Αγωγή συζύγου για συνεπιμέλεια. Εναλλασσόμενη κατοικία τέκνων και απο κοινού άσκηση επιμέλειας. Ρύθμιση ειδικά εκπαίδευσης και τόπου διαμονής .Νομική βάση της αγωγής και αίτημα

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ....

ΑΓΩΓΗ

 (ειδική διαδικασία γαμικών διαφορών 592επ ΚΠολΔ)

...

ΚΑΤΑ

.....

Καρδίτσα 11-1-2023

           ΙΣΤΟΡΙΚΟ....(στρατιωτικός που υπηρετεί μακριά απο τον τόπο διαμονής των τέκνων τα οποία διαβιούν με την μητέρα)

          Επι της ανωτέρω αιτήσεώς της ασφαλιστών μέτρων, εκδόθηκε η με αρ. .../2022 απόφαση ΜΠρ... η οποία δέχθηκε ότι όχι μόνο δεν αποδείχθηκε η καταμαρτυρούμενη από την αντίδικο αντισυζυγική μου συμπεριφορά, αλλ` αντίθετα ότι ήταν αυτή που με τη συμπεριφορά της προκαλούσε ένταση στη μεταξύ μας σχέση και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην υποχρέωση για συμβίωση και επέλεξε να παραμείνει στην Καρδίτσα για αν είναι με τους γονείς της, σε αντίθεση με εμένα που επιθυμούσα να βρισκόμαστε όλοι μαζί στον ίδιο τόπο ως οικογένεια και συνεπώς ότι η διακοπή της συμβίωσης επήλθε από μέρους της αιτούσας χωρίς εύλογη αιτία. Δέχθηκε επίσης ότι, αν και είχα εγκατασταθεί υπηρεσιακά στο ..., ωστόσο, ακόμα και από το χρόνο της προσωρινής δ/γής επικοινωνούσα ανελλιπώς με τα τέκνα μας στα πλαίσια που όρισε το δικαστήριο διατηρώντας με αυτά άριστη σχέση και ιδιαίτερα αναπτυγμένα συναισθήματα αγάπης. Επίσης ότι και πριν την διάσπαση, είχα αναπτύξει με τα τέκνα μου δυνατούς ψυχικούς και συναισθηματικούς δεσμούς και αμοιβαία αισθήματα στοργής και αγάπης, τα οποία δεν ατόνησαν μετά την διάσπαση αφού διατηρώ συστηματική επαφή και επικοινωνία και τους αφιερώνω ποιοτικό χρόνο και ενδιαφέρομαι για την ανατροφή και τα προβλήματα τους. Επίσης έγινε δεκτό, ότι ως εκ της προσωπικότητας, μόρωσης και παιδείας μου, είμαι δραστήριος και συγκροτημένος και μπορώ να συμβάλλω έτι περαιτέρω στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των τέκνων μου. Άλλωστε κατά τις καλοκαιρινές διακοπές διαμένουν μαζί  μου για πολλές συνεχόμενες ημέρες χωρίς να εκφράσουν κάποια δυσαρέσκεια για την απουσία της μητέρας τους.   

          Μετά δε ταύτα, ανέθεσε προσωρινά την αποκλειστική επιμέλεια στη μητέρα, όρισε τόπο διαμονής τους το σπίτι της μητέρας στην ..... και όρισε επικοινωνία μου επί 10 συνεχόμενες ημέρες κάθε μήνα, όπως κατωτέρω αναφέρονται, έτσι ώστε να έχω συνεχόμενο επαρκή και ποιοτικό χρόνο με τα τέκνα μας, καθόσον υπηρετώ στο Διδυμότειχο και δεν μπορούσα αυτονόητα να πηγαινοέρχομαι κάθε Σ/Κ, αλλά και μία εβδομάδα εναλλάξ για τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα και δύο 15νθήμερα επίσης εναλλάξ κατ` έτος την περίοδο του καλοκαιριού.

          Έκτοτε, τηρούμε την ανωτέρω απόφαση ασφαλιστικών μέτρων σε όλες τις διατάξεις της. Τα τέκνα μας διαμένουν στην ανωτέρω οικία στην ..., ενώ εγώ υπηρετώ .... Πηγαίνουν στην ... Δημοτικού στο .. Δημοτικό, καθώς και σε φροντιστήριο Αγγλικά και  καλλιτεχνικά (ζωγραφική και διαλογισμός).

          Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας μου (10ημερο), μένουμε στην πατρική μου οικία ..., όπου και διανυκτερεύουν. Εγώ επιμελούμαι τότε για όλα τα θέματα της καθημερινότητάς τους και συγκεκριμένα, τα πηγαίνω στο σχολείο τους και στα φροντιστήρια τους και τα παίρνω από εκεί, τα διαβάζω στα μαθήματα τους, καθόσον έχω τις γνώσεις και στην Αγγλική, μαγειρεύω και τρώμε μαζί, πλένω, καθαρίζω και εν γένει φροντίζω για την υγιεινή τους όπως και τους σπιτιού. Επιπλέον, στο ελεύθερο χρόνο τους, μαζί αθλούμαστε στο πάρκο .. όταν έχει καλό καιρό και κάνουμε βόλτα με τα ποδήλατα (δραστηριότητες που αν και τις ευχαριστούν και επιθυμούν, δεν κάνουν με την μητέρα τους) , βγαίνουμε βόλτα αναψυχής στα μαγαζιά που τους αρέσει και κάνουμε και ημερήσιες εκδρομές στις γύρω περιοχές όπως Τρίκαλα, Λάρισα κλπ. Αλλά και κατά τις λοιπές περιόδους επικοινωνίας, δηλ. εορτές και καλοκαιρινές διακοπές-μπάνια, όπως έχουν οριστεί από την ανωτέρω απόφαση, διαμένουν μαζί μου, πηγαίνουμε διακοπές και τα φροντίζω κατά τον ίδιο ανωτέρω τρόπο, με αποτέλεσμα να έχουν ενδυναμωθεί έτι περαιτέρω οι στενοί συναισθηματικοί δεσμοί αγάπης και τρυφερότητας μεταξύ μας. Την ίδια φροντίδα, στοργή και αγάπη, επεδείκνυα προς αυτά και προ της διάσπασης καθόσον πάντοτε ησχολούμην με τα τέκνα μας και συνεπιμελούμην για την μόρφωση, τις δραστηριότητες τους, και εν γένει για την ομαλή και ισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους καθημερινά (μετακινήσεις στο σχολείο, φροντιστήρια και δραστηριότητες, διάβασμά τους, υγιεινή τους κλπ), καθόσον έχω την ικανότητα, επιθυμία και εν γένει μορφωτικά εφόδια προς τούτο, ενώ τα υπεραγαπώ όπως και εκείνα. Για το λόγο αυτό άλλωστε και μετά την διάσπαση εξακολουθούμε κατά τους ανωτέρω χρόνους επικοινωνίας, να διαμένουμε μαζί, αφού το λαχταρούν και με επιζητούν, ενώ και εγώ, παρά την μεγάλη απόσταση, ανελλιπώς διατηρώ τους δεσμούς, επικοινωνία και επαφή με αυτά, χωρίς να φείδομαι κόπου και χρόνου μετακινήσεων. 

          Επειδή με βάση τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά, είναι απολύτως βέβαιο ότι είμαι εξίσου κατάλληλος από κοινού με την μητέρα τους να ασκώ την γονική του μέριμνα και δεν υπάρχει λόγος να στερηθώ αυτή και να «περιοριστώ» μόνο στην επικοινωνία μου με αυτά.

          Και ναι μεν η άσκηση της συνεπιμέλειας σε πρακτικό-καθημερινό επίπεδο, με βάση τις ανωτέρω συνθήκες ζωής μας και ιδίως της μεγάλης απόστασης, προσκρούει στο δεδομένο του τόπου κατοικίας τους στην οικία της εναγομένης και δεν θα ήταν προς το συμφέρον τους να μετακομίσουν στο ..., αφού στην ... έχουν ήδη αναπτύξει τις καθόλου βιοτικές και κοινωνικές τους σχέσεις, πλην όμως ουδείς λόγος συντρέχει να μην συμμετέχω και εγώ ισότιμα με την εναγόμενη στην καθόλου ανατροφή, εκπαίδευση, μόρφωση και εν γένει ομαλή και ισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και να μην μου ανατεθεί η από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας-επιμέλειας τους, δεδομένου ότι αυτό, δηλ. η ισότιμη συμμετοχή μου, είναι προς το βέλτιστο συμφέρον τους. Άλλωστε εάν εξαιρέσει κανείς την νηπιακή ηλικία, γίνεται πλέον δεκτό ότι  για το μεταγενέστερο χρόνο, όπως εν προκειμένω στην ηλικία των τέκνων μας, αναγνωρίζεται ο σοβαρός ρόλος του πατέρα στην όλη διαμόρφωση των διαπροσωπικών σχέσεων του τέκνου. (ΑΠ 426/2021, ΑΠ 616/2020, ΑΠ 1175/2020, ΑΠ 1016/2019, ΑΠ 1422/2019, ΑΠ 824/2018, ΑΠ 550/2017, ΑΠ 1612/2017, ΑΠ 317/2015, ΕφΠειρ 298/2021 όλες δημοσιευμένες σε ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).

          Το ότι δηλ. η κατοικία των τέκνων μας είναι η ανωτέρω, όπου και έχουν αναπτύξει τις ανωτέρω σχέσεις τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκλείει την ισότιμη συμμετοχή και θετική παρουσία μου στην εν γένει ανατροφή, ομαλή και ισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητας, διαπαιδαγώγηση και μόρφωσή τους. Αντίθετα, το βέλτιστο συμφέρον των ανηλίκων, πρέπει να προάγεται και εν προκειμένω τωόντι προάγεται, από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και στη φροντίδα τους. Συνεπώς αυτό επιβάλλει την άσκηση της επιμέλειας από εμάς τους γονείς  από κοινού και εξίσου, ακόμα και εάν δεν συνδυάζεται, όπως τώρα, με την εναλλασσόμενη κατοικία των τέκνων στις οικίες των γονέων, καθόσον στην προκείμενη περίπτωση αυτό είναι ανέφικτο ως εκ της μεγάλης απόστασης.

          Άλλωστε, γίνεται παγίως πλέον δεκτό, ότι η εναλλασσόμενη διαμονή μπορεί να διαταχθεί από το Δικαστήριο αυτοτελώς, χωρίς την κατανομή της άσκησης της επιμέλειας, οπότε οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού την επιμέλεια του παιδιού (συνεπιμέλεια) σύμφωνα με τον κανόνα της 1513 εδ α`ΑΚ, με εξαίρεση μόνο εκείνες τις πράξεις επιμέλειας κατ’ άρθρο 1513 εδ. β`ΑΚ, που μπορεί να επιχειρεί κάθε φορά μόνος του ο γονέας με τον οποίο διαμένει εκ περιτροπής το παιδί. Δηλ. με τον κανόνα της διάταξης 1513 ΑΚ αποσυνδέεται ο τόπος διαμονής του παιδιού από την άσκηση της επιμέλειας. Συνεπώς, το παιδί μπορεί να διαμένει με τον έναν γονέα και η επιμέλεια να ασκείται από κοινού, με εξαίρεση τις πράξεις της επιμέλειας του άρθρου 1513 εδ. β` ΑΚ, (ενδ ΜΠρΠατρ 73/2022 ΝΟΜΟΣ)

