Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισσας 395/2017. Διακίνηση ναρκωτικών. Κατάχρηση ιδιότητας ιατρού κατ` εξακολούθηση και ηθική αυτουργία στην κατάχρηση. Αθώωση κατηγορουμένου

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δικάσιμος της +++++ 2017

ΣΥΝΘΕΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Νικόλαος Πουλάκης Προεδρεύων Εφέτης

Αθηνά Μίξιου Μαριέπα Μαυρή Εφέτες

Εμμανουήλ Μπότσογλου Αντεισαγγελέας Εφετών

(κληρωθέντες με το υττ'αριθμ. 22/2017 Πρακτικό Κληρώσεως του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας)

Χρήστος Κουτσουμπλής Γραμματέας

1)…..

2)…..

3)…..

4)….,5)…ΠΑΡΟΝΤΕΣ

-     Διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (αποστολή & παραλαβή) κατ' εξακολούθηση (2n, 3η).

-      Κατάχρηση ιδιότητας ιατρού κατ' εξακολούθηση (1°?, 4°ς 5°ς).

-      Ηθική αυτουργία στην κατάχρηση ιδιότητας ιατρού κατ' εξακολούθηση (2η).

 

 

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ

Στη σημερινή του Δικαστηρίου τούτου συνεδρίαση, που έγινε δημόσια στο ακροατήριο, ο Προεδρεύουν εκφώνησε τα ονόματα των κατηγορουμένων, οι οποίοι εμφανίσθηκαν και ρωτήθηκαν από τον Προεδρεύοντα για τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και απάντησαν ότι ονομάζεται όπως αναφέρεται παραπάνω και δήλωσαν ότι διορίζουν συνηγόρους υπερασπίσεώς τους, ο πρώτος κατηγορούμενος τους δικηγόρους Καρδίτσας …και Ανδρέα Βρόντο, ο τέταρτος κατηγορούμενος τον .. και ο πέμπτος κατηγορούμενος τον δικηγόρο …., οι οποίοι αποδέχτηκαν το διορισμό τους. Η δεύτερη και τρίτη κατηγορούμενες, δήλωσαν ότι στερούνται συνηγόρου υπερασπίσεώς τους.

 ….

Ο Εισαγγελέας, αφού έλαβε το λόγο, ανέπτυξε την κατηγορία και πρότεινε, να κηρυχθούν αθώοι οι κατηγορούμενοι.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, αφού έλαβαν διαδοχικά το λόγο, συντάχθηκαν με την πρόταση του Εισαγγελέα και ζήτησαν την απαλλαγή των εντολέων τους.

Ο κατηγορούμενοι, αφού έλαβε διαδοχικά το λόγο, ζήτησαν το ίδιο.

Ο Προεδρεύων ρώτησε τους κατηγορούμενους αν έχουν κάτι να προσθέσουν για την υπεράσπιση και σε αρνητική αυτών απάντηση, κήρυξε περατωμένη τη συζήτηση.

Στη συνέχεια το Δικαστήριο, σε μυστική διάσκεψη, με την παρουσία και του Γραμματέως, κατάρτισε και αμέσως δημοσίευσε στο ακροατήριό του την παρακάτω απόφασή του:

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

Από την όλη αποδεικτική διαδικασία που διενεργήθηκε στο ακροατήριο ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου, δηλαδή από τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, από την ανάγνωση των προαναφερόμενων εγγράφων, τα οποία αναγνώστηκαν στη διάρκεια της δίκης τούτης νόμιμα, από την απολογία των κατηγορουμένων και γενικά, από τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου δεν αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι τέλεσαν τις αποδιδόμενες σ' αυτούς αξιόποινες πράξεις. Ειδικότερα, αναφορικά με τον πρώτο κατηγορούμενο, αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς α) ….+, τους οποίους αυτός συνταγογραφούσε, έπασχαν από πολλαπλές, χρόνιες και βαριές ασθένειες, όπως σπονδυλοαθροπάθεια, νευροφυτικές διαταραχές, αϋπνίες, ψυχωτική κατάθλιψη με έντονο άγχος, οξεία αγχώδη νεύρωση με στοιχεία καταθλίψεως κρίσεων πανικού, τάσεως φυγής, υπερκινητικότητα, συχνών κρίσεων ημικρανίας κλπ και όλα τα συνταγογραφούμενα από αυτόν φάρμακα ήταν τα κατάλληλα, ενδεδειγμένα και επιβαλλόμενα από την ιατρική επιστήμη, για τους συγκεκριμένους ασθενείς και τις συγκεκριμένες ασθένειές τους, όπως κατέθεσαν τόσο οι μάρτυρες κατηγορίας, όσο και η μάρτυρας υπεράσπισης του πρώτου κατηγορουμένου. Συνεπώς, ο πρώτος κατηγορούμενος, πρέπει να κηρυχθεί αθώος για την πράξη της κατάχρησης της ιδιότητας ιατρού κατ' εξακολούθηση, για την οποία παραπέμφθηκε στο ακροατήριο του παρόντος δικαστηρίου. Συνακόλουθα, πρέπει να κηρυχθεί αθώα και η δεύτερη κατηγορούμενη, για την πράξη της ηθικής αυτουργίας στην κατάχρηση της ιδιότητας ιατρού, κατ' εξακολούθηση. Για τον ίδιο παραπάνω λόγο, πρέπει να κηρυχθούν αθώοι και οι τέταρτος και πέμπτος των κατηγορουμένων, αγροτικοί ιατροί στην ….., για κατάχρηση της ιδιότητας ιατρού, κατ' εξακολούθηση, ο πρώτος από αυτούς, αφού οι συνταγές που έγραψαν αυτοί, για τους ίδιους παραπάνω ασθενείς, εννέα συνολικά ο τέταρτος κατηγορούμενος και μία μόνον ο πέμπτος κατηγορούμενος, αφορούσαν φάρμακα κατάλληλα, ενδεδειγμένα και επιβαλλόμενα από την ιατρική επιστήμη, για τους συγκεκριμένους ασθενείς και τις συγκεκριμένες ασθένειές τους, όπως κατέθεσαν όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας.

