Αναγκαστική ομοδικία 76ΚΠολΔ. Υποχρεωτική κοινή νομιμοποίηση-εναγωγή. Μεταγενέστερη παραίτηση δικογράφου απο τον ένα ομόδικο. Ισχύς της παραίτησης έναντι των άλλων.

Η πράξη της παραίτησης από το δικόγραφο (294), όπως και ο συμβιβασμός (292) και η αναγνώριση (298) κατά την κρατούσα γνώμη, είναι ανίσχυρη για τον επιχειρήσαντα όταν λόγοι ουσιαστικού δικαίου επιβάλλουν την κοινή διάθεση του επιδίκου αντικειμένου, ή όταν η αναγκαία ομοδικία στηρίζεται στην υποχρεωτική κοινή νομιμοποίηση των ομοδίκων (Γέσιου-Φαλτσή: Η πολιτική δίκη σε κίνηση, ΙΙα 1985, σελ. 56-58, προσαγόμενο, Κεραμέας/Κονδύλης/Νίκας, ΕρμΚΠολΔ, τ.Ι, υπο 76, 8, όπου και νομολογία. πρβλ. ΕφΑθ 1624/1987 ΝΟΜΟΣ για τον συμβιβασμό), ενώ άλλη γνώμη υποστηρίζει ότι το κύρος της πράξης αυτής προϋποθέτει ανεξαιρέτως την σύμπραξη των αναγκαίων ομόδικων (ό.α. όπου και παραπομπή σε ΕφΘες 2687/1996, ΝΟΜΟΣ, σύμφωνα με την οποία  επι αναγκαστικής ομοδικίας «επιβάλλεται η σύμπραξη όλων των αναγκαίων ομοδίκων, η δε τυχόν χωριστή επιχείρηση διαδικαστικών πράξεων, όπως η παραίτηση, η αποδοχή, ο συμβιβασμός κλπ. από έναν είναι ανίσχυρη, τόσον έναντι των άλλων όσον και έναντι του ιδίου (βλ. Μπέη, ό.π., κεφάλαιο Ι περί ομοδικίας ΙΙ, 2, και αρθρ. 77, IV αριθ. 2, 4, ΕφΑθ 1774/ 1970 ΝοΒ 18.1481, ΕφΘεσ 2/1971 Αρμ 25.487).».

          Σε κάθε περίπτωση άπαντες οι αιτούντες, δηλ. όλοι οι εταίροι της ΕΕ ασκήσαμε την υπο κρίση αίτηση κατά του καθ` ου. Συνεπώς κοινή νομιμοποίηση υπήρχε κατά την άσκηση της αίτησης που είναι και το ζητούμενο.  Είναι φανερό ότι η παραίτηση εκ του δικογράφου του ... λίγο πριν τη συζήτηση της, είναι κατασκευασμένη και εκ του πονηρού, για να «προστατεύσει» τον αντίδικο από τον σίγουρο αποκλεισμό του (όπως άλλωστε αποδείχθηκαν οι λόγοι στο ακροατήριο) αφού άλλωστε δεν αναφέρει καν το λόγο που τον οδήγησε στην παραίτηση και πολύ περισσότερο δεν επικαλείται με συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά, ότι δεν είναι τάχα γι` αυτόν πλέον δυσβάσταχτη η παραμονή του καθ` ου στην εταιρεία ή ότι δεν έλαβαν χώρα τα περιστατικά τα οποία και ο ίδιος αναφέρει στην κοινή μας αίτηση. Πρόκειται για πράξη απίθανα καταχρηστική κατά παράβαση της ΚΠολΔ 116 εκ της οποίας επέρχεται δικονομική και οικονομική μας βλάβη αφού οδηγεί φανερά στην παρέλκυση της δίκης και επισύρει το απαράδεκτο, ανίσχυρο και την ακυρότητα αυτής που αιτούμαστε να απαγγελθούν. (Κεραμέας/Κονδύλης/Νίκας, ΕρμΚΠολΔ, τ.Ι, υπο 116. 16 όπου και νομολογία) και επιφυλασσόμαστε των δικαιωμάτων μας. Άλλωστε ρητά  γίνεται δεκτό και στα ανωτέρω πλαίσια του 76.2 ΚΠολΔ ότι σε περίπτωση παραίτησης αναγκαστικού ομοδίκου, αυτή «δεν πρέπει εδώ να ενεργήσει γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγούσε στην απόρριψη όλου του δικογράφου από έλλειψη υποχρεωτικής κοινής νομιμοποίησης (έτσι και Μητσόπουλος: η παραίτηση που καταρχήν είναι έγκυρη, εδώ είναι καταχρηστική.)» (Φαλτσή ό.α αρ. 226, σελ. 58).

ΒΡΟΝΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ. Καρδίτσα 4/7/2020

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013