          Επιπλέον, γίνεται δεκτό ότι σκοπός του ν. 4800/2021, είναι ακόμα και μετά την διάσπαση ή τη λύση του γάμου, να μετέχουν ισότιμα και από κοινού και οι δύο γονείς στην ανατροφή των τέκνων τους και να μην επιφυλάσσεται ο ρόλος αυτός μόνο για τον ένα γονέα (συνήθως την μητέρα), παρεκτός εάν πρόκειται για κακοποιητή γονέα, ή για άλλες παρόμοιες σοβαρές καταστάσεις. Για το λόγο αυτό άλλωστε η ΑΚ 1519 ορίζει ότι ακόμα και όταν η επιμέλεια ασκείται από τον ένα γονέα, όπως όταν του ανατίθεται με δικαστική απόφαση, και πάλι για τα εκεί ρητά αναφερόμενα σημαντικά ζητήματα, αλλά και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, ο νομοθέτης θέλει την από κοινού απόφαση και άσκησή της, και σε περίπτωση διαφωνίας επιλαμβάνεται το δικαστήριο.

          Συνεπώς ακόμα και μετά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ανατέθηκε προσωρινά η αποκλειστική επιμέλεια στην εναγόμενη μητέρα κατά παρέκκλιση της ΑΚ 1513, ουδείς λόγος συντρέχει να μην μου ανατεθεί η από κοινού και ισότιμη άσκηση της επιμελείας των ανηλίκων μας για το μέλλον. Άλλωστε η ανωτέρω απόφαση, έπαυσε να ισχύει αυτοδίκαια, γιατί η εναγομένη δεν άσκησε εμπρόθεσμα και εντός 60 ημερών κατά το νόμο και το διατακτικό της, την σχετική κύρια αγωγή επιμέλειάς τους, παρά το ότι ήταν αυτή που ζητούσε το ασφαλιστικό μέτρο, αφού η απόφαση δημοσιεύτηκε την ..., ενώ η σχετική κύρια αγωγή της, κατατεθείσα την .. στο ..., μου επεδόθη την ... Η συζήτησή της ορίστηκε για την ... και μετά από αναβολή για την .... Πέραν όμως τούτων, πρόκειται για ασφαλιστικό-ρυθμιστικό μέτρο και όχι για δικαιοκρισία με δύναμη δεδικασμένου για το δικαίωμα επιμέλειάς της (που θα προϋπέθετε και το αμετάκλητο της σχετικής απόφασης).

          Επομένως κατά την διάταξη της ΑΚ 1513, ...

εξακολουθώ και στο παρόν στάδιο της διακοπής της εγγάμου συμβίωσης, και πρέπει να εξακολουθώ να ασκώ από κοινού και εξίσου την γονική μέριμνα για όλα τα ζητήματα της ΑΚ 1518 (πλην του προσδιορισμού του τόπου διαμονής για τον οποίο κατωτέρω), πολλώ δε μάλλον της ΑΚ 1519, ανεξάρτητα από το ότι, επειδή αυτά διαμένουν με την μητέρα τους αυτή διενεργεί τις συνήθεις καθημερινές πράξεις επιμέλειας κατά την ΑΚ 1516.

          Σύστοιχα και με βάση τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά συνθηκών και περιστάσεων ζωής μας, αλλά και του προσώπου μου, της ηλικίας τους και των αναγκών τους, είναι φανερό ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ανάθεσης της αποκλειστικής επιμέλειας στην μητέρα, γιατί το βέλτιστο συμφέρον των τέκνων μας εξυπηρετείται από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα τους.

          Συνεπώς νόμιμη συντρέχει περίπτωση και έχω έννομο συμφέρον και αιτούμαι εάν ήθελε κριθεί ότι μετά την διάσπαση, δεν έχω από το νόμο την από κοινού και εξίσου άσκηση της επιμέλειας, να μου ανατεθεί πλέον αυτή με την έκδοση απόφασης επί της παρούσης, άλλως, εάν ήθελε θεωρηθεί ότι και τώρα εξακολουθεί να ασκείται από κοινού, να αναγνωριστεί ότι εξακολουθώ να έχω αυτή από κοινού και ισότιμα κατά την ΑΚ 1513. Και τούτο γιατί η αντίδικος τόσο με την ανωτέρω αίτησή της ασφαλιστικών μέτρων, όσο και με την ανωτέρω αγωγή της με την οποία ζητά την αποκλειστική επιμέλεια, αλλά και εν τοις πράγμασι όπως για τα ειδικότερα κατωτέρω ζητήματα θα αναφερθεί, αμφισβητεί και θέτει εν αμφιβόλω το δικαίωμά μου αυτό. Σημειώνεται εδώ ότι η ΜΠΡΚαρδίτσας 161/2022, δέχθηκε ότι εφόσον κριθεί από το δικαστήριο ότι η άσκηση της επιμέλειας πρέπει να εξακολουθήσει να ασκείται από κοινού από τους διαδίκους γονείς, δεν απαιτείται να περιληφθεί σχετική διάταξη στην απόφαση περί άσκησης συνεπιμέλειας, αυτό αυτή προβλέπεται ευθέως από το νόμο (ΑΚ 1513).

