Ασφαλιστικά μέτρα προστασίας οιονεί νομής. Δουλεία αντλήσεως υδάτων και άρδευσης. Νερά πηγών. Προστασία δουλειούχου. Πράγμα κοινής χρήσης. Απόκτηση και άσκηση δουλείας.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ....

ΑΙΤΗΣΗ (Ασφαλιστικών μέτρων οιονεί νομής δουλείας 733-734ΚΠολΔ)

++, κάτοικος ++, ΑΦΜ ++ Δ.Ο.Υ ++, αδτ. ++

ΚΑΤΑ

++ του ++, κατοίκου ++

          Είμαι ιδιοκτήτης, νομέας και κάτοχος ενός ακινήτου αγροτεμαχίου έκτασης 3.350,20 τμ στη θέση ++της ++ που συνορεύει γύρωθεν, από βορρά και επί τεθλασμένης γραμμής 1-2-3-4 με ιδιοκτησία κληρονόμων ++, δυτικά και επι γραμμής 4-5-6-7-8-9, με ιδιοκτησία κληρ. ++, νότια και νοτιοδυτικά επι τεθλασμένης γραμμής 9-10-11-12 εν μέρει με ιδιοκτησία των αμέσως ανωτέρω και με ιδιοκτησία ++ και ανατολικά επι γραμμής 12-13-14-15-1 με ιδιοκτησία ++, όπως τούτο και τα όρια του εμφαίνονται στο από Δεκεμβρίου 2017 τοπογραφικό διάγραμμα του πολιτικού μηχανικού ++, που επισυνάπτω παρα πόδας της παρούσης, θεωρών αυτό ως εν ενιαίο και αδιαίρετο όλο μετά της παρούσης.

          Το ακίνητο απέκτησα από την μητέρα μου ++ ή ++ του ++, κάτοικο εν ζωή ++με άτυπη δωρεά εν ζωή, δηλ. με συμφωνία παράδοσης της νομής αυτού με την θέληση του νομέα προ και 50 και πλέον ετών (είμαι ήδη 84 ετών) έκτοτε δε, χρησιδέσποσα επ` αυτού με ανεπίληπτη και αδιάλειπτη νομή και με τη θέληση να είμαι κύριός του καθόσον προέβην διανοία κυρίου, σε κάθε εμφανή πράξη νομής και κατοχής αφού το καλλιεργούσα συνεχώς με καλλιέργειες δημητριακών, καλαμποκιού, αλλά και οπωροκηπευτικών, το περιέφρασσα, το καθάριζα, το επισκεπτόμουν, το αποτύπωνα σε διαγράμματα και το δήλωσα σε κάθε αρμόδια αρχή και υπηρεσία (Κτηματολόγιο, Ε9 κλπ) πληρώνοντας τα τέλη και τα βάρη που αντιστοιχούν σ` αυτό, χωρίς ποτέ να ενοχληθώ και να αμφισβητηθώ στα δικαιώματά μου αυτά. Έτσι, παρελθόντος του νόμιμου χρόνου καλόπιστης νομής με διάνοια κυρίου άνω των 20 ετών εκτησάμην την κυριότητα αυτού οπωσδήποτε λόγω εκτάκτου χρησικτησίας.

          Η δικαιοπάροχός μου εκτήσατο αυτό από τον παππού της ++ ++ ή ++, κάτοικο ενώ ζωή της κοινότητας ++ και δυνάμει της νόμιμης με αρ. ++ δημόσιας διαθήκης του συμβ/φου ++ που απεβίωσε την δεκαετία του 1930. Την κληρονομία αυτή απεδέχθη η μητέρα μου οπωσδήποτε δι` αναμείξεως και υπεισελεύσεως εις αυτήν, ασκούσε δε έκτοτε κάθε πράξη νομής και κατοχής που αρμόζει σε κύριο με ανεπίληπτη νομή και με τον ανωτέρω νόμιμο τίτλο αφού και η ίδια συνέχισε ως κληρονόμος επ` αυτού από την δεκαετία του 1930 ακόμη, την χρήση και καλλιέργεια που ήδη ποιούσε και ο δικαιοπάροχός της και συνέχισα και εγώ, δηλ. καλλιέργεια δημητριακών, καλαμποκιού παλαιότερα και οπωροκηπευτικών στα μετέπειτα χρόνια, ενώ και η ίδια το καθάριζε, το φρόντιζε, το περιέφρασσε κλπ χωρίς να αμφισβητηθεί.

