να προσκρούει στις περί δικαίου και ηθικής αντιλήψεις του μέσου κοινωνικού ανθρώπου (ΟλΑΠ 33/2005). Ειδικότερα, στην περίπτωση της μακράς αδράνειας του δικαιούχου υπάρχει τέτοια κατάχρηση, εφόσον συντρέχουν πρόσθετα περιστατικά, αναγόμενα στον ίδιο χρόνο και στην όλη συμπεριφορά τόσο αυτού, όσο και εκείνου που αποκρούει το δικαίωμα, από τα οποία γεννάται στον υπόχρεο η πεποίθηση ότι το τελευταίο δεν πρόκειται να ασκηθεί κατ` αυτού, έτσι ώστε η επιδίωξη ανατροπής της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τη μεταγενέστερη άσκησή του, να συνεπάγεται επαχθείς για τον υπόχρεο επιπτώσεις (ΟλΑΠ  16/2006, ΕλλΔνη 2006.1330, ΟλΑΠ 7/2002, ΕλλΔνη 2002.681, ΑΠ 1023/2011, ΔΕΕ 2011.895, ΕφΔυτΣτερΕλλ 10/2014, όπ.α).

ΙV. Tέλος, από τις διατάξεις των άρθρων 335, 338 επ., 346 του Κ.Πολ.Δ. προκύπτει, ότι το δικαστήριο, για να σχηματίσει τη δικανική του πεποίθηση, ως προς τη βασιμότητα ή μη των προβαλλομένων από τους διαδίκους πραγματικών ισχυρισμών, που ασκούν ουσιώδη επίδραση στην έκβαση της δίκης, υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη τα παραδεκτά, κατά την οικεία διαδικασία, σύμφωνα με την οποία δικάζεται η υπόθεση, αποδεικτικά μέσα, που νόμιμα επικαλούνται και προσκομίζουν οι διάδικοι, για την απόδειξη των ισχυρισμών τους, οι οποίοι ασκούν επιρροή στην έκβαση της δίκης, είτε προς άμεση απόδειξη, είτε για τη συναγωγή δικαστικών τεκμηρίων, εφόσον γίνεται σαφής και ορισμένη επίκληση αυτών από το διάδικο (Ολ.Α.Π.23/2008, Α.Π.258/2010). Και έχει μεν το δικαστήριο υποχρέωση να αιτιολογήσει σχετικώς την απόφασή του, να αναφέρει δηλαδή τους λόγους που το οδήγησαν στο αποδεικτικό του πόρισμα, όχι όμως και να κάνει ειδική μνεία καθενός από τα αποδεικτικά μέσα που έλαβε υπόψη του (Α.Π.259/2014, Α.Π.213/2014, Α.Π.209/2014, Α.Π.218/2013, Α.Π.104/2013, Α.Π.54/2013, Α.Π.157/2004 Τ.Ν.Π. ΝΟΜΟΣ). Διότι καμία διάταξη δεν επιβάλλει την ειδική μνεία και τη χωριστή αξιολόγηση καθενός από τα αποδεικτικά μέσα, αλλά αρκεί η γενική βεβαίωση του δικαστηρίου της ουσίας ότι ελήφθησαν υπόψη όλα τα, κατ` είδος, μόνο αναφερόμενα αποδεικτικά μέσα.  Βέβαια δεν αποκλείεται το δικαστήριο της ουσίας να μνημονεύει και να εξαίρει μερικά από τα αποδεικτικά μέσα, λόγω της, κατά την ελεύθερη κρίση του, μεγαλύτερης σημασίας τους, αρκεί να γίνεται αδίστακτα βέβαιο από το όλο περιεχόμενο της αποφάσεως ότι συνεκτιμήθηκαν όλα τα αποδεικτικά μέσα που επικαλέσθηκαν και προσκόμισαν νόμιμα οι διάδικοι (Α.Π.103/2013 Τ.Ν.Π. ΝΟΜΟΣ). Μόνο αν από τη γενική αυτή αναφορά, σε συνδυασμό με το περιεχόμενο της απόφασης, δεν προκύπτει, κατά τρόπο αναμφίβολο, ότι λήφθηκε υπόψη κάποιο συγκεκριμένο έγγραφο, στοιχειοθετείται ο από το άρθρο 559 αριθμ. 11 Κ.Πολ.Δ. λόγος αναίρεσης (ΑΠ 87/2013, ΑΠ.49/2013, δημοσιευμένες στη Νόμος).
 