          Περαιτέρω και όσον αφορά στα κατωτέρω κατ` ιδίαν ζητήματα, ζητώ την επέμβαση του δικαστηρίου και την ρύθμισή τους προς το συμφέρον των τέκνων μας (ΑΚ 1514.2), γιατί δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, ένεκα διαφωνίας μου με την εναγομένη, η οποία αρνείται να συμπράξει και επιπλέον αναλαμβάνει πρωτοβουλίες χωρίς να με λαμβάνει υπόψη από τις οποίες δεν προάγεται το συμφέρον τους και συγκεκριμένα:

          Η εναγόμενη, μετά την προσωρινή δ/γή έκρινε εντελώς αυθαίρετα και καταφανώς σε συνεννόηση με τους «δικούς» της (άλλωστε ποτέ δεν απέστη από την πατρική της οικογένεια και προέκρινε πάντα τους δικούς της και όχι την οικογένειά της, όπως δέχθηκε και η ανωτέρω απόφαση), ότι εγώ δεν έχω πλέον κανένα λόγο για την διαπαιδαγώγηση και εν γένει ανατροφή των τέκνων μας και ότι αυτή «αποφασίζει για τα πάντα». Έτσι, παρά τις διαφωνίες μου, μετά την διάσπαση, έγραψε τα τέκνα μας σε  μάθημα «ζωγραφικής-διαλογισμού»!!, αδήλου και ασαφούς περιεχομένου και αμφιβόλου ευεργετικής μορφωτικής, εκπαιδευτικής και ψυχικής επίδρασης και αποτελεσμάτων, που δια τούτο ενδέχεται να οδηγήσει και σε επικίνδυνες ψυχοσυναισθηματικές ατραπούς. Τα συγκεκριμένα «μαθήματα» γίνονται στην οικία τους, μαζί με άλλα άτομα, άγνωστα σε εμένα και με ώρες από 20-22.00 κάθε...., δηλ. σε ώρες που τα τέκνα μας έπρεπε, κατ` αντικειμενική κρίση εν` όψει των καθημερινών σχολικών του μαθημάτων, να ξεκουράζονται και να προετοιμάζονται για ύπνο για να ανταπεξέλθουν την επόμενη. Στις σχετικές ερωτήσεις μου προς την εναγόμενη, για το τι ακριβώς διδάσκονται και  πώς ακριβώς ωφελούνται καθ` οιονδήποτε τρόπο, δεν πήρα σαφή απάντηση. Επιπλέον, όταν πρότεινα  να αντικατασταθεί το ανωτέρω εγχείρημα, είτε με εκμάθηση άλλης ξένης γλώσσας και δη της Γερμανικής, είτε με ενασχόληση με τον αθλητισμό (αφού κανείς τέτοιος δεν υπάρχει, παρά μόνο όταν είμαστε μαζί και μόνο κατά τον ελάχιστο χρόνο επικοινωνίας μας), είτε και με τα δύο, δεδομένης τόσο της εγγενούς ωφέλειας και χρησιμότητάς τους, όσο και της, προς τούτα, κατάλληλης ηλικίας τους, δηλ. προς το εμφανές συμφέρον τους και αφού φυσικά, ληφθεί υπόψη και η γνώμη και τα ενδιαφέροντά τους, όχι μόνο δεν εισακούστηκα, αλλά αντιμετώπισα την σθεναρότατη, πλην όμως αναιτιολόγητη άρνησή της. Πλην όμως είναι αυτονόητο κατ` αντικειμενική κρίση και λαμβάνοντας υπόψη τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ανάγκες και απαιτήσεις εκπαίδευσης αλλά και τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες τους, ότι τόσο η εκμάθηση και άλλης ξένης γλώσσας όπως και επαφή και ενασχόληση με τον αθλητισμό, οπωσδήποτε επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον τους και ως εκ τούτου πρόκειται, για σπουδαία ζητήματα για τα οποία απαιτείται από κοινού απόφαση, ούτως ή άλλως, δηλ. ακόμα και εάν η γονική μέριμνα ασκείτο αποκλειστικά από την εναγόμενη.

           Τα ανωτέρω ζητήματα ειδικά, οπωσδήποτε αφορούν και συνέχονται με την ανατροφή των τέκνων μας η οποία, όπως και η εκπαίδευση τους και μόρφωση, αποτελεί εν τμήμα της επιμέλειας, και δεν συντρέχει λόγος να αποκλειστώ απ` αυτή και την άσκηση των ως άνω σημαντικών λειτουργικών δικαιωμάτων μου, καθόσον πέραν του ότι τόσο εγώ όσο και τα ίδια επιθυμούν να συμμετέχω, επιπλέον είναι προς το συμφέρον τους ο πατέρας τους να συμβάλλει σ` αυτήν με τις δικές του ικανότητες, παιδεία, μόρφωση και κοσμοαντίληψη εν γένει.  