          Για την άρδευση του αγρού αυτού κυρίως κάθε θερινή περίοδο, χρησιμοποιούνταν από τους ανωτέρω δικαιοπαρόχους μου και από μένα αργότερα, συνεχώς, αδιάλειπτα και από αμνημονεύτων χρόνων, νερό εκπηγάζον από πηγή δυτικά του ακινήτου μου (πηγή Α), ήτοι αναβλύζουσας εντός ιδιοκτησίας   ++ και νυν κληρονόμων του και σε απόσταση περί τα 30 μέτρα από την κορυφή με αρ. 9 του ανωτέρω σχεδιαγράμματος. Αφού πρώτα συλλέγονταν αυτό σε χειροποίητη μόνιμη υδρομάστιγα στο σημείο εκπήγασης εντός του ακινήτου ++,  στην συνέχεια διοχετεύονταν προς τον αγρό μου, μέσω χωμάτινου υδραύλακος-αγωγού με κατεύθυνση ανατολική. Στο ανωτέρω σημείο-κορυφή 9 του ακινήτου μου, το διοχετευόμενο με τον ανωτέρω τρόπο προς το ακίνητο νερό, ενώνεται μέσω αύλακος και πάλι, με άλλη ποσότητα νερού εκπηγάζουσα αυτή τη φορά από άλλη πηγή (πηγή Β) εντός της ιδίας ανωτέρω ιδιοκτησίας και σε απόσταση 15 μέτρων περίπου νότια αυτού, η παροχή της οποίας με το πέρασμα των ετών έφθινε και δεν εξαρκεί από μόνη της για αποτελεσματική άρδευση του ακινήτου μου, συνυπολογιζομένου και του ότι επ` αυτής κέκτηνται αντίστοιχα δικαιώματα άλλοι όμοροι γείτονες κτημάτων. Εν συνεχεία η συνολική ποσότητα νερού διοχετεύονταν και πάλι μέσω αύλακος και με βορειοανατολική πορεία κατά μήκος των συνόρων 9-10-11 του ακινήτου μου και εισέρχονταν σ` αυτό από το σημείο 11, απ` όπου και διακλαδίζονταν εντός αυτού δι` αυλάκων στην καθόλου καλλιέργεια. Αργότερα, δηλ. τουλάχιστον τα τελευταία 20 έτη διοχετεύω το νερό στο κτήμα κατά την ίδια ανωτέρω πορεία από τις ίδιες ανωτέρω πηγές του ξένου κτήματος, αλλά μέσω σωλήνωσης (λάστιχο) στη θέση των παλαιών χωμάτινων υδραυλάκων. Κατά τον αυτό τρόπο αρδεύονταν τόσο το ανωτέρω κτήμα μου όσο και το κτήμα ++ και νυν κληρονόμων του, που καλλιεργούνταν και αυτό κατά τον ίδιο τρόπο, κυρίως δηλ. κηπευτικά. 

          Η θέση των πηγών Α και Β εντός του ομόρου ακινήτου ++ σε σχέση με το ακίνητό μου καθώς και η πορεία που αυτό ακολουθεί για να εισέλθει στο ακίνητό μου, εμφαίνονται στο πρόχειρο σκαρίφημα του ανωτέρω ιδίου μηχανικού ετών 2007-2009 και σε όμοιο ετών 1945-1960,   τα οποία επίσης επισυνάπτω παρά πόδας της παρούσης θεωρών τούτα ως εν, ενιαίο και αδιαίρετο όλον μετ` αυτής.