Στην προκειμένη περίπτωση, από τις παρακάτω αναφερόμενες ένορκες βεβαιώσεις των μαρτύρων των διαδίκων που λήφθηκαν στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας δίκης και επαναπροσκομίζονται με επίκληση  απ αυτούς ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου και δη τις υπ’αριθμ. …/19-12-2017 και ../19-
12-2017 ένορκες βεβαιώσεις των μαρτύρων ……. και … ., ενώπιον της συμβολαιογράφου Αιγάλεω …., που νομίμως προσκομίζει και επικαλείται ο ενάγων και ήδη εφεσίβλητος-αντεκκαλών, που λήφθηκαν κατόπιν νόμιμης και εμπρόθεσμης κλήτευσης της εναγομένης και ήδη εκκαλούσας-
αντεφεσίβλητης (βλ. την υπ’αριθμ. …/14-12-2017 έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή στο Εφετείο Αθηνών …..) καθώς και  από την υπ’αριθμ. ../05-01-2018 ένορκη βεβαίωση της  μάρτυρος ………., ενώπιον της συμβολαιογράφου Τριπόλεως ……….., την οποία νομίμως προσκομίζει και επικαλείται η εναγομένη, κατόπιν νόμιμης και εμπρόθεσμης κλήτευσης του ενάγοντος (βλ. την υπ’αριθμ. …../02-01- 20181 έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή στο Εφετείο Αθηνών . ……….) να παραστεί σ αυτή,  από όλα τα έγγραφα τα οποία προσκομίζουν και επικαλούνται οι διάδικοι, τα οποία (έγγραφα) λαμβάνονται υπόψη όλα ανεξαιρέτως, είτε προς άμεση είτε για τη συναγωγή δικαστικών τεκμηρίων (άρθρο 395 ΚΠολΔ), μεταξύ των οποίων (τεκμηρίων) περιλαμβάνεται και η  υπ’αριθμ. ../2015 έκθεση πραγματογνωμοσύνης της ……….., που λήφθηκε στα πλαίσια άλλης δίκης και δη  κατόπιν έκδοσης της υπ. αριθμ.7283/2014 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επί της ασκηθείσας από τον  ενάγοντα από 1.6.2013 αγωγής προσβολής πατρότητας,  κατά τα παρακάτω αναφερόμενα, χωρίς όμως η ρητή αναφορά ορισμένων εκ των ανωτέρω εγγράφων να προσδίδει σ’ αυτά αυξημένη αποδεικτική δύναμη σε σχέση με τα λοιπά επικαλούμενα και προσκομιζόμενα από τους διαδίκους έγγραφα, για τα οποία δεν γίνεται ειδική για το καθένα μνεία, που είναι όμως ισοδύναμα και όλα ανεξαιρέτως συνεκτιμώνται για την ουσιαστική διάγνωση της ένδικης διαφοράς (ΑΠ 1628/2003 ΕλλΔνη 2004.723), λαμβανομένων  υπόψη αυτεπαγγέλτως και των διδαγμάτων της κοινής πείρας (336 αρ. 4 ΚΠολΔ) καθώς και όσων συνομολογούνται από τους διαδίκους (άρθρο 261 σε συνδ.με 352 παρ.1 ΚΠολΔ), κατά τα παρακάτω αναφερόμενα, αποδείχτηκαν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Οι διάδικοι γνωρίστηκαν το έτος 1995, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους. Ο ενάγων διήνυε το 23ο έτος της ηλικίας του και φοιτούσε στην στρατιωτική σχολή …., η δε εναγόμενη ήταν 22 ετών και φοιτούσε σε σχολή για να γίνει δασκάλα. Οι διάδικοι, μετά την γνωριμία τους, συνήψαν ερωτική σχέση και από το έτος 1998 άρχισαν να συμβιώνουν. Την 11-05-2002 τέλεσαν νόμιμο θρηκευτικό γάμο στον Ιερό Ναό ………… στο Κερατσίνι Αττικής. Από το έτος 2007, η σχέση των διαδίκων παρουσίασε σημάδια κόπωσης, με τους διαδίκους να περιορίζουν την επικοινωνία τους στα απολύτως απαραίτητα για την τακτοποίηση των θεμάτων του οίκου τους και με ελάχιστες ερωτικές επαφές μεταξύ τους, όπως συνομολογούν αμφότεροι. Τον Μάρτιο του έτους 2008, ο ενάγων πληροφορήθηκε από την υπηρεσία του, ότι θα μετατεθεί αναγκαστικά από την Αθήνα στην Ορεστιάδα, όπου και θα διέμενε για τρία έτη. Το ίδιο διάστημα, η εναγομένη, ενέδωσε στο επίμονο φλερτ άλλου άντρα, συνευρισκόμενη επανειλλημμένως σεξουαλικά μαζί του. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, η εναγομένη πληροφορήθηκε ότι διένυε το πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης της, γεγονός το οποίο ανακοίνωσε στον ενάγοντα, γεμίζοντάς τον με αισθήματα ανείπωτης και πρωτόγνωρης ευτυχίας, καθώς η γέννηση ενός τέκνου ήταν ο διακαής του πόθος. Του ανακοίνωσε, όμως, ταυτόχρονα την απόφασή της να μην τον ακολουθήσει στην Ορεστιάδα, λόγω της εγκυμοσύνης και της εργασίας της, γεγονός που στενοχώρησε ιδιαίτερα τον ενάγοντα. Όλο το χρονικό διάστημα της εγκυμοσύνης, οι διάδικοι είχαν απομακρυνθεί ψυχικά και σωματικά. Την 24-01-2009 γεννήθηκε ένα θήλυ τέκνο, το οποίο έλαβε το όνομα της μητέρας του ενάγοντος, ……. Χαρακτηριστικό των διαταραγμένων σχέσεων των διαδίκων είναι και το γεγονός ότι η εναγομένη στα τρία χρόνια που ο ενάγων παρέμεινε στην Ορεστιάδα, τον επισκέφθηκε με το τέκνο μόνο 2 φορές, ως αναφέρει ο ενάγων στην αγωγή του, γεγονός που δεν αμφισβήτησε με ειδική άρνηση η εναγόμενη με τις προτάσεις της και επομένως συνομολογείται από την  ίδια, κατ άρθρο 261 σε συνδ.με 352 παρ.1 ΚΠολΔ (βλ.πρωτόδικες προτάσεις της εναγόμενης, σελ.17-21, όπου γίνεται ρητή αναφορά απ αυτήν συγκεκριμένων αποσπασμάτων της αγωγής τα οποία αρνείται, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται και το προαναφερόμενο).  Τον Σεπτέμβριο του έτους 2011, ο ενάγων επέστρεψε στην Αθήνα, όπου και συνεχίσθηκε η ψυχική και σωματική του αποξένωση με την εναγομένη. Αντιθέτως, ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα περιποιητικός προς το τέκνο, το οποίο άλλωστε φρόντιζε σε καθημερινή βάση τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του, ήτοι η μητέρα, η αδερφή και ο πατέρας του, οι οποίοι το είχαν υπό την προστασία τους, τις ώρες που η εναγομένη απουσίαζε στην εργασία της, γεγονός που τους έδεσε ακόμα περισσότερο με την μικρή. Μάλιστα ο πατέρας του εναγομένου, πρότεινε για την επιβοήθηση του μητρικού ρόλου της εναγομένης, να εγκατασταθεί σε γκαρσονιέρα κυριότητάς του, η μητέρα της τελευταίας. Τον Ιούλιο του έτους 2012, η εναγομένη ανακοίνωσε στον ενάγοντα σύζυγό της, ότι θα έβγαινε βόλτα με μία φίλη της. Το ίδιο απόγευμα όμως, ο ενάγων και η αδελφή του συνάντησαν τυχαία μόνη τη φίλη με την οποία «υποτίθεται» ότι θα έβγαινε μαζί της η εναγομένη.  Όταν η τελευταία επέστρεψε από την έξοδό της, ο ενάγων της ζήτησε εξηγήσεις για το ως άνω ψέμα και αυτή, παραδεχόμενη την αλήθεια,  του αποκάλυψε ότι διατηρούσε κατά τη διάρκεια του γάμου τους μακροχρόνιο ερωτικό δεσμό με άλλον άνδρα (βλ.ιδίως κατάθεση της ……….., αδελφής του ενάγοντος στα πλαίσια της παρακάτω αναφερόμενης δίκης προσβολής της πατρότητας που περιλαμβάνεται στα ταυτάριθμα με την με αριθμό 7283/2014 μη οριστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών πρακτικά στην οποία επί λέξει χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική ερώτηση του Δικαστηρίου, αν η εναγόμενη διατηρούσε άλλη σχέση μέσα στο γάμο και αν ο ενάγων το γνώριζε  « …..Όχι δεν το είχε κάνει φανερό, μετά από ένα περιστατικό που έγινε (εννοεί το προαναφερόμενο), μετά από πίεση του αδελφού μου, του είπε ότι έχει μακροχρόνια σχέση…..»). Περαιτέρω του δήλωσε (η εναγόμενη) ότι επιθυμούσε να διακόψει τη σχέση της αυτή και να κάνει προσπάθεια με τον ενάγοντα για τη διάσωση της οικογένειάς τους. Για το λόγο αυτό τον Αύγουστο του έτους 2012 πήγαν μαζί διακοπές, πλην όμως η προσπάθεια αυτή απέτυχε και τον Σεπτέμβριο του έτους 2012 αποφάσισαν να χωρίσουν οριστικά και υπέβαλαν την υπ’αριθμ …../05-10-2012 αίτηση για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, επί της οποίας εκδόθηκε η υπ’αριθμ. 963/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που ως συνομολογείται από τους διαδίκους κατέστη αμετάκλητη. Μετά την αποκάλυψη, όμως, της ως άνω μακροχρόνιας ερωτικής σχέσης της εναγόμενης, κατά τη διάρκεια του γάμου τους, δημιουργήθηκαν στον ενάγοντα  αμφιβολίες για το αν η ανήλικη είναι γνήσιο τέκνο του, αμφιβολίες που της ενίσχυε η στάση της εναγόμενης, η  οποία στις συνεχείς ερωτήσεις του, δεν του έδινε σαφή απάντηση. Επιπλέον, η τελευταία αρνούνταν να συμπράξει στη διενέργεια των σχετικών ιατρικών εξετάσεων για την πιστοποίηση της πατρότητας, παρά την επιμονή του ενάγοντος με αποτέλεσμα ο τελευταίος  να λάβει δείγμα σιέλου του τέκνου και να προβεί μονομερώς σε έλεγχο DΝΑ, στο διαγνωστικό κέντρο γενετικής «.……», από το οποίο πληροφορήθηκε  για πρώτη φορά την 17-09-2012, ότι αποκλείεται να είναι ο βιολογικός πατέρας του τέκνου, με αποτέλεσμα να «χάσει την γη κάτω  από τα πόδια του». Ακόμα, όμως, και μετά τη ενημέρωση από το ως άνω διαγνωστικό κέντρο οι αμφιβολίες του για το αν η ανήλικη είναι πράγματι ή μη γνήσιο τέκνο του  εξακολουθούσαν να τον κατατρέχουν καθώς θεωρούσε ή μάλλον κυρίως ήλπιζε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει λάθος και ως εκ τούτου πλήρη απόδειξη για το γεγονός αυτό  θα αποτελούσε η προσέλευση της εναγόμενης και του τέκνου σε αρμόδιο γενετιστή, όπου με τη λήψη και του δικού τους βιολογικού υλικού θα αποδεικνυόταν πέραν πάσης αμφιβολίας αν ο ενάγων είναι πράγματι ή όχι ο πατέρας της ανήλικης.  Με τις σκέψεις αυτές ο ενάγων άσκησε σε βάρος της εναγόμενης και της μητέρας της, ……., υπό την ιδιότητά της ως ειδικής επιτρόπου της ανήλικης …., την από 1-6-2013 και με αριθμ.έκθ.καταθ. ……./2013 αγωγή  περί προσβολής της πατρότητας, στη συζήτηση της οποίας οι εναγόμενες  δεν παραστάθηκαν και επί της οποίας εκδόθηκε, ενόψει και της ερημοδικίας, μεταξύ άλλων, και της εναγόμενης, και της συνεχιζόμενης σιωπής της ως προς το θέμα αυτό, κατόπιν αιτήματος και του ενάγοντος, η υπ’αριθμ. 7283/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία διέταξε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από την αστυνόμο Β–βιολόγο, ………, προκειμένου αυτή,  αφού λάβει δείγμα αίματος ή οποιοδήποτε άλλο δείγμα από τον ενάγοντα, την  εναγομένη και το ανήλικο τέκνο της τελευταίας, να προβεί σε ανάλυση των δειγμάτων, εφαρμόζοντας τη μέθοδο υβριδοποίησης DNA με RNA, ή όποια άλλη μέθοδο ήθελε αυτή κρίνει σκόπιμη ή και συνδυασμό περισσοτέρων μεθόδων,  συντάξει έκθεση, στην οποία με αιτιολογημένες σκέψεις θα γνωμοδοτήσει εάν αποκλείεται η περίπτωση ο ενάγων να είναι ο φυσικός πατέρας του τέκνου της εναγομένης, που γεννήθηκε στο Αμαρούσιο Αττικής στις 24-1-2009 . Μόνο τότε, ήτοι μετά την έκδοση της ως άνω απόφασης, και κατόπιν εξώδικης προσκλήσεως της πραγματογνώμονα προς την εναγόμενη  για τη λήψη απ αυτήν βιολογικού υλικού, δέχτηκε η τελευταία να υποβληθεί στην ως άνω εξέταση, προσερχόμενη, μετά του ανηλίκου, στις  05-06-2015, στο κέντρο διαγνωστικής ιατρικής «… .», για τη διενέργεια της εξέτασης πατρότητας της ανήλικης. Μετά τα ανωτέρω, συντάχθηκε και κατατέθηκε νόμιμα η υπ’αριθμ …./18-06-2015 έκθεση πραγματογνωμοσύνης της ως άνω βιολόγου, σύμφωνα με το συμπέρασμα της οποίας “Συνοψίζοντας, τα παραπάνω υποδεικνύουν πέρα από κάθε λογική αμφιβολία, ότι ο ……., αποκλείεται να είναι φυσικός (βιολογικός) πατέρας του ανηλίκου θήλεος τέκνου, ονόματι …, της ………., που γεννήθηκε την 24-01-2009 στο Αμαρούσιο Αττικής”, και εκδόθηκε ερήμην, και πάλι,  της ήδη εναγομένης η υπ’αριθμ. 4280/2016 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία κήρυξε το ανήλικο μη γνήσιο τέκνο του ενάγοντος, απόφαση, που, ως  συνομολογείται από τους διαδίκους,  κατέστη αμετάκλητη.  Η πιο πάνω άδικη και υπαίτια συμπεριφορά της εναγόμενης  σε βάρος του ενάγοντος είναι παράνομη, ως ανέντιμη και προκλητική, καθώς αυτή προκειμένου να καλύψει την απιστία της, προτίμησε να διατηρήσει την πλάνη του ενάγοντος ότι αυτός είναι ο φυσικός πατέρας του τέκνου της,  με αποτέλεσμα την αλλαγή του τρόπου ζωής του ενάγοντος,  την ανάληψη απ αυτόν ευθυνών, χωρίς την ελευθερία της επιλογής και την ανάπτυξη ιδιαίτερου συναισθηματικού δεσμού τόσο αυτού όσο και της οικογένειάς του με το τέκνο, προσβάλλοντας  βάναυσα την τιμή και υπόληψη του τελευταίου και είχε ως συνέπεια την κατάπτωση του συναισθηματικού του κόσμου και την ψυχική του φθορά.  Σημειωτέον ότι, μετά το χωρισμό των διαδίκων, η απουσία πλέον της ανήλικης από τη  ζωή του ενάγοντος και της οικογένειάς του και  ο λόγος της απουσίας της αυτής, ήτοι ότι ο ενάγων δεν είναι ο  βιολογικός της πατέρας, ευλόγως έγινε γρήγορα αντιληπτός τόσο από το συγγενικό όσο και από το κοινωνικό περιβάλλον του ενάγοντος, με αποτέλεσμα αυτός, λόγω και της θέσης του, ως αξιωματικός του στρατού, να καταστεί αντικείμενο σχολίων και αρνητικών συζητήσεων, γεγονός που επιβάρυνε την ήδη διαταραγμένη ψυχική του ισορροπία. Η εναγόμενη, αν και γνώριζε, παρά τα αβασίμως υποστηριζόμενα απ αυτήν, ότι η  φερόμενη ως γνήσιο τέκνο του ενάγοντος  ανήλικη, ήταν  καρπός της παράνομης ερωτικής της σχέσης, ενόψει αφ ενός μεν της ομολογημένης απ αυτήν σπανιότατης ερωτικής της επαφής με τον ενάγοντα κατά τον  κρίσιμο χρόνο σύλληψής της  αφ ετέρου δε της κατ επάναληψη, κατά τον ίδιο χρόνο, σεξουαλικής συνεύρεσής της  με τον εραστή της, αποσιώπησε το γεγονός αυτό από τον ενάγοντα, διατηρώντας τον σε πλάνη περί του ότι αυτός ήταν ο πατέρας της ανήλικης για τρία και πλέον έτη και δέχτηκε να αναλάβει τόσο αυτός όσο  και οι γονείς του την ανατροφή και φροντίδα της ανήλικης, προβαίνοντας οι τελευταίοι σε όλες τις αναγκαίες για τη διατροφή και συντήρησή της  δαπάνες δίδοντας, μάλιστα, το όνομα της μητέρας του ενάγοντος σ αυτήν  και γενικά υποβάλλοντας την ανήλικη, ως γνήσια τέκνο  του ενάγοντος διαταράσσοντας την οικογενειακή τάξη (ΠΚ 354). Η αποκάλυψη της πιο πάνω μειωτικής  για την προσωπικότητα του ενάγοντος σχέσης της εναγόμενης είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί άμεσα η κατάσταση της ψυχικής του υγείας,  αφού κλείστηκε στον εαυτό του, δεν μιλούσε σε κανέναν, δεν έτρωγε, δεν κοιμόταν καλά, εμφανίζοντας καταθλιπτικές αντιδραστικές εκδηλώσεις (βλ. προσκομιζόμενες και επικαλούμενες από τον ενάγοντα ένορκες καταθέσεις των ως άνω μαρτύρων του). Το γεγονός δε της σύναψης γάμου από τον ενάγοντα, τέσσερα περίπου έτη μετά τη διακοπή της συμβίωσης με την εναγομένη, δεν αναιρεί την προσβολή της προσωπικότητάς του. Επομένως, η ως άνω συμπεριφορά της εναγόμενης είναι παράνομη, γιατί προσέβαλε το απόλυτο προσωπικό δικαίωμα της συζυγικής πίστης, που απορρέει από το δικαίωμα συμβίωσης των συζύγων, το γεγονός δε ότι έκανε τον ενάγοντα να πιστέψει ότι είναι ο γεννήτορας του τέκνου που απέκτησε με τρίτο πρόσωπο με το  οποίο διατηρούσε ελεύθερες ερωτικές σχέσεις εντός του γάμου της, με όλες τις προαναφερόμενες σε βάρος του συνέπειες  δεν συνιστά απλώς γεγονός αντισυζυγικής συμπεριφοράς, ως ισχυρίζεται η εναγόμενη, αλλά είναι πρόσφορο και ικανό, αυτοτελώς κρινόμενο, ανεξάρτητα δηλαδή από τη συζυγική σχέση, να επιφέρει την προσβολή της προσωπικότητας του συζύγου, ως εν προκειμένω πράγματι επέφερε, με αποτέλεσμα να γεννάται υπέρ αυτού,  ενόψει και της προαναφερόμενης υπό στοιχ.Ι νομικής σκέψης δικαίωμα χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης.  Επομένως, το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, που έστω και με ελλιπή αιτιολογία που συμπληρούται με την παρούσα, δέχτηκε τα ίδια και δη ότι ότι τα παραπάνω περιστατικά είναι  πρόσφορα και ικανά να οδηγήσουν στη μείωση της υπόληψης και την παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του ενάγοντος,   ώστε να δικαιολογούν την επιδίκαση χρηματικής ικανοποίησης, λόγω ηθικής βλάβης σ αυτόν,  ορθά εφάρμοσε το νόμο και εκτίμησε τις αποδείξεις,   τα δε αντίθετα υποστηριζόμενα από την εναγόμενη με τους σχετικούς λόγους της έφεσής της (1ο και 2ο) πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμα. Απορριπτέα, εξάλλου, ως αβάσιμα τυγχάνουν και τα υποστηριζόμενα από την εκκαλούσα  στην κρινόμενη έφεσή της και στον σχετικό λόγο αυτής (2ο) ότι το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο  δεν έλαβε υπόψη του την με αριθμό ../2018 ένορκη βεβαίωση της μάρτυρός της, ………….,    καθώς από την επισκόπηση του προσκομιζομένου αντιγράφου της προσβαλλομένης εκκαλουμένης απόφασης και ειδικότερα από την περιεχομένη σε αυτή βεβαίωση ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο, για το σχηματισμό της κρίσης του επί της ουσίας της υπόθεσης, έλαβε υπόψη αφενός όλα τα αποδεικτικά μέσα και έγγραφα (σημειωτέον ότι ρητά αναφέρεται στην εκκαλουμένη η λήψη υπόψη από το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο και της ως άνω ένορκης βεβαίωσης που επικαλέσθηκε και προσκόμισε ενώπιόν του η εναγόμενη), και τις αιτιολογίες της αποφάσεως συνάγεται, χωρίς αμφιβολία, ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο έλαβε υπόψη  του και την ένορκη βεβαίωση  της προαναφερόμενης μάρτυρος  και με τη συνεκτίμηση και των λοιπών αποδείξεων, κατέληξε στο προαναφερόμενο αποδεικτικό του πόρισμα, χωρίς, να είναι υποχρεωμένο, ενόψει και της προηγηθείσας νομικής σκέψης (υπό στοιχ.ΙV)  να προβεί σε  χωριστή αξιολόγηση καθενός από τα αποδεικτικά μέσα, αλλά αρκεί η γενική βεβαίωση του δικαστηρίου της ουσίας ότι ελήφθησαν υπόψη όλα τα, κατ` είδος, μόνο αναφερόμενα αποδεικτικά μέσα, ως εν προκειμένω.  Πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι, ανεξαρτήτως όλων όσων προαναφέρθηκαν, αλυσιτελώς προβάλλονται τα ανωτέρω από την εκκαλούσα,  καθόσον το δικαστήριο, κατά τον έλεγχο του συναφή λόγου της έφεσης για πλημμελή, εν γένει, εκτίμηση των αποδείξεων, θα εξαφανίσει την εκκαλουμένη μόνο αν οδηγηθεί σε διαφορετική κρίση ως προς την ουσία της υπόθεσης, άλλως η έφεση θα απορριφθεί (βλ ΑΠ 179/1985 ΝοΒ 33. 1710,  ΕφΠειρ 609/2015,  ΕφΘεσ/νίκης 1970/2014, ΕφΛαμ.16/2013, δημοσιευμένες στη Νόμος). Περαιτέρω, η εναγόμενη ισχυρίσθηκε πρωτοδίκως και με τον 3ο λόγο της έφεσής της επαναφέρει στο παρόν Δικαστήριο τους σχετικούς ισχυρισμούς της και δη α) ότι η ένδικη αξίωση του ενάγοντος ασκείται καταχρηστικώς, αφού αυτός παρέλειψε να την ασκήσει, χωρίς εύλογη αιτία, για ικανό χρονικό διάστημα, ήτοι ήγειρε την κρινόμενη αγωγή σε βάρος της σχεδόν  πέντε χρόνια μετά την ανακάλυψη απ αυτόν ότι η ανήλικη δεν είναι δικό του παιδί  αλλά και ότι την 13-06-2015, αυτός νυμφεύθηκε άλλη γυναίκα, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι δεν υπέστη ηθική βλάβη. Τα περιστατικά, όμως, αυτά και αληθή υποτιθέμενα δεν είναι ικανά, ενόψει και της προηγηθείσας υπό στοιχ.ΙΙΙ μείζονας σκέψης,  να θεμελιώσουν την εκ του άρθρου 281 ΑΚ ένσταση χωρίς ταυτόχρονη επίκληση πρόσθετων πραγματικών περιστατικών ή ειδικών συνθηκών, αναγόμενων στον ίδιο χρόνο και στην όλη συμπεριφορά τόσο του ενάγοντος όσο και της εναγόμενης που αποκρούει το δικαίωμα,  από τα οποία γεννάται σ αυτήν  η εύλογη πεποίθηση ότι ο ενάγων δεν πρόκειται να ασκήσει το δικαίωμά του εναντίον της έτσι ώστε η επιδίωξη ανατροπής της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τη μεταγενέστερη άσκησή του, να συνεπάγεται επαχθείς για  αυτήν επιπτώσεις,  καθόσον μόνη η πάροδος ικανού χρόνου  ή η δημιουργία απ αυτόν οικογένειας δεν καθιστά άνευ άλλου την άσκηση του αγωγικού δικαιώματος καταχρηστική β) ότι αυτός συνετέλεσε στην έκταση της ζημίας του διότι δεν ήταν συνεπής στην εκπλήρωση των συζυγικών του καθηκόντων, την απομάκρυνε από το γάμο τους αλλά και από εκείνον, δεν της συμπαραστάθηκε στα προσωπικά της προβλήματα, την απαξίωνε καθημερινά και ήταν ψυχρός και αδιάφορος απέναντί της. Τα ως άνω, όμως, πραγματικά περιστατικά δεν συνιστούν την ένσταση συντρέχοντος πταίσματος του ενάγοντος που η εναγόμενη  επικαλείται διότι και αληθή υποτιθέμενα παρείχαν σ αυτή δικαίωμα λύσεως του γάμου λόγω ισχυρού κλονισμού του από υπαιτιότητα του ενάγοντος και όχι σύναψης απ αυτήν εξωσυζυγικών σχέσεων κατά τη διάρκειά του, ελεύθερων μάλιστα,  καρπός των οποίων υπήρξε η γέννηση της ανήλικης, την οποία εμφάνισε ως  δικό του τέκνο. Τα ίδια δέχθηκε και η εκκαλουμένη, απορρίπτοντας τις σχετικές ενστάσεις ως νόμω αβάσιμες  και επομένως και ο σχετικός ως άνω λόγος της έφεσης της εναγόμενης με τον οποίο υποστηρίζονται τα αντίθετα, είναι απορριπτέος ως αβάσιμος.
Δικαιούται, συνεπώς,  ο ενάγων, ενόψει των προαναφερομένων, να αξιώσει από την εναγόμενη  χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης και δη  το ποσό των 7.000 ευρώ. Το εν λόγω ποσό κρίνεται εύλογο, λαμβανομένων υπόψη των κατά νόμο στοιχείων, ως αυτά αναφέρθηκαν στη μείζονα σκέψη της παρούσας (υπό στοιχ.ΙΙ) και συγκεκριμένα του είδους της προσβολής, τις συνέπειες αυτής στην υγεία και τη μελλοντική ζωή του ενάγοντος, τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα και της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των διαδίκων, εκ των οποίων, ο μεν ενάγων, γεννηθείς το έτος 1972, είναι αξιωματικός του ελληνικού στρατού στο επάγγελμα, η δε εναγόμενη, γεννηθείσα το έτος 1973, δημόσια υπάλληλος και δη δασκάλα με μηνιαίες αποδοχές περί τα  1.103 ευρώ, μη αποδεικνυομένων άλλων εισοδημάτων της από οιαδήποτε πηγή, παρά τα αβασίμως υποστηριζόμενα από τον ενάγοντα, σημειουμένου ότι επιπροσθέτως αυτή, που είναι επιφορτισμένη και με την ανατροφή της ως άνω ανήλικης κόρης της, το έτος 2013 προέβη σε αγορά κατοικίας, για τη στέγαση αυτής και της ανήλικης, βαρυνόμενη με την εξόφληση του τιμήματος της οποίας, από δάνειο που έλαβε, το οποίο  αποπληρώνει σε 120 μηνιαίες δόσεις των 533 ευρώ εκάστη (βλ.προσκομιζόμενο απ αυτήν συμβόλαιο αγοράς της οικίας),  ενώ  η καταβολή του ανωτέρω  ποσού  προς τον ενάγοντα,  αν και δεν μπορεί να εξαφανίσει τη ζημία επί του καθαρώς ηθικού αγαθού της τιμής και της υπόληψής του είναι εντούτοις σε θέση να αμβλύνει ως ένα βαθμό τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκάλεσε σ` αυτόν η προσβολή της εναγόμενης. Τυχόν μεγαλύτερο ποσό και δη το αιτούμενο από τον ενάγοντα και ήδη αντεκκαλούντα  ποσό των 40.000 ευρώ,  θα αποτελούσε ακραία εκτίμηση και θα κατέληγε σε οικονομική εξουθένωση της εναγόμενης και σε αντίστοιχο υπέρμετρο πλουτισμό του ενάγοντος-αντεκκαλούοντος και σε παραβίαση ως εκ τούτου της συνταγματικώς κατοχυρωμένης δικαιϊκής αρχής της αναλογικότητας, που εξειδικεύεται στο ζήτημα του προσδιορισμού του ύψους της χρηματικής ικανοποιήσεως  με τα κριτήρια που λαμβάνει υπόψη του το Δικαστήριο για τον καθορισμό του ευλόγου ποσού, σύμφωνα και με όσα εκτέθηκαν στη σχετική νομική σκέψη της παρούσας. Κατά συνέπεια, το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο που με την εκκαλούμενη απόφασή του αναγνώρισε ότι υποχρεούται η εναγόμενη να καταβάλει στον ενάγοντα το ίδιο ως άνω με την  παρούσα ποσό, δεν έσφαλε αλλά ορθά ερμήνευσε και εφάρμοσε το νόμο και εκτίμησε τις αποδείξεις καθώς και τα προσδιοριστικά της χρηματικής ικανοποίησης στοιχεία και όσα αντίθετα υποστηρίζουν η μεν εκκαλούσα  με το 4ο και τελευταίο λόγο της έφεσής της ο δε ενάγων-αντεκκαλών με το μοναδικό λόγο της αντέφεσής του  κρίνονται αβάσιμα και απορριπτέα και συνεπώς οι συνεκδικαζόμενες ένδικες εφέσεις και αντέφεση ως ουσία αβάσιμες στο σύνολό τους.