          Συνεπώς εν` όψει της διαφωνίας μας νόμιμη συντρέχει περίπτωση να επιληφθεί το Δικαστήριο σας, έτσι ώστε ρυθμιζόμενων των ανωτέρω εδικών ζητημάτων, να εξειδικευτεί ο τρόπος άσκησης στα κατ` ιδίαν αυτά θέματα και συνεπεία τούτου, γενομένου δεκτό ότι είναι προς το συμφέρον τους και εις αντικατάσταση του ανωτέρω «μαθήματός» τους,    να μου επιτραπεί να εγγράψω αυτά α) σε μάθημα φροντιστηρίου εκμάθησης άλλης ξένης γλώσσας και δη της Γερμανικής. Η εκμάθησή της ήδη από αυτή την ηλικία τους, θα ωφελήσει αυτά όχι μόνο στην καθόλου παιδεία τους, όπως συμβαίνει άλλωστε με την εκμάθηση κάθε άλλης γλώσσας, αλλά αυτονόητα θα έχει σοβαρότατη θετική επίδραση στην εκπαίδευση τους και στην προοπτική ανώτατων σπουδών, αλλά και εν γένει επαγγελματικής τους απασχόλησης και αποκατάστασης, γιατί αποτελεί δυσεύρετο και συνεπώς σπουδαίο εφόδιο για όλα τα ανωτέρω (σπουδές-επάγγελμα). Και β) σε ομάδα-σωματείο-όμιλο κλπ αθλητικής δραστηριότητας ομαδικού ή ατομικού αθλητισμού στην Καρδίτσα και πάντα σύμφωνα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους, καθόσον αυτονόητα όχι μόνο θα ευεργετηθούν σωματικά και ψυχικά, αλλά και θα κοινωνικοποιηθούν μέσω των ιδεών και αξιών του αθλητισμού όπως άμιλλα, ομαδικότητα, συνεργασία, κατάκτηση στόχων, αυτοέλεγχος κλπ. Γενομένου δε δεκτού του ανωτέρω αιτήματός μου, να υποχρεωθεί η  εναγόμενη με απειλή χρηματικής ποινής και προσωπικής κράτησης, να ανεχθεί την τοιαύτη εγγραφή στα ανάλογα τμήματα εκμάθησης και να μην παρεμποδίζει στο μέλλον την διενέργειά τους.

             Ζητώ επίσης με την παρούσα το Δικαστήριό σας να εξειδικεύσει και να ρυθμίσει τον τρόπο άσκησης της επιμέλειας και ως προς τον προσδιορισμό του τόπου κατοικίας των τέκνων μας (ΑΚ 1514 § 3α), γιατί αυτό προάγει το συμφέρον τους και επιπλέον δεν απαιτείται να καταφύγει κανείς συμπληρωματικά στην ενίσχυση του δικαιώματος επικοινωνίας ώστε να μην αποψιλωθεί από το περιεχόμενό της η από κοινού άσκηση της επιμέλειας με την ουσιαστική σύμπραξη και του γονέα, με τον οποίον δεν κατοικεί το παιδί. Άλλωστε, επιπλέον του προσδιορισμού του τόπου και του τρόπου διαμονής του παιδιού στο πλαίσιο της ΑΚ1514 § 3(α) το δικαστήριο μπορεί να εξειδικεύει τον τρόπο άσκησης της επιμέλειας και ως προς άλλα κατ’ ιδίαν θέματα, ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης του παιδιού και τις περιστάσεις (λ.χ. ο γονέας να συνοδεύει αυτοπροσώπως το παιδί σε συνεδρίες λογοθεραπείας, ή εξωσχολικές δραστηριότητες κλπ, ώστε να ενδυναμωθούν και οι μεταξύ τους σχέσεις, ο γονέας να αφιερώνει καθημερινά προσωπικό χρόνο στο παιδί για τη σχολική προετοιμασία).

      Όμως η εναγόμενη διαφωνεί και ως προς αυτό γιατί εκλαμβάνει λαθεμένα και αντίθετα προς το συμφέρον τους, ότι η οικία της πρέπει να είναι ο μόνος τόπος κατοικίας τους και συνεπώς νόμιμη συντρέχει περίπτωση να καθοριστεί-προσδιοριστεί αυτοτελώς ως τόπος κατοικίας και διαμονής αυτών, με βάση το συμφέρον τους, που συγκεκριμενοποιείται με τα κριτήρια της ΑΚ 1511.2β, λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω ωραρίων και δραστηριοτήτων τους καθώς και της ιδικής μου εργασίας και ωραρίου  της, η ανωτέρω κατοικία μου στην Καρδίτσα τις εξής χρονικές περιόδους, ημέρες και ώρες, κατά τις οποίες θα φροντίζω και θα επιμελούμαι και για την διεκπεραίωση όλων των τυχών εξωσχολικών ή άλλων δραστηριοτήτων τους στις οποίες θα τις μεταφέρω και θα συνοδεύω αυτοπροσώπως, ήτοι:

          Επί δέκα (10) συνεχόμενες ημέρες κάθε μήνα, από ώρα 17:00 της πρώτης ημέρας έως ώρα 17:00 της δέκατης ημέρας και αφού πρώτα θα ενημερώνω την μητέρα μέχρι την 20η ημέρα κάθε προηγούμενου μήνα ποιες δέκα (10) συνεχόμενες ημέρες του επόμενου μήνα θα έρχομαι και θα διαμένω στην οικία μου. Θα παραλαμβάνω ο ίδιος τα ανήλικα τέκνα από την κατοικία της μητέρας τους κατά την έναρξη του ανωτέρω χρονικού διαστήματος και θα τα επιστρέφω ο ίδιος στο ίδιο μέρος στη λήξη του. Κατ’ εξαίρεση τις περιόδους των εορτών Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς- Πάσχα και κατά τη θερινή περίοδο, ήτοι κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, να προσδιοριστεί ως τόπος κατοικίας-διαμονής τους η ανωτέρω οικία μου ως εξής : α) κατά τις εορτές των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, κατά τα ζυγά έτη από τις 24 Δεκεμβρίου ώρα 18:θθ έως τις 30 Δεκεμβρίου ώρα 18:00, και κατά τα μονά έτη από 31 Δεκεμβρίου ώρα 18:οο έως τις 7 Ιανουάριου ώρα 18:00, β) τις ημέρες του Πάσχα, τα ζυγά έτη από Μεγάλη Δευτέρα ώρα 18:οο έως τη Δευτέρα του Πάσχα ώρα 18:00 και κατά τα μονά έτη από τη Δευτέρα του Πάσχα ώρα 18:οο έως την Κυριακή του Θωμά ώρα 18:00, γ) κατά τα ζυγά έτη από την 1η Ιουλίου ώρα 1ο:οο έως τις 15 Ιουλίου ώρα 20:00 και από την 1η Αυγούστου ώρα ΙΟ:ΟΟ έως τις 15 Αυγούστου ώρα 20:00 και τα μονά έτη από την16η Ιουλίου ώρα 10:00 έως 31 Ιουλίου ώρα 1Ο:ΟΟ και από την 16η Αυγούστου ώρα 1ο:οο έως και 31 Αυγούστου ώρα 10:00.  