Από τα ίδια παραπάνω αποδεικτικά στοιχεία, δεν αποδείχθηκε ότι η δεύτερη και η τρίτη των κατηγορουμένων διακίνησαν ναρκωτικές ουσίες, υπό την μορφή της αποστολής η δεύτερη εξ αυτών και της παραλαβής η τρίτη εξ αυτών ναρκωτικών ουσιών, αφού ακόμα και στο κατηγορητήριο η τέλεση των ανωτέρω πράξεων περιγράφεται εντελώς αόριστα. Η αλήθεια είναι ότι μόνον μία φορά η δεύτερη κατηγορούμενη έστειλε ένα κουτί …στην αδελφή της - τρίτη κατηγορούμενη, …., επειδή εκείνο το διάστημα έλλειπε ο γιατρός της. Όλα τα υπόλοιπα φάρμακα (αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και υπναγωγό), που κατείχε η τρίτη κατηγορούμενη, τα κατείχε νομίμως, με ιατρική συνταγή του θεράποντος ιατρού της, στο ….. Συνεπώς, η δεύτερη και η τρίτη των κατηγορουμένων, πρέπει να κηρυχθούν αθώες της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, με την ειδικότερη μορφή της αποστολής και παραλαβής ναρκωτικών ουσιών, όπως ειδικότερα ορίζεται στο διατακτικό. Συνακόλουθα, όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να κηρυχθούν αθώοι των αποδιδόμενων σε έκαστο εξ αυτών, πράξεων, όπως ειδικότερα ορίζεται στο διατακτικό.-

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Δικάζοντας με παρόντες τους κατηγορούμενους, +++ του +++, κάτοικο +++, ++, κάτοικο ++, +++, κάτοικο +++, +++, κάτοικο +++ και +++, κάτοικο ++++.

Κηρύσσει τους κατηγορούμενους, αθώους του ότι:

Α. Ο 1°ς κατηγορούμενος … : Ενώ η έκδοση συνταγής για την χορήγηση ναρκωτικών από ιατρό, επιτρέπεται μόνο εν γνώσει του ότι υπάρχει πραγματική και συγκεκριμένη ιατρική ένδειξη, αυτός, στους παρακάτω αναφερόμενους τόπους και χρόνους, με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, προέβη σε κατάχρηση της ιατρικής του ιδιότητας, εκδίδοντας, ως ιατρός - παθολόγος, διατηρών ιατρείο στην πόλη της +++, αλλά και ως εν ενεργεία ιατρός του Κέντρου Υγείας …., συνταγές για τη χορήγηση ναρκωτικών, ήτοι ουσιών που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν εξάρτηση του ατόμου από αυτές και οι οποίες περιλαμβάνονται στον Πίνακα Δ' αριθμ. 12, 27, 51,75 και στον πίνακα Γ αριθμ. 110 του Ν. 3459/2006, εν γνώσει του ότι δεν υπάρχει πραγματική και συγκεκριμένη ιατρική ένδειξη. Συγκεκριμένα:

1) Στις … ως ιατρός -…., εφημερεύων στο … εξέδωσε, στην …., την …., χωρίς να εξετάσει αυτήν ιατρικώς με την ενδεδειγμένη κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης μέθοδο και να διαπιστώσεις ότι υπάρχει πραγματική και συγκεκριμένη ιατρική ένδειξη για τη χορήγηση των…

Εξέδωσε δε, όλες τις παραπάνω αναφερόμενες (στα υπό στοιχεία 1 έως 9 του παρόντος) συνταγές για την χορήγηση των ως άνω ναρκωτικών ουσιών, επ’ ονόματι της ανωτέρω, αναληθώς φερόμενης ως ασθενούς της, εν γνώσει της ότι δεν υπήρχε πραγματική και συγκεκριμένη ιατρική ένδειξη για την χορήγηση κάθε φορά των ως άνω αναλυτικώς αναφερομένων ναρκωτικών φαρμάκων.

Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση.

Λάρισα, 09/10/2017

          Ο Προεδρεύων Εφέτης                            Ο Γραμματέας

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013