Τέλος, τα δικαστικά έξοδα, του παρόντος βαθμού δικαιοδοσίας,  πρέπει να συμψηφιστούν μεταξύ των διαδίκων λόγω της κατ’ ίσο μέρος νίκης και ήττας αυτών (ΚΠολΔ 178 και 183), κατά τα διαλαμβανόμενα στο διατακτικό, ενώ, πρέπει, κατ` άρθρο 495 παρ. 3 ΚΠολΔ,  εφόσον η ένδικη έφεση απορρίφθηκε να διαταχθεί η εισαγωγή στο Δημόσιο Ταμείο του παραβόλου ποσού εκατό (100,00) ευρώ, που καταβλήθηκε από την εκκαλούσα κατά την άσκηση της εφέσεώς της,  κατά τα διαλαμβανόμενα στο διατακτικό.

                                              ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΕΙ,  αντιμωλία των διαδίκων, τις αναφερόμενες στο σκεπτικό,  έφεση και αντέφεση κατά της με αριθμ. 1482/2018 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς.

ΔΕΧΕΤΑΙ τυπικά αυτές.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ αυτές κατ’ ουσίαν.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ....

ΑΙΤΗΣΗ (ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ-ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ)

………… του …………., κατοίκου …………., Α.Φ.Μ. ……….. – Δ.Ο.Υ. ………. 

ΚΑΤΑ

………….., κατοίκου …………., Α.Φ.Μ. ………… – Δ.Ο.Υ. ………,  τηλ. ………

Καρδίτσα 28/7/2020

Με τον καθ` ου, παντρευτήκαμε με πολιτικό γάμο την ……….  στο Δημαρχείο ……….. Από τον γάμο μας αυτόν αποκτήσαμε ένα άρρεν τέκνο, τον …….., το οποίο γεννήθηκε στην …… την ……. του έτους …….., ηλικίας σήμερα ……... Αμέσως μετά το γάμο μας εγκατασταθήκαμε σε ιδιόκτητο διαμέρισμα στην …….. και επί της οδού …………..

Τρία έτη μετά τη γέννηση του τέκνου ένεκα σοβαρών προβλημάτων διασπάσθηκε η έγγαμη συμβίωσή μας και ο καθού μετακόμισε στην πόλη της ………, όπου κατοικεί πλέον στην οικογενειακή του οικία μαζί με τον πατέρα του.