          Ζητώ λοιπόν και πρέπει να οριστεί-προσδιοριστεί ως τόπος διαμονής τους η κατοικία μου τις ανωτέρω χρονικές περιόδους διότι: η οικία μου είναι λειτουργική και μπορεί λειτουργικά να προσδιοριστεί ως τόπος διαμονής των τέκνων μου. Για όλα τα ανωτέρω διαστήματα εξάλλου, για τα οποία έχω το δικαίωμα επικοινωνίας, τα τέκνα μου τωόντι διαμένουν στην οικία αυτή μαζί μου, όπου και ασκούν όλες τις καθημερινές δραστηριότητές τους χωρίς να εμποδίζονται ή να αποκλείονται απ` αυτές. Έχουν τον δικό τους χώρο και πράγματα, ενώ εγώ, όπως ειπώθηκε, αφιερώνοντας όλο τον προσωπικό μου χρόνο και έχοντας τις ικανότητες, τα φροντίζω σε όλες τις ανάγκες τους (διάβασμα, υγιεινή, τροφή, καθαριότητα, ψυχαγωγία κλπ), ωσάν μία άλλη μάνα, χωρίς να στερούνται τίποτα και χωρίς ποτέ να διαμαρτυρηθούν.  Με βάση την οικία μου ως πυρήνα της συνδιαμονής μας, ενεργούνται, με την συνδρομή, επίβλεψη και φροντίδα μου και όλες οι άλλες δραστηριότητές τους εκτός αυτής, δηλ. φροντιστήρια, αθλητισμός, εκδρομές κλπ. Προκύπτει δηλ. ένας συγκροτημένος τρόπος καθημερινής ζωής με την τήρηση καθημερινού ωρολογίου προγράμματος για τη μελέτη, τη λήψη γευμάτων, τη διατήρηση της ευταξίας και καθαριότητας στο περιβάλλον διαβίωσης τους, με αποτέλεσμα να ευνοείται έτι περαιτέρω η ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

          Η ανωτέρω αιτούμενη εναλλασσόμενη κατοικία είναι προς συμφέρον των τέκνων μας διότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών και εξασφαλίζει τις ισορροπημένες σχέσεις αυτών και με τους δύο γονείς. Άλλωστε όπως ειπώθηκε τα τέκνα μας είναι απολύτως εξοικειωμένα με την οικία μου, διαθέτουν τα παιδικά δωμάτια και χώρους και διαβιούν ευχάριστα και αποδοτικά σ` αυτή.

          Αν και αυτονόητο, τονίζεται ότι δεν ζητώ τη χρονική κατανομή της άσκησης της επιμέλειας, η οποία θα συνεπάγονταν αναγκαία την εναλλασσόμενη κατοικία, αλλά να διαταχθεί αυτοτελώς από το δικαστήριο κατά τις ανωτέρω περιόδους, ημέρες και ώρες η εναλλασσόμενη κατοικία τους στην οικία μου, έτσι ώστε να διαβιούν μαζί μου, εξακολουθώντας να ασκούμε από κοινού την επιμέλειά τους.

 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ

          Άλλως και όλως επικουρικώς και για την περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το ανωτέρω αίτημά μου, συνεπιμέλειας και προσδιορισμού του τόπου διαμονής, ζητώ και νόμιμη συντρέχει περίπτωση για την προαγωγή του συμφέροντός τους, να ρυθμιστεί η επικοινωνία μου με τα τέκνα μας κατά τον ίδιο ακριβώς ανωτέρω τρόπο και για τις ίδιες ανωτέρω χρονικές περιόδους, ημέρες και ώρες αυτών, ήτοι:  

          Επί δέκα (10) συνεχόμενες ημέρες κάθε μήνα, από ώρα 17:00 της πρώτης ημέρας έως ώρα 17:00 της δέκατης ημέρας και αφού πρώτα θα ενημερώνω την μητέρα μέχρι την 20η ημέρα κάθε προηγούμενου μήνα ποιες δέκα (10) συνεχόμενες ημέρες του επόμενου μήνα θα έρχομαι και θα διαμένω στην οικία μου. Θα παραλαμβάνω ο ίδιος τα ανήλικα τέκνα από την κατοικία της μητέρας τους κατά την έναρξη του ανωτέρω χρονικού διαστήματος και θα τα επιστρέφω ο ίδιος στο ίδιο μέρος στη λήξη του. Κατ’ εξαίρεση τις περιόδους των εορτών Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς- Πάσχα και κατά τη θερινή περίοδο, ήτοι κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, να επικοινωνώ ως εξής : α) κατά τις εορτές των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, κατά τα ζυγά έτη από τις 24 Δεκεμβρίου ώρα 18:θθ έως τις 30 Δεκεμβρίου ώρα 18:00, και κατά τα μονά έτη από 31 Δεκεμβρίου ώρα 18:οο έως τις 7 Ιανουάριου ώρα 18:00, β) τις ημέρες του Πάσχα, τα ζυγά έτη από Μεγάλη Δευτέρα ώρα 18:οο έως τη Δευτέρα του Πάσχα ώρα 18:00 και κατά τα μονά έτη από τη Δευτέρα του Πάσχα ώρα 18:οο έως την Κυριακή του Θωμά ώρα 18:00, γ) κατά τα ζυγά έτη από την 1η Ιουλίου ώρα 1ο:οο έως τις 15 Ιουλίου ώρα 20:00 και από την 1η Αυγούστου ώρα ΙΟ:ΟΟ έως τις 15 Αυγούστου ώρα 20:00 και τα μονά έτη από την16η Ιουλίου ώρα 10:00 έως 31 Ιουλίου ώρα 1Ο:ΟΟ και από την 16η Αυγούστου ώρα 1ο:οο έως και 31 Αυγούστου ώρα 10:00.  Τις υπόλοιπες ημέρες να έχω ελεύθερη καθημερινή επικοινωνία μαζί τους είτε τηλεφωνική, είτε μέσω της χρήσης διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας (viber, messenger, skype κλπ.) για μισή ώρα μεταξύ των ωρών 18:οο και 21:00.

          Επειδή νόμιμη συντρέχει περίπτωση Να διαταχθεί η παράδοση των τέκνων μας από την εναγόμενη σε μένα τα ανωτέρω εναρκτήρια χρονικά σημεία της κάθε χρονικής περιόδου που αναφέρεται, προκειμένου να ασκήσω τα ανωτέρω δικαιώματα μου για την διαμονή μετ` εμού των τέκνων, άλλως της επικοινωνίας

          Επειδή νόμιμη συντρέχει περίπτωση Να απαγγελθεί σε βάρος της και υπέρ εμού προσωπική κράτηση ενός (1) μηνός και χρηματική ποινή 1.000€ για κάθε παράβαση της αμέσως ανωτέρω διάταξης , αλλά και του διατακτικού εν γένει της εκδοθησόμενης απόφασης

          Επειδή το δικαστήριό σας είναι αρμόδιο καθ` ύλην και τόπο , η δε αγωγή μου νόμιμη και βάσιμη, ερείδεται δε στις προπαρατεθείσες διατάξεις 

          Επειδή νόμιμη συντρέχει περίπτωση η εκδοθησόμενη απόφαση να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή καθόσον η ικανοποίηση του συμφέροντος των τέκνων είναι καθημερινή υπόθεση, η δε καθυστέρηση στην εκτέλεση θέτει σε κίνδυνο αυτό και δια τούτο την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους

          Επειδή ενημερώθηκα εγγράφως για την δυνατότητα επίλυσης της διαφοράς με διαμεσολάβηση και υπέγραψα το σχετικό ενημερωτικό έγγραφο που επισυνάπτεται παρά πόδα της παρούσης

          ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ και τα κατά τη συζήτηση προστεθησόμενα και με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων μου

          ΑΙΤΟΥΜΑΙ:

          Να γίνει δεκτή η παρούσα αγωγή μου.

          Να μου ανατεθεί η από κοινού και εξίσου με την εναγομένη, άσκηση της επιμέλειας των ανωτέρω ανηλίκων τέκνων μας, άλλως, να αναγνωριστεί ότι εξακολουθώ να έχω αυτή από κοινού και ισότιμα.

          Ρυθμιζόμενων των κατωτέρω εδικών ζητημάτων, να εξειδικευτεί ο τρόπος άσκησης της επιμέλειας και να μου επιτραπεί να εγγράψω τα τέκνα μας και εις αντικατάσταση του ανωτέρω μαθήματος ζωγραφικής-διαλογισμού, α) σε μάθημα φροντιστηρίου εκμάθησης άλλης ξένης γλώσσας και δη της Γερμανικής και β) σε ομάδα-σωματείο-όμιλο κλπ αθλητικής δραστηριότητας ομαδικού ή ατομικού αθλητισμού στην Καρδίτσα και πάντα σύμφωνα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.

          Να υποχρεωθεί η  εναγόμενη, να ανεχθεί την τοιαύτη εγγραφή στα ανάλογα τμήματα εκμάθησης και να μην παρεμποδίζει στο μέλλον την διενέργειά τους απ` αυτά, απειλουμένης εναντίον της χρηματικής ποινής 1000€ και προσωπικής κράτησης δύο μηνών για κάθε μη ανοχή και παρεμπόδιση κατά παράβαση του διατακτικού της εκδοθησομένης απόφασης.