Εγώ αρχικά παρέμεινα μαζί με το ανήλικο τέκνο μας στην ………., ενώ μεταξύ μας υπεγράφη στα πλαίσια λήψης συναινετικού διαζυγίου, η με αριθμό …………… συμβολαιογραφική πράξη συναινετικής λύσης του γάμου μας της συμβ/φου ………, με την οποία ανέλαβα την αποκλειστική επιμέλεια αυτού και καθορίσθηκε και ο τρόπος επικοινωνίας του καθού με τον υιό του.

Η συμφωνία αυτή ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να τηρηθεί κατά τον ορισθέντα τρόπο, καθώς από το Σεπτέμβριο του 2019 μετεγκαταστάθηκα  και διαμένω πλέον στη ……….., όπου από γάμο που τέλεσα την ……… στο ………., κυοφορώ ήδη τέκνο του νέου συζύγου μου, ο οποίος τυγχάνει στρατιωτικός και υπηρετεί εκεί, η δε ημερομηνία τοκετού μου προσδιορίστηκε από τον θεράποντα ιατρό μου για την 19-8-2020. Επιπλέον, είμαι εκπαιδευτικός και παρακολουθώ μεταπτυχιακό διετούς φοιτήσεως στο Πανεπιστήμιο ……., στο τμήμα μαθηματικών. Ο υιός μας δε διαμένει μαζί μου στη ……….

Συνεπεία των ανωτέρω μεταβολών στις συνθήκες ζωής μου και του τέκνου μου και των προβλημάτων που ανέκυψαν αναφορικά με την επικοινωνία του καθ` ου με αυτό, ο καθ` ου άσκησε στο Δικαστήριό σας ΜΠΡ ……) την από 25-6-2019 με αρ. κατ. ………. αίτησή του ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητούσε τον ορισμό νέου τρόπου επικοινωνίας, ένεκα της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την μετακόμισή μου στη …………..

Εξεδόθη μετά από συζήτηση την 19-2-2020, η με αρ. ………… απόφαση του Δικαστηρίου σας που όρισε την επικοινωνία του καθ` ου με το τέκνο μας ως εξής: «Από τη δημοσίευση της με αρ. ……. απόφασης, με επιμέλεια και δαπάνες του αιτούντος, θα δύναται αυτός να μεταβαίνει μία φορά το μήνα στη …….., σε όποιο Παρασκευοσαββατοκύριακο επιθυμεί, όπου και θα επικοινωνεί με το τέκνο του, παραλαμβάνοντάς το από την οικία της καθ’ης η αίτηση την Παρασκευή ότι ώρα επιθυμεί εντός του πλαισίου 17.00 έως και 20.000 και επιστρέφοντάς το εκεί την Κυριακή και ότι ώρα επιθυμεί εντός πλαισίου από 16.00 έως και 20.00. Κατά τις εορτές του Πάσχα από Μεγάλη Δευτέρα και ώρα 10.00 έως και Μ. Σάββατο και ώρα 20.00. Κατά τις θερινές διακοπές εκτός του προκαθορισθέντος τριημέρου (μία φορά το μήνα) και επί 10 συνεχείς ημέρες, ήτοι από 1 Αυγούστου έως και 10 Αυγούστου. Κατά τις εορτές των Χριστουγέννων ο αϊτών θα επικοινωνεί με το τέκνο του τα μονά έτη από ώρα 16.00 της 24ηζ Δεκεμβρίου έως ώρα 16.00 της 30 Δεκεμβρίου και τα ζυγά έτη και από ώρα 16.00 της 31ης Δεκεμβρίου έως ώρα 16.00 της 6ης Ιανουάριου. Κάθε ημέρα πλην Δευτέρας και Τετάρτης μέσω τηλεφώνου, skype, viber ή άλλου από ώρα 20.00 έως 20.30. Η καθ’ης η αίτηση υποχρεούμαι’ να συμπράξει σε όλα τα ανωτέρω και να παραδίδει το τέκνο στον αιτούντα στην οικία της, όπου και εάν βρίσκεται αυτή, από όπου ο αϊτών θα το παραλαμβάνει και όπου θα το επιστρέφει μετά από κάθε επικοινωνία, εκτός από το τρέχον Πάσχα κατά το οποίο η καθ’ης η αίτηση μεταφέρει και θα παραδώσει το παιδί η ίδια είτε στην οικία του στην ……… (εφόσον το επιθυμεί), είτε στον ………, ευθύς μετά την αποβίβασή τους με το πλοίο της γραμμής

 ΖΗΤΩ την ανάκληση, άλλως την μεταρρύθμιση της ανωτέρω απόφασης ασφαλιστικών μέτρων που ρύθμισε κατά τα ανωτέρω το δικαίωμα επικοινωνίας  του καθ` ου με το τέκνο μας για τους εξής νόμιμους και βάσιμους λόγους, ήτοι: 

          Η ανωτέρω απόφαση, δεν όρισε με καμία διάταξη της προθεσμία για την άσκηση της κύριας αγωγής (επικοινωνίας) στον καθ` ου, σύμφωνα με την ΚΠολΔ 693. Αλλά ούτε και παραδέχεται ότι ο καθ` ου είχε ασκήσει κάποια τέτοια η οποία εκκρεμεί. Συνεπώς εκκρεμοδικία κύριας δίκης για το δικαίωμα επικοινωνίας, δεν υφίσταται. Ο καθ` ου επέδωσε σε μένα απλό αντίγραφο της ανωτέρω απόφασης ασφαλιστικών μέτρων την 1-6-2020.

          Προ ολίγων δε ημερών με ειδοποίησε με μήνυμα στο τηλέφωνο ότι θα ασκήσει το ανωτέρω δικαίωμα επικοινωνίας του από 1 έως 10 Αυγούστου, δηλ. θα έρθει στη …….. και θα παραλάβει το παιδί για την ………., χωρίς να αναφέρει άλλο τι εάν δηλ. θα ταξιδέψουν με πλοίο ή αεροπλάνο κλπ

          Ωστόσο του απάντησα ότι οι συνθήκες και τα πραγματικά περιστατικά της ζωής μας στα οποία στηρίχθηκε η ανωτέρω δικαστική απόφαση, έχουν έκτοτε μεταβληθεί άρδην και ότι συνεπώς η άσκηση της επικοινωνίας κατά τον ανωτέρω τρόπο (την οποία παρεμπιπτόντως δεν θέλω να εμποδίσω) υπο τις σημερινές συνθήκες και καταστάσεις ζωής μας εμού και του τέκνου μας και με βάση τα πραγματικά περιστατικά που κατωτέρω θα παραθέσω και του γνωστοποίησα και τα οποία ουδόλως μπορούσε να λάβει υπόψη της η άνω απόφαση αφού δεν είχαν εισέτι επισυμβεί και δεν είχαν τεθεί στην κρίση του, η άσκηση του δικαιώματος του, βλάπτει και θέτει σε άμεσο και προφανή κίνδυνο το συμφέρον του τέκνου μας και ασκείται αντίθετα με το σκοπό του δικαιώματος και τούτο διότι:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ......

ΑΙΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ (μετοίκησης, προσωρινής ανάθεσης της επιμέλειας ανηλίκων τέκνων και επιδίκασης διατροφής)

………… συζ.  …………., το γένος ………….., κάτοικο …………., με Α.Φ.Μ. ……… – Δ.Ο.Υ. ……….., ατομικά και ως ασκούσας εν τοις πράγμασι την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων μου ………..

ΚΑΤΑ

……….. του …….., κάτοικο ………….

         

Καρδίτσα …/……/……

          Από το γάμο μας με τον αντίδικο που έγινε την ………. στην πόλη ……… αποκτήσαμε δύο ανήλικα τέκνα μας …… γεννηθείσα την …….. και την ……… γεννηθείσα την ………...

          Μετά το γάμο μας, ο καθ` ου σύζυγος ξαναγύρισε αμέσως στην ………. όπου και έμενε από πρίν και εργάζονταν, εγώ δε παρέμεινα στην ……….. Όμως το 2004 ήρθα και εγώ στην ……….. και έκτοτε μέχρι σήμερα διαμένουμε ανελλιπώς και μόνιμα με τα τέκνα μας σε νοικιασμένη οικία στην ………, αλλά μαζί με τους γονείς του καθ` ου από την αρχή του γάμου μας. Τονίζω ότι τα δυό παιδιά μας γεννήθηκαν και κατοικούν στην …… και όχι στην ………… και είναι εγγεγραμμένα στο Δημοτολόγιο του Δήμου ………….

          Από την αρχή του γάμου μας όμως ο καθ` ου από αποκλειστική υπαιτιότητα προκάλεσε  σοβαρότατα επεισόδια εις βάρος μου λόγω του σκαιότατου και απάνθρωπου χαρακτήρα του, των παντελώς αναχρονιστικών και νοσηρών αντιλήψεων αυτού και των γονέων του για το θεσμό της οικογένειας και τις σχέσεις των συζύγων, αλλά και λόγω των σοβαρών ψυχιατρικών προβλημάτων υγείας του, συνεπεία των οποίων άλλωστε νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική.

          Συγκεκριμένα, όταν ήμουν έγκυος στην μεγάλη κόρη μας, ήτοι το 2004, εντελώς αδικαιολόγητα και ανοίκεια, αλλά λόγω των απίθανων φαντασιώσεών του ως εκ των προβλημάτων υγείας του, με εξανάγκασε με απειλές βίας και σωματικής βλάβης μου, να σταθώ τιμωρία με το ένα πόδι στην γωνία του τοίχου της οικίας μας, αδιαφορώντας για την κατάστασή μου και αγνοώντας τις παρακλήσεις μου. Το ίδιο δε βράδυ και πάλι κατά τον ανωτέρω τρόπο, με εξανάγκασε για όλο το βράδυ να κοιμηθώ στο πάτωμα και όχι στο κρεβάτι, προσβάλλοντας έτσι κατάφωρα την αξιοπρέπειά μου ως συζύγου και ανθρώπου, αφού θεωρεί ότι η σύζυγος είναι πράγμα και κτήμα του ανδρός συζύγου. 

           Πρίν από 9 έτη περίπου πήγαμε οικογενειακό ταξείδι στην ………….. Όταν φύγαμε από την πατρική μου οικία, όπου και επισκέφθηκα τον πατέρα μου, και ενόσω ήμασταν στο αυτοκίνητο με την μεγάλη κόρη μας, μου επιτέθηκε σε έξαλλη κατάσταση με χυδαίο και σκαιότατο τρόπο και συγκεκριμένα, λέγοντάς μου «πόσες φορές το έκανες με τον πατέρα σου», αναφερόμενος στην γενετήσια πράξη, με γρονθοκόπησε δυνατά στο πρόσωπο και μου προκάλεσε σοβαρό ανοιχτό τραύμα και σκίσιμο.

          Προ 5ετίας περίπου όταν βγήκα στο μπαλκόνι του σπιτιού στην ……….. να καθαρίσω, με ακολούθησε και άρχισε να φωνάζει «γιατί κοιτάς έτσι, που κοιτάς» και με διέταξε να μπώ μέσα όπου, και στο χώρο της κουζίνας, άρπαξε ένα μαχαίρι απειλώντας με τις φράσεις «θα σε σκοτώσω, θα σε σφάξω», με αποτέλεσμα να κατατρομοκρατηθώ, αφού άλλωστε έχει αντικειμενικά την δυνατότητα, ως εκ των υπέρτερων σωματικών δυνάμεων, να πραγματοποιήσετε την απειλή.          Τη ανωτέρω δε βίαιη συμπεριφορά επιδεικνύει έναντί μου διαχρονικά μέχρι και σήμερα με κάθε αφορμή, με αποτέλεσμα σε καθημερινή σχεδόν βάση να προκαλεί επεισόδια εις βάρος μου.

          Ως εκ της παθολογικής ζήλειας, των ψυχιατρικών προβλημάτων υγείας του και των πλέον αναχρονιστικών και μεσαιωνικών αντιλήψεών του για την σχέση του γάμου και της οικογένειας, αφενός μεν με παρακολουθεί συχνά όταν βγαίνω έξω για διάφορες δουλειές -εφόσον φυσικά μου το επιτρέψει η, των ιδίων και χειρότερων αντιλήψεων, μητέρα του- αφετέρου, όταν έρχεται στο σπίτι, κρυφοελέγχει από την πόρτα του δωματίου, εάν συνευρίσκομαι ερωτικά με τον πατέρα του!!. Διότι σ` αυτό το σημείο τον οδήγησε η διαταραγμένη και προβληματική προσωπικότητα του και ο ζηλότυπος και εκρηκτικός χαρακτήρας του . 

          Προ 4 ετών περίπου, αποδεχόμενος το ψυχιατρικό πρόβλημα υγείας του, νοσηλεύτηκε επι μία εβδομάδα περίπου σε ψυχιατρική κλινική στη ………, ενώ παρακολουθείται και σήμερα ακόμη από τον ειδικό ιατρό κ. ……… στην ……….. 

          Όπως είναι φυσικό οι ανωτέρω υπαίτιες συμπεριφορές του, διέλυσαν κάθε ψυχικό και συναισθηματικό δεσμό μεταξύ μας και κλόνισαν καθοριστικά την έγγαμη συμβίωση μας καθιστώντας την συνέχισή της αφόρητη για εμένα, εφόσον φυσικά ήθελε υποτεθεί ότι υπήρξε ποτέ φυσιολογική έγγαμη συμβίωση μεταξύ μας. Διότι, δυστυχώς «κουμάντο» σ` αυτήν, αλλά και στην καθόλου ζωή, εμού και των τέκνων μας, κάνει η μητέρα του ……… που διαμένει, όπως και ο πατέρας του μαζί μας και η οποία αυτοχρίσθηκε αρχηγός απάντων, άνευ αδείας της οποίας, δεν μπορεί κανείς στην κυριολεξία, ούτε και να «ανασάνει» .

          Η μητέρα του λοιπόν, χωρίς την δική μου συναίνεση ή έγκριση, αλλά οπωσδήποτε με την βοήθεια και επιδοκιμασία του καθ` ου, που αποδέχεται και επικροτεί τον καταδυναστευτικό ρόλο και τις σύστοιχες συμπεριφορές της μητρός του εντός του συζυγικού οίκου, αφαίρεσε και κατείχε μέχρι και πρόσφατα ήτοι μέχρι και την αποστολή του κατωτέρω εξωδίκου μου, τις κάρτες ανάληψης του λογαριασμού μου στην τράπεζα ΕΤΕ όπου και κατατίθενται επ` ονόματί μου αλλά και του καθ` ου, τα νόμιμα επιδόματα τέκνων (280€ κάθε δίμηνο και για τα δύο) και έτσι προβαίνει στις αναλήψεις τόσο αυτών των χρημάτων, όσο και άλλων ποσών που επίσης κατατίθενται στον λογαριασμό μου από την προσωπική μου εργασία (ημερομίσθιο) κατά καιρούς σε διάφορους εργοδότες. Στις διαμαρτυρίες μου τόσο προς τον καθ` ου όσο και προς την ανωτέρω, η τελευταία μου απάντησε ότι «μένεις εδώ μαζί μου και θα κρατάω εγώ τα λεφτά», ο καθ` ου δε επιδοκίμασε και συγκατένευσε. Άλλωστε, κατά τον ίδιο τρόπο η πεθερά μου απαίτησε και ο καθ` ου συμφώνησε, να «κρατάει» και να διαχειρίζεται και τα δικά του χρήματα από την εργασία του. Έτσι, δεν έχω στην κυριολεξία χρήματα στην τσέπη μου και για κανένα λόγο, εάν η ίδια δεν δεχθεί να μου δώσει.

          Αποτέλεσμα τούτων είναι να διαχειρίζεται αυτή ανεξέλεγκτα, αυθαίρετα και κατά το δοκούν, την οικονομία και την κάλυψη των  αναγκών εμού και των τέκνων μας με βάση τα δικά της κριτήρια και την δική της θεώρηση περί αναγκαίων δαπανών και χωρίς να λαμβάνει υπόψη το συμφέρον και την ομαλή ανάπτυξη του συναισθηματικού κόσμου και της προσωπικότητας των τέκνων μας, τα οποία, σε συνδυασμό με τις απίθανες αντιλήψεις τους ως οικογένεια, απέκλεισαν από τις σύγχρονες κοινωνικές εξελίξεις και τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα η πεθερά μου, αγοράζει τα ψώνια και τα είδη που θεωρεί ότι είναι αναγκαία για την διατροφή και εν γένει διαβίωσή μας, αλλά και τα ρούχα των τέκνων που κρίνει ότι είναι κατάλληλα και διαχειρίζεται τους λογαριασμούς.

          Τα τέκνα μας μέχρι και πριν από λίγες ημέρες στερούνταν ακόμα και κινητών τηλεφώνων, αλλά και σύνδεσης στο ίντερνετ, αφού η πεθερά μου με την σύμφωνη γνώμη του καθ` ου απαγόρευε κάτι τέτοιο στην οικία μας. Στα πλαίσια της ίδια αντίληψης και συμπεριφοράς απαγόρευε -αν είναι δυνατόν- στις κόρες μας να λούζονται με σαμπουάν και επέτρεπε μόνο το σαπούνι, παρά τις διαμαρτυρίες μου, με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να αγοράσω εγώ ένα μπουκάλι, το οποίο και  χρησιμοποιούν κρυφά.

            Σχετικά δε με εμένα, πρέπει να της δώσω αναφορά και να πάρω την έγκρισή της κάθε φορά που πρέπει να εξέλθω της οικίας μας για διάφορες δουλειές, ενώ είναι εντελώς απαγορευμένο να βγώ για να συναντήσω οποιοδήποτε φίλη μου και εν γένει να έχω κοινωνική ζωή. Πρό μηνός περίπου, βρήκε την ομοεθνή φίλη μου …………, για την οποία έμαθε ότι βγήκα μαζί της για καφέ και την επέπληξε έντονα προς τούτο απαγορεύοντάς της να με ξανασυναντήσει. 

          Γενικά δηλ. απαιτεί εγώ και τα τέκνα μας, να ζούμε την ζωή μας σύμφωνα με τις δικές της προσταγές, αντιλήψεις και πρότυπα, που δεν έχουν καμία σχέση με την σύγχρονη κοινωνία, αλλά και τις ειδικότερες ανάγκες και το συμφέρον των τέκνων μας και έτσι επιδρά δυσμενώς στην ομαλή και υγιή ανάπτυξη της καθόλου προσωπικότητας τους και του συναισθηματικού τους κόσμου. Ως εκ της ανωτέρω δεσποτικής, τυραννικής και ζημιογόνου για την προσωπικότητά τους, συμπεριφορά αυτής και του καθ` ου, επιχειρεί- και πολλές φορές το καταφέρνει- να στρέφει τα τέκνα μας εναντίον μου, λέγοντας τους, όταν εγώ διαμαρτύρομαι για τις απίθανες ανωτέρω συμπεριφορές της, ότι « η μαμά δεν σας αγαπάει» και άλλα παρόμοια, με αποτέλεσμα να κλυδωνίζει δυσμενώς τον συναισθηματικό κόσμο τους εις βάρος μου και να τα προσανατολίζει με απαράδεκτο τρόπο συναισθηματικά  προς αυτήν.

          Από την άλλη, ο καθ` ου όχι απλά ανέχεται, αλλά επικροτεί τις ανωτέρω συμπεριφορές και ενέργειες της εις βάρος μου και εις βάρος των τέκνων μας, αφού όχι μόνο δεν αντιδρά στα ανωτέρω δυσμενή και ζημιογόνα για τα τέκνα μας και για μένα, αλλά, όπως ειπώθηκε, ακόμα και τα χρήματα από την εργασία του αλλά και την δική μου, θεωρεί ότι δικαιωματικά ανήκουν στην  μητέρα του και ότι αυτή δικαιωματικά  κανονίζει ακόμα και για τις στοιχειώδεις ανάγκες των τέκνων μας. 

          Εν` όψει της ανωτέρω κατάστασης στην οικία μας αλλά και στις μεταξύ μας σχέσεις και στις σχέσεις μας με τα τέκνα που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που μόνο φυσιολογικό με βάση τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες δεν είναι, πρότεινα στον καθ` ου στις αρχές Ιουνίου 2020, να αποχωρήσουμε με τα τέκνα μας και να κατοικήσουμε πλέον μόνοι μας σαν οικογένεια σε άλλο νέο σπίτι που θα νοικιάσουμε. Αρνήθηκε όμως με την απίστευτη δικαιολογία ότι η μητέρα του έχει τα χρήματα και δεν μπορούμε να ζήσουμε μακριά της!! και εάν θέλω να πάω να ζήσω μόνη μου!!. Μάλιστα στην επιμονή μου να φύγουμε, προκάλεσε νέο επεισόδιο με φωνές και απειλές εις βάρος μου. Συνεπεία δε τούτου, επήλθε πλήρης και ουσιαστική διάσπαση της εγγάμου συμβιώσεώς μας, παρά το ότι τύποις ακόμη διαμένουμε στην ίδια στέγη, αφού ούτε ψυχικά ούτε και σωματικά υπάρχει πλέον η οποιαδήποτε επαφή και σύνδεση.

          Εν` όψει των ανωτέρω περιστάσεων ουσιαστικής διάσπασης, την ……….. ο καθ` ου μου ζήτησε και του επέστρεψα τα δώρα γάμου που μου είχε κάνει δηλ. 2 δαχτυλίδια και 1 ρολόι, που, κατά τις συνήθειες και τα έθιμα της πατρίδας μας, σημαίνει και αποδοχή της λύσης του γάμου μας από μέρους του.

          Μετά ταύτα κατάλαβα ότι «δεν πάει άλλο» και η συνέχιση της εγγάμου συμβίωσης είναι πλέον κατ` αντικειμενική κρίση αφόρητη, αφού δεν έχει καμία διάθεση να σώσει το γάμο μας και δεν τον νοιάζει το συμφέρον των τέκνων, καθόσον προκρίνει την διαβίωση με τους γονείς του υπο τις ανωτέρω καταστάσεις και όχι μία φυσιολογική ζωή με την σύζυγο και τα παιδιά του.

          Συνεπεία της ανωτέρω απαράδεκτης και αντισυζυγικής συμπεριφοράς του εις βάρος μου και εις βάρος των ανηλίκων τέκνων μας, αναγκάστηκα και επέδωσα στον καθ` ου την από ………. εξώδικη δήλωσή μου-όχληση-διαμαρτυρία-κλήση-επιφύλαξη (αρ. εκθ. επιδ. ………. της δικ. επιμ. …………) με την οποία γνωστοποιούσα στον καθ` ου τα ανωτέρω περιστατικά και επιπλέον του εδήλωνα ότι: « Επειδή συνεπώς με την ανωτέρω συμπεριφορά σας με αναγκάζετε να αποχωρήσω από την οικία μας με τα τέκνα μας, προκείμενου να διαφυλάξω πρωτίστως αυτά από τους εγγενείς κινδύνους των ανωτέρω παράλογων, απίθανων και εν πολλοίς μη υγιών καταστάσεων στις οποίες διαβιούν και δευτερευόντως και εμένα από τις βίαιες συμπεριφορές σας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε ομαλά και υγιώς την ζωή μας.

          Για τους ανωτέρω λόγους, σας γνωστοποιώ όλα τα ανωτέρω, διαμαρτύρομαι για τις ανωτέρω απίθανες και μη αποδεκτές συμπεριφορές σας, αλλά και της μητρός σας, εις βάρος μου και εις βάρος των τέκνων μου και σας Καλώ την Δευτέρα …….. και ώρα 12η μεσημβρινή, να προσέλθετε στο γραφείο του πληρεξουσίου δικηγόρου μου κ. Βρόντου Ανδρέα (Πλαστήρα 12 Καρδίτσα, 1ος όροφος) ώστε να διακανονίσουμε συναινετικά τα ζητήματα της λύσης του γάμου μας και των σχέσεων με τα τέκνα μας κατά τη διάσταση αλλά και μετά τη λύση αυτού.

          Σας δηλώνω ότι σε κάθε περίπτωση, συνεπεία των ανωτέρω σοβαρών λόγων, θα μετοικήσω από την οικία μας μαζί με τα τέκνα μας και θα παραλάβουμε και άπαντα τα χρειώδη  πράγματα που είναι αναγκαία για την χωριστή μας διαμονή, καθόσον άλλωστε ούτε εσείς λόγω της κατάστασης υγείας σας, ούτε η μητέρα σας, λόγω των παραπάνω ενεργειών, συμπεριφορών και αντιλήψεων, δεν είστε σε θέση αντικειμενικά να προστατέψετε το συμφέρον τους και να τους παράσχετε ένα υγιές περιβάλλον, σε αντίθεση με εμένα που τα υπεραγαπώ και φροντίζω για την ομαλή εξέλιξη και ανατροφή τους

          Σας καλώ επίσης όπως μέχρι τότε να μην προκαλέσετε κανένα επεισόδιο ούτε εσείς ούτε η μητέρα σας, είτε εις βάρος μου είτε εις βάρος των τέκνων μας, διότι η υπομονή μου έχει εξαντληθεί και δεν θα γίνουν ανεκτές συμπεριφορές σας που θα κατατείνουν στην προσβολή μας.