          Να καθοριστεί-προσδιοριστεί αυτοτελώς ως τόπος κατοικίας και διαμονής αυτών, η ανωτέρω κατοικία μου στην Καρδίτσα τις εξής χρονικές περιόδους, ημέρες και ώρες, κατά τις οποίες θα φροντίζω και θα επιμελούμαι και για την διεκπεραίωση όλων των τυχών εξωσχολικών ή άλλων δραστηριοτήτων τους στις οποίες θα τις μεταφέρω και θα συνοδεύω αυτοπροσώπως ήτοι:  Επί δέκα (10) συνεχόμενες ημέρες κάθε μήνα, από ώρα 17:00 της πρώτης ημέρας έως ώρα 17:00 της δέκατης ημέρας και αφού πρώτα θα ενημερώνω την μητέρα μέχρι την 20η ημέρα κάθε προηγούμενου μήνα ποιες δέκα (10) συνεχόμενες ημέρες του επόμενου μήνα θα έρχομαι και θα διαμένω στην οικία μου. Θα παραλαμβάνω ο ίδιος τα ανήλικα τέκνα από την κατοικία της μητέρας τους κατά την έναρξη του ανωτέρω χρονικού διαστήματος και θα τα επιστρέφω ο ίδιος στο ίδιο μέρος στη λήξη του. Κατ’ εξαίρεση τις περιόδους των εορτών Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς- Πάσχα και κατά τη θερινή περίοδο, ήτοι κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, να προσδιοριστεί ως τόπος κατοικίας-διαμονής τους η ανωτέρω οικία μου ως εξής : α) κατά τις εορτές των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, κατά τα ζυγά έτη από τις 24 Δεκεμβρίου ώρα 18:θθ έως τις 30 Δεκεμβρίου ώρα 18:00, και κατά τα μονά έτη από 31 Δεκεμβρίου ώρα 18:οο έως τις 7 Ιανουάριου ώρα 18:00, β) τις ημέρες του Πάσχα, τα ζυγά έτη από Μεγάλη Δευτέρα ώρα 18:οο έως τη Δευτέρα του Πάσχα ώρα 18:00 και κατά τα μονά έτη από τη Δευτέρα του Πάσχα ώρα 18:οο έως την Κυριακή του Θωμά ώρα 18:00, γ) κατά τα ζυγά έτη από την 1η Ιουλίου ώρα 1ο:οο έως τις 15 Ιουλίου ώρα 20:00 και από την 1η Αυγούστου ώρα ΙΟ:ΟΟ έως τις 15 Αυγούστου ώρα 20:00 και τα μονά έτη από την16η Ιουλίου ώρα 10:00 έως 31 Ιουλίου ώρα 1Ο:ΟΟ και από την 16η Αυγούστου ώρα 1ο:οο έως και 31 Αυγούστου ώρα 10:00.  

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ

          Άλλως και όλως επικουρικώς, ζητώ να ρυθμιστεί η επικοινωνία μου με τα τέκνα μας κατά τον ίδιο ακριβώς ανωτέρω τρόπο και για τις ίδιες ανωτέρω χρονικές περιόδους, ημέρες και ώρες αυτών,  ήτοι:  Επί δέκα (10) συνεχόμενες ημέρες κάθε μήνα, από ώρα 17:00 της πρώτης ημέρας έως ώρα 17:00 της δέκατης ημέρας και αφού πρώτα θα ενημερώνω την μητέρα μέχρι την 20η ημέρα κάθε προηγούμενου μήνα ποιες δέκα (10) συνεχόμενες ημέρες του επόμενου μήνα θα έρχομαι και θα διαμένω στην οικία μου. Θα παραλαμβάνω ο ίδιος τα ανήλικα τέκνα από την κατοικία της μητέρας τους κατά την έναρξη του ανωτέρω χρονικού διαστήματος και θα τα επιστρέφω ο ίδιος στο ίδιο μέρος στη λήξη του. Κατ’ εξαίρεση τις περιόδους των εορτών Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς- Πάσχα και κατά τη θερινή περίοδο, ήτοι κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, να επικοινωνώ ως εξής : α) κατά τις εορτές των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, κατά τα ζυγά έτη από τις 24 Δεκεμβρίου ώρα 18:θθ έως τις 30 Δεκεμβρίου ώρα 18:00, και κατά τα μονά έτη από 31 Δεκεμβρίου ώρα 18:οο έως τις 7 Ιανουάριου ώρα 18:00, β) τις ημέρες του Πάσχα, τα ζυγά έτη από Μεγάλη Δευτέρα ώρα 18:οο έως τη Δευτέρα του Πάσχα ώρα 18:00 και κατά τα μονά έτη από τη Δευτέρα του Πάσχα ώρα 18:οο έως την Κυριακή του Θωμά ώρα 18:00, γ) κατά τα ζυγά έτη από την 1η Ιουλίου ώρα 1ο:οο έως τις 15 Ιουλίου ώρα 20:00 και από την 1η Αυγούστου ώρα ΙΟ:ΟΟ έως τις 15 Αυγούστου ώρα 20:00 και τα μονά έτη από την16η Ιουλίου ώρα 10:00 έως 31 Ιουλίου ώρα 1Ο:ΟΟ και από την 16η Αυγούστου ώρα 1ο:οο έως και 31 Αυγούστου ώρα 10:00.  Τις υπόλοιπες ημέρες να έχω ελεύθερη καθημερινή επικοινωνία μαζί τους είτε τηλεφωνική, είτε μέσω της χρήσης διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας (viber, messenger, skype κλπ.) για μισή ώρα μεταξύ των ωρών 18:οο και 21:00.

          Να διαταχθεί η παράδοση των τέκνων μας από την εναγόμενη σε μένα τα ανωτέρω εναρκτήρια χρονικά σημεία της κάθε χρονικής περιόδου που αναφέρεται, προκειμένου να ασκήσω τα ανωτέρω δικαιώματα μου για την διαμονή μετ` εμού των τέκνων, άλλως της επικοινωνίας

          Να απαγγελθεί σε βάρος της και υπέρ εμού προσωπική κράτηση ενός (1) μηνός και χρηματική ποινή 1.000€ για κάθε παράβαση της αμέσως ανωτέρω διάταξης, αλλά και του διατακτικού εν γένει της εκδοθησόμενης απόφασης

          Να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή η εκδοθησόμενη και

          Να καταδικαστεί στην δικαστική μου δαπάνη.

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Βρόντος Ανδρέας

Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω

Α.Μ. Δ.Σ.Κ. : 249

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

          24410-41255/6972422002

            FAX : 24410-41257

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013