          Σας δηλώνω δε εν τέλει, ότι επιφυλάσσομαι για κάθε δικαίωμα μου για όλες τις παράνομες και εγκληματικές πράξεις που διαπράξατε εναντίον μου και εναντίον των τέκνων μας, εσείς και η μητέρα σας, ιδία προς υποβολή των σχετικών εγκλήσεων και μηνύσεων

           Όμως ο αντίδικος, δεν προσήλθε στην ανωτέρω συνάντηση αλλ` ούτε και κατ` άλλο τρόπο συμφωνήσαμε να ρυθμιστούν τα ζητήματα που ανακύπτουν και θα ανακύψουν άμεσα και επιτακτικά από την διάσπαση της εγγάμου συμβίωσης που ήδη επήλθε από αποκλειστική υπαιτιότητα του αντιδίκου και αφορούν τόσο τις μεταξύ μας σχέσεις, όσο και αυτές με τα τέκνα μας.

          Ήδη αμέσως μετά το ανωτέρω εξώδικο, η πεθερά μου είπε απερίφραστα να μαζέψω τα πράγματά μου και να φύγω από το σπίτι. Επιπλέον, ευθέως μου είπε ότι δεν πρόκειται να πάρω τα παιδιά μαζί μου, αλλά ότι θα τα κρατήσει αυτή μαζί της διότι δήθεν αυτή έχει αυτό το δικαίωμα και ότι τα τέκνα μου θέλουν να ζήσουν με αυτή και όχι με εμένα. Μάλιστα έχει αποδυθεί σε ένα αγώνα προς τα παιδιά μου έτσι ώστε με πειθαναγκασμό να επιτύχει την παραμονή τους στην οικία της και να τα εμποδίσει να με ακολουθήσουν και να αναλάβω την επιμέλειά τους, διαταράσσοντας έτσι τον ψυχισμό τους και προκαλώντας σύγχυση σε αυτά. Ο δε καθ` ου αν και γνωρίζει αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά της μητρός του που προσπαθεί ευθέως πλέον να αποκόψει συναισθηματικά, αλλά και τοπικά, τα παιδιά από εμένα, όχι μόνο δεν την εμποδίζει, αλλά αντίθετα την επικροτεί, επιτείνοντας ακόμη περισσότερη την σύγχυση και την προσβολή του ψυχισμού και του συναισθηματικού κόσμου των τέκνων μας, παρά το ότι ο ίδιος ως εκ της κατάστασης υγείας του αδυνατεί να επιμεληθεί της ανατροφής και διαπαιδαγώγησής τους και εν γένει της καθόλου φροντίδας και επιμέλειάς τους.

Επειδή, διακοπείσης κατά τα ανωτέρω, της εγγάμου συμβιώσεώς μου μετά του καθ` ου, ανακύπτει το ζήτημα της υπό του Δικαστηρίου ρυθμίσεως της επιμέλειας του προσώπου του ανηλίκου τέκνου  και δι` ασφαλιστικών μέτρων, υφισταμένης επειγούσης περιπτώσεως (κατ` άρθρα 1513,1514ΑΚ, 735,682 επ ΚπολΔ) 

Επειδή, όπως συνάγεται έκ των διατάξεων των άρθρων 1511, 1513 Α.Κ,

13 Νοεμβρίου 2019 Γράφτηκε από Κατηγορία Διαζύγια / Διατροφές / Επικοινωνία τέκνων

Αριθμός αποφάσεως 251/2019

Αριθμός κατάθεσης αίτησης ……/2019
ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Αποτελούμενο από τη Δικαστή, Ολυμπία Κώστα, Πρόεδρο Πρωτοδικών.

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις ………. χωρίς τη σύμπραξη γραμματέα, για να δικάσει την υπόθεση:  Του αιτούντος:      …….., κατοίκου …….., οδός ………, κατόχου του με αριθμό ……. ΑΦΜ της Δ.Ο.Υ ……….ενεργών δι` εαυτόν ατομικά και ως ασκούντος «εν τοις πράγμασιν» την επιμέλεια της ανήλικης κόρης του ………., ο οποίος παραστάθηκε μετά του πληρεξουσίου δικηγόρου του Ανδρέα Βρόντου, ο οποίος κατέθεσε σημείωμα και υπέβαλε το με αριθμό ………. γραμμάτιο προκαταβολής εισφορών και ενσήμων του ΔΣΚαρδίτσας.  Της καθ’ης η αίτηση:        ……., κατοίκου ………., οδός ……….., κατόχου του με αριθμό ………..ΑΦΜ της Δ.Ο.Υ ………, η οποία παραστάθηκε μετά της πληρεξούσιας δικηγόρου της …….., η οποία κατέθεσε σημείωμα και υπέβαλε το με αριθμό …………. γραμμάτιο προκαταβολής εισφορών και ενσήμων του ΔΣΚαρδίτσας. Ο αϊτών ζήτησε να γίνει δεκτή η από …….. και με αριθμό κατάθεσης ……….. αίτησή του με αντικείμενο προσωρινή διατροφή ανηλίκου τέκνου, η οποία προσδιορίσθηκε προς εκδίκαση αρχικώς για τη δικάσιμο της ……….. και ακολούθως και κατόπιν αναβολής για την αναφερόμενη στην αρχή της παρούσας δικάσιμο.

Κατά τη συζήτηση της υποθέσεως οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων ανέπτυξαν προφορικώς τους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν να γίνουν δεκτοί.

ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

I) Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 1510, 1511, 1512, 1514 του ΑΚ, συνάγεται ότι η γονική μέριμνα, η οποία περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου, τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπησή του σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, ασκείται από τους γονείς του. Είναι δε έννοια ευρύτερη της επιμέλειας, η οποία (επιμέλεια) περιλαμβάνει την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευση του τέκνου, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του. Στην περίπτωση όμως διακοπής της συζυγικής συμβίωσης, όταν ανατρέπονται πλέον οι συνθήκες της ζωής της οικογένειας, καταργείται ο συζυγικός οίκος, δημιουργείται χωριστή εγκατάσταση του καθενός από τους γονείς και ανακύπτει θέμα της διαμονής των ανηλίκων τέκνων πλησίον του πατέρα ή της μητέρας τους, η ρύθμιση της γονικής μέριμνας αυτών γίνεται από το δικαστήριο. Ως κατευθυντήρια γραμμή για την άσκηση της γονικής μέριμνας, στην περίπτωση διαφωνίας των γονέων των τέκνων και της προσφυγής τους στο δικαστήριο, αλλά και πυρήνας για τον προσδιορισμό της άσκησης της γονικής μέριμνας του ανηλίκου είναι το αληθινό συμφέρον του τέκνου, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του ανηλίκου σε μία ανεξάρτητη και υπεύθυνη προσωπικότητα. Για την εξειδίκευση της αόριστης αυτής νομικής έννοιας δεν παρέχονται από το νομοθέτη εκ των προτέρων σταθερά προσδιοριστικά στοιχεία πέραν από το επιβαλλόμενο στο δικαστή καθήκον να σεβαστεί την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις εξ αιτίας του φύλου, της κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσιακής- οικονομικής κατάστασης τους. Στη δικαστική, συνεπώς, κρίση καταλείπεται ευρύ πεδίο, ώστε, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι σχέσεις και οι περιστάσεις, να καταλήξει σε ρύθμιση τέτοια, που να εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του ανηλίκου τέκνου. Κρίσιμα προς τούτο στοιχεία είναι, μεταξύ άλλων, η καταλληλότητα του ή των γονέων για την ανάληψη του έργου της διαπαιδαγώγησης και της περίθαλψης του ανηλίκου τέκνου, και οι έως τότε δεσμοί τού τέκνου με τους γονείς και αδελφούς του. Για το σκοπό τούτο, λαμβάνεται υπόψη η προσωπικότητα και η παιδαγωγική καταλληλότητα του κάθε γονέα και συνεκτιμώνται οι συνθήκες κατοικίας και η οικονομική κατάσταση τούτων (ΑΠ 952/2007 ΔΙΚΗ 2007. 1213). Από τις ίδιες ως άνω διατάξεις συνάγεται επίσης, ότι οι ικανότητες των γονέων, το περιβάλλον, το επάγγελμα, η πνευματική τους ανάπτυξη και η δράση τους στο κοινωνικό σύνολο, η ικανότητα προσαρμογής τους στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας μέσα στα πλαίσια της λογικής και ορθολογικής αντιμετώπισης των θεμάτων των νέων, η σταθερότητα των συνθηκών ανάπτυξης του τέκνου χωρίς εναλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης, περιλαμβάνονται στα κριτήρια προσδιορισμού του συμφέροντος του τέκνου. Αυτό δε ισχύει ανεξάρτητα από την υπαιτιότητα των γονέων ως προς το διαζύγιο ή τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης. Τέλος, το συμφέρον του τέκνου λαμβάνεται υπό ευρεία έννοια, προς διαπίστωση δε της συνδρομής του εξετάζονται πάντα τα επωφελή και πρόσφορα για τον ανήλικο στοιχεία και περιστάσεις. Ουσιώδους σημασίας είναι και η επισημαινόμενη στο νόμο ύπαρξη ιδιαίτερου δεσμού του τέκνου προς τον ένα από τους γονείς του και η περί αυτού ρητώς εκφραζόμενη προτίμησή του, την οποία συνεκτιμά το δικαστήριο ύστερα και από τη στάθμιση του βαθμού της ωριμότητάς του, καθώς και οι τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου σχετικά με την επιμέλεια και τη διοίκηση της περιουσίας του. Με δεδομένη την ύπαρξη του εν λόγω δεσμού του τέκνου προς το συγκεκριμένο γονέα, αυτός θεωρείται ότι έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης διαπαιδαγώγησης προς όφελος του ανηλίκου και επομένως ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για την επιμέλειά του, όμως υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι ο ιδιαίτερος αυτός δεσμός του τέκνου προς τον ένα από τους γονείς του έχει αναπτυχθεί φυσιολογικά και αβίαστα ως ψυχική στάση, η οποία είναι προϊόν της ελεύθερης και ανεπηρέαστης επιλογής του ανηλίκου, που έχει την στοιχειώδη ικανότητα διακρίσεως. Πρέπει δε να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη ότι ο ανήλικος, που έχει ακόμη ατελή την ψυχοπνευματική ανάπτυξη και την προσωπικότητά του υπό διαμόρφωση, υπόκειται ευχερώς σε επιδράσεις και υποβολές των γονέων ή άλλων, οι οποίες, έστω και χωρίς επίγνωση γενόμενες, οδηγούν ασφαλώς στο σχηματισμό της μονομερούς διαμόρφωσης και προτίμησης προς τον ένα από τους γονείς, οπότε η προτίμηση του δεν εξυπηρετεί πάντοτε και το αληθές συμφέρον του. Η διάσπαση εξάλλου της έγγαμης συμβίωσης των γονέων, με συνεπακόλουθο και την διάσπαση της οικογενειακής συνοχής κλονίζει σοβαρώς την ψυχική ισορροπία του τέκνου που αισθάνεται ανασφάλεια και επιζητεί στήριγμα. Οι μεταξύ των συζύγων δημιουργούμενες έντονες αντιθέσεις ενίοτε αποκλείουν κάθε συνεννόηση μεταξύ τους, αλλά και σε σχέση με τα τέκνα τους, τα οποία όχι σπανίως χρησιμοποιούνται ως όργανα για την άσκηση παντοειδών πιέσεων και την ικανοποίηση εκδικητικών διαθέσεων. Έτσι, υπό το κράτος της κατάστασης αυτής ο γονέας που αναλαμβάνει την γονική μέριμνα ή την επιμέλεια έχει, κατά την επιταγή του νόμου, πρόσθετα καθήκοντα και αυξημένη την ευθύνη της αντιμετώπισης των ως άνω ειδικών περιστάσεων κατά προέχοντα λόγο, και αυτό προϋποθέτει την εξασφάλιση στο τέκνο κατάλληλων συνθηκών προσαρμογής (ΑΠ 1910/2005. ΤΝΠ Νόμος, ΕφΘες(Μον) 1303/2019). II) Περαιτέρω, από τις διατάξεις των άρθρων 1485, 1486 παρ.2, 1487, 1489 παρ.2 και 1493 ΑΚ, προκύπτει ότι τα ανήλικα τέκνα και αν έχουν περιουσία και εφόσον τα εισοδήματα της περιουσίας τους δεν επαρκούν για τη διατροφή τους, έχουν δικαίωμα διατροφής έναντι των δύο γονέων τους, οι οποίοι υποχρεούνται να τα διατρέφουν από κοινού, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του. Το μέτρο της διατροφής τους προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του τέκνου, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής του και περιλαμβάνει όλα όσα είναι αναγκαία για την ανατροφή και την εν γένει εκπαίδευση του. Ως συνθήκες ζωής νοούνται οι συγκεκριμένοι όροι διαβίωσης, που ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, τον τόπο κατοικίας, την ανάγκη επιτήρησης και εκπαίδευσης και την κατάσταση της υγείας του, σε συνδυασμό με την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου (Α.Π. 1384/2008 Α.Π. 823/2003). Κατέστησε δε ο νομοθέτης υπεύθυνους και τους δύο γονείς, ενόψει της ισότητας των δύο φύλλων και της αμοιβαίας υποχρέωσής τους, προς ανατροφή και εκπαίδευση του τέκνου. Για να καθορισθεί το ποσό της διατροφής, αξιολογούνται, κατ' αρχήν, τα εισοδήματα των γονέων από οποιαδήποτε πηγή και στη συνέχεια προσδιορίζονται οι ανάγκες του τέκνου. Καθοριστικό δε στοιχείο, είναι οι συνθήκες της ζωής του, δηλαδή, οι όροι διαβίωσης του, χωρίς όμως να ικανοποιούνται οι παράλογες απαιτήσεις (Α.Π. 416/2007). Η δαπάνη για την εξυπηρέτηση στεγαστικών ή καταναλωτικών δανείων δεν προαφαιρείται από το εισόδημα του υποχρέου αλλά λαμβάνεται υπόψη ως επί πλέον βιοτική ανάγκη (ΑΠ 120/2013, ΑΠ 837/2009). Στην αγωγή δεν είναι απαραίτητο να γίνεται αναφορά στις οικονομικές δυνάμεις του άλλου γονέα (δηλαδή του μη εναγομένου που συνήθως είναι ο έχων την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου), ούτε το Δικαστήριο υποχρεούται αυτεπαγγέλτως να ερευνήσει αυτές, προκειμένου να προβεί σε επιμερισμό της υποχρέωσης διατροφής του ανηλίκου μεταξύ των δύο γονέων του. Αυτές ο εναγόμενος δικαιούται να τις επικαλεσθεί κατ’ ένσταση, προκειμένου να επιτύχει τον περιορισμό της δικής του υποχρέωσης για τη διατροφή του τέκνου, κατά το ποσό που αντιστοιχεί στην οικονομική δυνατότητα και στη βάση αυτής υποχρέωση συνεισφοράς του άλλου γονέα (Α.Π 1156/2017, ΑΠ 2210/2017, δημοσίευση Nomos). Περαιτέρω, από τη διάταξη του άρθρου 1487 εδ. 2 του ΑΚ σαφώς προκύπτει ότι, ο γονέας που οφείλει διατροφή στο ανήλικο τέκνο του, δεν μπορεί να αντιτάξει εναντίον του την ένσταση διακινδύνευσης της δικής του διατροφής. Έχει την υποχρέωση να διαθρέψει το ανήλικο παιδί του, εφόσον τα εισοδήματα της περιουσίας του και το προϊόν της εργασίας του δεν αρκούν για τη διατροφή του, έστω κι αν κινδυνεύσει η αυτοδιατροφή του. Κατ' εξαίρεση, μπορεί ο γονέας να αντιτάξει κατά των ανηλίκων τέκνων του την ένσταση της διακινδύνευσης της αυτοδιατροφής του, αν επικαλεστεί και αποδείξει : α) ότι το ανήλικο τέκνο μπορεί να στραφεί εναντίον άλλου υποχρέου και β) το τέκνο μπορεί να διατραφεί αναλώνοντας την περιουσία του (βλ. ΑΠ 676/2000 Δ/νη 41. 1597, ΑΠ 804/1994 Δ/νη 37. 97, ΕφΘεσ 1432/2003 Αρμ. ΝΗ' 1608, ΕφΑΘ 5089/1996 Αρμ. ΝΒ' 562). Ως άλλος υπόχρεος νοείται και ο άλλος γονέας, προς τον οποίο μπορεί ο εναγόμενος να παραπέμψει το ανήλικο τέκνο, προκειμένου να αναζητηθεί από εκείνον το μέρος της διατροφής που δεν μπορεί να πληρώνει ο εναγόμενος, χωρίς να διακινδυνεύσει η δική του διατροφή (βλ. Ανδρουλιδάκη, σε ΑΚ Γεωργιάδη - Σταθόπουλο, υπό το άρθρο 1487 αριθμ. 51). Σε αναφορά προς τον άλλο γονέα, όμως, υφίσταται και λειτουργεί υπέρ του εναγομένου και η ένσταση συνεισφοράς. Η ένσταση διακινδύνευσης είναι ανεξάρτητη από την ένσταση συνεισφοράς του άλλου γονέα στη διατροφή του τέκνου. Έτσι, εάν, μετά την προβολή ένστασης συνεισφοράς και τον (κατόπιν αυτής) υπολογισμό του ποσοστού συμμετοχής εκάστου γονέα στη διατροφή του ανηλίκου τέκνου, προκύπτει ότι, ο εναγόμενος δεν είναι σε θέση να καταβάλλει το ποσό συμμετοχής του, χωρίς να διακινδυνεύσει η δική του διατροφή, τότε είναι δυνατό με την προβολή της ενστάσεως διακινδύνευσης και με την προϋπόθεση ότι ο άλλος γονέας είναι σε θέση να πληρώνει το σύνολο της οφειλόμενης διατροφής, να απαλλαγεί πλήρως ο εναγόμενος από τη δική του υποχρέωση (βλ. ΕφΘεσ 3172/2004 αδημ., ΕφΑΘ 5089/1996, ό.,π., Στ. Ματθίας, Δ/νη 29.1303, Ανδρουλιδάκη, ό.π., υπό το άρθρο 1487 αριθμ.55). Συνεπώς, ο γονέας που ενάγεται για τη διατροφή ανηλίκου τέκνου δύναται να αντιτάξει την, εκ της τελευταίας αυτής διατάξεως, περιοριστική της υποχρεώσεως του, ένσταση της συνεισφοράς για τη διατροφή του τέκνου, μόνον όταν ενάγεται για καταβολή ολόκληρου του ποσού της διατροφής, ενώ ο ίδιος ισχυρισμός, όταν ενάγεται για την καταβολή τμήματος της διατροφής του ανηλίκου, το οποίο (τμήμα) κατά την αγωγή είναι ανάλογο με τις οικονομικές του δυνατότητες, αποτελεί άρνηση αυτής (βλ. ΑΠ 680/2010 Νόμος, ΑΠ 1307/1999 ΕλλΔνη 2002. 728). III) Τέλος, κατά το άρθρο 1441 ΑΚ, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.2 του άρθρου 22 του Ν. 4509/22-12-2017 ΦΕΚ Α201 «Οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία να λύσουν το γάμο τους…………. - Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα για να λυθεί ο γάμος πρέπει να ρυθμίζεται η επιμέλειά τους, η επικοινωνία με αυτά και η διατροφή τους, με την ίδια ή με άλλη έγγραφη συμφωνία μεταξύ των συζύγων που υπογράφεται όπως ορίζεται στην παράγραφο 1 και ισχύει για τουλάχιστον 2 έτη. 3. α) Η έγγραφη συμφωνία για τη λύση του γάμου, καθώς και η συμφωνία για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των ανήλικων τέκνων υποβάλλονται από τους πληρεξούσιους δικηγόρους του κάθε συζύγου, μαζί με τα ειδικά πληρεξούσια σε συμβολαιογράφο, β) Η κατάρτιση της συμβολαιογραφικής πράξης της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου απέχει τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες από την έγγραφη συμφωνία των συζύγων, η ημερομηνία της οποίας αποδεικνύεται με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που θα καταρτίσει τη συμβολαιογραφική πράξη. 4. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους ή μόνον οι τελευταίοι, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο. Η πληρεξουσιότητα πρέπει να έχει δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της πράξης. Όταν η βεβαίωση αφορά στην επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή των ανήλικων τέκνων, η πράξη αποτελεί εκτελεστό τίτλο, εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία οι ρυθμίσεις των άρθρων 950 και 951 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μετά τη λήξη ισχύος της επικυρωμένης συμφωνίας, μπορεί να ρυθμίζεται η επιμέλεια, η επικοινωνία και η διατροφή των τέκνων για περαιτέρω χρονικό διάστημα με νέα συμφωνία και με την ίδια διαδικασία. 5. Η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο όπου έχει καταχωρισθεί η σύσταση του γάμου.». Το άρθρο 1441,όπως είχε αντικατασταθεί με το άρθρο 3 παρ. 2 Ν.4055/2012, ΦΕΚ A 51 ,αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 22 παρ.2 Ν.4509/2017, ΦΕΚ A 201/22.12.2017. Με τις παραγράφους 3 και 4 του αυτού άρθρου και νόμου ορίζεται ότι: "3. Η ρύθμιση της προηγούμενης παραγράφου 5 δεν καταλαμβάνει τις ήδη κατατεθειμένες αιτήσεις στα δικαστήρια, οι οποίες εκδικάζονται κατά τη διαδικασία που ίσχυε κατά τον χρόνο της κατάθεσής τους. Στην προγενέστερη μορφή του ως δηλαδή είχε αντικατασταθεί με το άρθρο 3 παρ. 2 Ν.4055/2012, το άρθρο αυτό όριζε ότι «Οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία να λύσουν το γάμο τους, εφόσον έχει διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την κατάρτισή της. Η συμφωνία αυτή υπογράφεται από τα συμβαλλόμενα μέρη και από τους πληρεξουσίους δικηγόρους τους ή μόνον από τους τελευταίους, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο, το οποίο πρέπει να έχει δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή του συμφωνητικού. Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να λυθεί ο γάμος πρέπει η ανωτέρω συμφωνία να συνοδεύεται με άλλη έγγραφη συμφωνία των συζύγων που να ρυθμίζει την επιμέλεια των τέκνων και την επικοινωνία με αυτά, η οποία ισχύει ώσπου να εκδοθεί η απόφαση για το θέμα αυτό σύμφωνα με το άρθρο 1513. Η κατά τα ανωτέρω έγγραφη συμφωνία, καθώς και το έγγραφο συμφωνητικό που αφορά την επιμέλεια και την επικοινωνία των ανήλικων τέκνων ή τη διατροφή αυτών, εφόσον έχει συμφωνηθεί, υποβάλλονται μαζί με τα ειδικά πληρεξούσια, όταν απαιτείται, στο αρμόδιο μονομελές πρωτοδικείο, το οποίο με απόφασή του, που εκδίδεται κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, επικυρώνει τις συμφωνίες και κηρύσσει τη λύση του γάμου, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου που αφορά την επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή των ανήλικων τέκνων αποτελεί εκτελεστό τίτλο». Από τις ανωτέρω διατάξεις συνάγεται ότι η έγγραφη συμφωνία των συζύγων για την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων τους και την επικοινωνία τους με αυτά και για τη διατροφή αυτών αποτελούν πλέον προϋπόθεση της λύσης του γάμου αλλά έχουν περιορισμένη, ή άλλως προσωρινή διάρκεια. Η ισχύς τους ωστόσο εξακολουθεί εωσότου εκδοθεί απόφαση του δικαστηρίου κατά την αμφισβητούμενη δικαιοδοσία, που να ρυθμίζει είτε μόνο την επιμέλεια είτε την άσκηση γενικά της γονικής μέριμνας, είτε τη διατροφή των ανηλίκων. Οι διαζευγμένοι γονείς του ανηλίκου τέκνου και μετά το συναινετικό διαζύγιο είναι ενδεχόμενο να εφαρμόζουν τη συμφωνημένη ρύθμιση της επιμέλειας του τέκνου τους και της επικοινωνίας τους με αυτό και της καταβολής διατροφής, που αποτελεί πλέον τίτλο εκτελεστό για όσο χρόνο ισχύει, οπότε δεν είναι ανάγκη καταφύγουν στο δικαστήριο, για να εκδοθεί σχετική με το θέμα αυτό απόφαση κατά την αμφισβητούμενη δικαιοδοσία. Αν, όμως, οι γονείς του ανηλίκου τέκνου επιθυμούν διαφορετική ρύθμιση της επιμέλειας του τέκνου ή της επικοινωνίας με αυτό μετά το διαζύγιο, ή της διατροφής του εκ του νόμου δύνανται και οφείλουν να καταφύγουν στο δικαστήριο, προκειμένου να ρυθμιστεί το σχετικό θέμα οριστικά με τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 681Β ΚΠολΔ (Φ. Σκορίνη-Παπαρρηγοπούλου, σε: Αστικό Κώδικα Γεωργιάδη/Σταθόπουλου, τόμος VII, δεύτερη έκδοση, άρθρο 1441, αρ. 54, σελ. 479, όπου και περαιτέρω παραπομπές στη θεωρία, ΕφΘεσ 330/2000, Αρμ. 2001,1494) ή προσωρινά με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στα πλαίσια των άρθρων 682 § 1 και 735 ΚΠολΔ (βλ. ΜΠρΑΘ 5380/1994, ΤΝΠ Νόμος και εκεί παραπομπές στη θεωρία), χωρίς να απαιτείται να επικαλεστούν προς τούτο μεταβολή των συνθηκών, υπό τις οποίες προέβησαν στην ως άνω ρύθμιση (ΜΠρΑΘ 6160/2010, ΑρχΝ 2010, 541, ΜΠρΘεσ 17116/2008, Αρμ. 2008, 1353, ΜΠρΘεσ 13769/2007, ΤΝΠ Νόμος). Δεν αποκλείεται ωστόσο αν μετά τη σύναψη τέτοιας συμφωνίας είτε στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου, είτε μεταγενέστερης ή άνευ διαζυγίου εκδοθείσας μεταξύ των διαδίκων μεταβληθούν ουσιωδώς οι όροι της διατροφής δια μειώσεως των εισοδημάτων του υπόχρεου ή δι' αυξήσεως των αναγκών του δικαιούχου, η περί διατροφής απαίτηση που ανάγεται στο μέλλον να μεταβληθεί και αυτή ώστε να τελεί σε αρμονία με την ουσιώδη μεταβολή των συνθηκών διατροφής. Ακολουθεί έτσι εντεύθεν ότι όποιος έχει συμφέρον από μια τέτοια μεταβολή δύναται να ζητήσει από το αρμόδιο δικαστήριο με αγωγή την αναγνώριση και επιδίκαση ή μόνον την αναγνώριση της απαιτήσεως διατροφής και λόγω της επελθούσας μεταβολής των συνθηκών. Ειδικότερα ο μεν δικαιούχος να αξιώσει αύξηση της συμβατικώς καθορισθείσης διατροφής ο δε υπόχρεος μείωση αυτής. Η δυνατότητα τέτοιας μεταρρυθμίσεως όπως πάγια δέχονται νομολογία και θεωρία (βλ. αντί άλλων ΕφΑΘ 10321/1998, ο.π. ΕφΑΘ 1021/1990 όπ. παρ., ΕφΑΘ 10372/1986 όπ. παρ., ΕφΛαρ 492/ 1992 Δίκη 25.155, Ανδρουλιδάκη στον ΑΚ Γεωργιάδη - Σταθόπουλου εισ. παρ. στα άρθ. 1485 - 1504 αριθ. 60 επ.), στηρίζεται στην ανάλογη εφαρμογή της ΑΚ 1494. Η μεταβολή των όρων της συμβατικώς καθορισθείσης διατροφής εκ του νόμου δύναται, να ζητηθεί, όχι μόνον με αγωγή, αλλά και κατ' ένσταση με τις προτάσεις πράγμα που συμβαίνει όταν ο υπόχρεος ενάγεται στην εκπλήρωση της συμβάσεως διατροφής και προβάλλει κατ' αυτής μείωση ουσιώδη των εισοδημάτων του, που δικαιολογούν το αίτημα για μείωση του ποσού της συμβατικής διατροφής (βλ. έτσι ΕφΑΘ 1021/1990 όπ. παρ., ΕφΛαρ 492/1992 όπ. παρ., Σταθόπουλο στον τιμ. τόμο Γ. Ράμμου σ. 877 επ. (888). Αλλως ΕφΑΘ 10372/ 1986, Ανδρουλιδάκη, όπ. παρ. αριθ. 63, που δέχονται μόνον αγωγή κατ' αναλογίαν των ισχυόντων στη μεταρρυθμιστική αγωγή του άρθ. 334 ΚΠολΔ). Η ρύθμιση του δικαιώματος διατροφής από το νόμο με σύμβαση δε μεταβάλλει την υποχρέωση διατροφής ούτε σε ενοχική υποχρέωση από σύμβαση (Εφ. Αθ. 10321 /1998 Ελλ.Δνη 40.1120, Εφ.ΑΘ. 1021/1990 ΝοΒ 1990.829, Εφ.ΑΘ. 6684 /1990 Ελλ.Δνη 33.188, Εφ.ΑΘ. 10372/1986 όπ.π., Ατσαλάκης σε Ερμ ΑΚ αριθ. 46). Άρα, οι διαφορές που πηγάζουν από σύμβαση που ρύθμισε το δικαίωμα διατροφής μεταξύ ανιόντων και κατιόντων δικάζονται κατά την ειδική διαδικασία που ορίζει το άρθρο 681 Β' του Κ.Πολ.Δ. και όχι κατά την τακτική διαδικασία (Εφ.ΑΘ. 5878/2010, δημοσίευση Nomos, ΕφΑΘ 9283/2003 όπ.,). Παρέπεται βέβαια ότι για να γίνει δεκτή όμοια αίτηση στα πλαίσια της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων Θα πρέπει να υφίσταται και οι λοιπές προϋποθέσεις των άρθρων 682, 688, 731 και 735 ΚΠολΔ, ήτοι οι επείγουσα περίπτωση και η ύπαρξη επικειμένου κινδύνου για την ρύθμιση της κατάστασης, καθώς η λήψη ασφαλιστικών μέτρων επιτρέπεται και διατάσσεται σε περίπτωση υπάρξεως επικειμένου κινδύνου, ο οποίος απειλεί το επίδικο δικαίωμα ή απαίτηση, και προς αποτροπή αυτού ή σε περίπτωση συνδρομής επείγουσας περιπτώσεως, η οποία επιβάλλει την ταχεία και άμεση λήψη δικαστικών προφυλακτικών μέτρων πριν ή κατά τη διάρκεια της τακτικής διαγνωστικής δίκης.

Με την κρινόμενη αίτηση, ο αϊτών εκθέτει ότι ήδη έχει απαγγελθεί η λύση του γάμου του με την καθ’ ης η αίτηση δυνάμει της με αριθμό ……… αμετάκλητης δικαστικής απόφασης (συναινετικού διαζυγίου) και ότι αν και η επιμέλεια της ανήλικης κόρης τους ……… γεννηθείσας την το έτος ……. ανατέθηκε στην καθ’ης η αίτηση, με την οποία και αυτή διέμενε από τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσής τους, η ανήλικη περί τα τέλη Ιουλίου 2018 αυτοβούλως εγκαταστάθηκε στη δική του οικία και έκτοτε διαμένει μαζί του. Κατόπιν τούτων και επικαλούμενος επείγουσα περίπτωση ρύθμισης εκ νέου των βιοτικών τους σχέσεων και άμεση αναγκαιότητα κάλυψης των διατροφικών αναγκών και των αναγκών εκπαίδευσης της ανήλικης, αιτείται κατ’ ορθή εκτίμηση του δικογράφου της αιτήσεώς του να ρυθμισθεί εκ νέου από το δικαστήριο η κατάσταση και να ανατεθεί προσωρινά σε αυτόν η επιμέλεια του προσώπου της ανήλικης και να υποχρεωθεί η καθ’ης η αίτηση, η οποία έχει ικανά προς τούτο εισοδήματα να του καταβάλει το ποσό των τετρακοσίων τριάντα δύο (432) ευρώ, ως συνεισφορά στην εκ του νόμου υποχρέωσή της για διατροφή της ανήλικης, την πρώτη ημέρα εκάστου μηνός από την επίδοση της αίτησης και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης νομιμοτόκως από την καθυστέρηση κάθε δόσης και μέχρις εξοφλήσεως. Επίσης ζητεί να καταδικασθεί η καθ’ης στην καταβολή της δικαστικής του δαπάνης.

Με το παραπάνω περιεχόμενο και αίτημα η κρινόμενη αίτηση, αρμοδίως εισάγεται προς συζήτηση ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού κατά την προκειμένη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (άρθ. 17 αριθ. 2, 39Α 682, 686 επ. ΚΠολΔ) και είναι ορισμένη και νόμιμη, στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 1389, 1441, 1485, 1486, 1489, 1493, 1494, 1496, 1498, 1518 ΑΚ και 728, 729, 735 και 176 ΚΠολΔ, Πρέπει επομένως να ερευνηθεί περαιτέρω η και ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα. Η καθ’ης με προφορική δήλωση της πληρεξούσιας δικηγόρου της στο ακροατήριο, η οποία επαναλήφθηκε και στο σημείωμά της, υπεραμύνθηκε του συμφέροντος της ανήλικης για τη διατήρηση της ενάσκησης της επιμέλειας του προσώπου αυτής από την ίδια και επικουρικά σε περίπτωση ανάθεσης της επιμέλειας του προσώπου αυτής στον αιτούντα και παράτασης της διαμονής του μαζί του, ισχυρίσθηκε ότι ο αϊτών έχει εισοδήματα εκ της εργασίας του και δύναται να συνεισφέρει στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών της ανήλικης κόρης του πλέον της προσωπικής ενασχόλησής του με αυτή, εκθέτοντας μεταβολή των συνθηκών και έλλειψη πόρων της ένεκα της ανεργίας της. Οι ισχυρισμοί της αυτή αποτελούν άρνηση της αίτησης δεδομένου του ότι ο αϊτών αιτείται την καταβολή σε αυτόν της συνεισφοράς της καθ’ης η αίτηση στη διατροφή της κόρης τους ως προαναφέρθηκε.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ +++

ΑΙΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ (προσωρινής ανάθεσης επιμέλειας ανηλίκου τέκνου και επιδίκασης διατροφής)

Του +++ δι` εαυτόν του ατομικά και ως ασκούντος εν τοις πράγμασι, την επιμέλεια της ανηλίκου θυγατρός +++διαμενούσης μετ` αυτού.

ΚΑΤΑ

Της +

         Με την καθ` ης είχαμε τελέσει νόμιμο θρησκευτικό γάμο σύμφωνα με τους κανόνες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας την ++ στον ΙΝ ++. Από το γάμο αυτό αποκτήσαμε θήλυ τέκνο, ++σχεδόν 15 ετών σήμερα.

          Ο γάμος μας έχει λυθεί αμετάκλητα με την με αρ.++ απόφαση του δικαστηρίου σας κατά τη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου, ενώ με το από ++ ιδιωτικό συμφωνητικό που είχε καταρτισθεί μεταξύ μας και επικυρώθηκε με την ανωτέρω απόφαση της λύσης του γάμου μας, αποφασίσαμε να έχει την επιμέλεια του ανηλίκου παιδιού μας, η μητέρα του καθ` ης.

          Για το λόγο αυτό η ++, από τον Ιούλιο του 2015 (11 ετών περίπου τότε), διέμενε με την μητέρα της στην οικία της επι της ανωτέρω ++, ενώ εγώ επικοινωνούσα μαζί της όχι μόνο κατά τα χρονικά διαστήματα που είχαν οριστεί, ήτοι 1ο και 3ο Σ/Κ κάθε μήνα, αλλά και ελευθέρως καθημερινά μετά από επιθυμία της ++, αφού μας συνέδεε και μας συνδέει στενός και βαθύς δεσμός αγάπης και στοργής.

         Όμως περί τα τέλη Ιουνίου 2018, δηλ. μετά τη λήξη της σχολικής περιόδου, η κόρη μας έφυγε απ` την ανωτέρω οικία της καθ`ης μητέρας της όπου διαβιούσε και, παίρνοντας μαζί της μόνο τα ρούχα της, ήρθε και εγκαταστάθηκε μαζί μου στην οικία μου, ήτοι στο ιδιόκτητο διαμέρισμα μου στην +++, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα και αρνείται να επιστρέψει.

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013