          Δηλ. υπέρ του ακινήτου μου (δεσπόζοντος) συστάθηκε πραγματική δουλεία άντλησης-συλλογής του νερού των πηγών του δουλεύοντος αλλά και διοχέτευσης αυτού στο κτήμα μου, δια μέσου του

δουλεύοντος ακινήτου ++, περιεχόμενο των οποίων ήταν και το δικαίωμα του εκάστοτε κύριου του ωφελούμενου ακινήτου-δεσπόζοντος και υποκείμενου του δικαιώματος αυτών-δουλειούχος, να εγείρει και συντηρεί κατασκευάσματα στο δουλεύον (αύλακες, αγωγούς, υδρομάστιγα κλπ), εφόσον ήταν αναγκαία τόσο για την άντληση όσο και για την διοχέτευση του νερού των πηγών. (Α. Γεωργιάδης, Εμπράγματο Δίκαιο, 2η έκδοση 2010, σελ. 874)

          Η σύσταση αυτών έγινε με δικαιοπραξία μεταξύ των κυρίων και απώτερων δικαιοπαρόχων των ομόρων κτημάτων, δηλ. του ανωτέρω παππού μου και των απώτερων δικαιοπαρόχων του ++, αφού ήδη στην ανωτέρω διαθήκη του απώτερου δικαιοπαρόχου μου (παππού) το 1931, αναφέρεται ρητά το δικαίωμα άντλησης και χρήσης του νερού των πηγών αυτών για άρδευση του κτήματός μου, αυτός δε απεβίωσε σε ηλικία περίπου 80 ετών.

Άλλως, με βάση τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά συστάθηκε   και εντεύθεν απέκτησα ως δικαιούχος και ασκώ, τις ανωτέρω δουλείες υπερ του δεσπόζοντος ιδιόκτητου και νεμόμενου υπ` εμού ακινήτου μου δι` εκτάκτου χρησικτησίας κατά τα άρθρα 1121 και 1045ΑΚ καθόσον:

α) πρόκειται για ακίνητο δεκτικό χρησικτησίας με πραγματική δουλεία αφού είναι δεκτικό συναλλαγής και εν προκειμένω η άσκηση των ανωτέρω πραγματικών δουλειών, τόσο από τους ανωτέρω δικαιοπαρόχους μου αρχικώς όσο και από μένα αργότερα, ήταν μακροχρόνια και συνεχής, ήτοι πολύ πρίν και από το 1931, όπως προκύπτει από την ανωτέρω δημόσια διαθήκη του παππού μου,   χρησιμοποιούμενο από μένα και τους δικαιοπαρόχους μου ως ιδιοκτητών του δεσπόζοντος κατά τον ανωτέρω τρόπο και για τις ανωτέρω ανάγκες του δεσπόζοντος ακινήτου μου και με διάνοια δουλειούχου. 

β) ασκούσα, όπως και οι δικαιοπάροχοί μου-ιδιοκτήτες αυτού προγενέστερα ασκούσαν, ανεπίληπτα και χωρίς να ενοχληθούμε από κανένα, ούτε και από τους εκάστοτε ιδιοκτήτες του δουλεύοντος μέχρι και σήμερα, οιονεί νομή πραγματικής δουλείας, δηλ. φυσική εξουσίαση κατά τον ανωτέρω τρόπο του δουλεύοντος ως χρησιδεσπόζοντες  με διάνοια δικαιούχου των ανωτέρω πραγματικών δουλειών καθόσον τόσο οι δικαιοπάροχοί μου όσο και εγώ αργότερα, προβαίναμε σε άσκηση του δικαιώματος μας αυτού στο ξένο κτήμα, δηλ. της συλλογής και διοχέτευσης του νερού και σε κάθε κατασκεύασμα μέσα στο ξένο ακίνητο απαραίτητο για την συλλογή και διοχέτευση του νερού, κατασκευάζαμε και επιδιορθώναμε την δεξαμενή συλλογής, καθαρίζαμε τους υδραύλακες κλπ. Για την εφαρμογή δε των διατάξεων κτήσης δουλείας με έκτακτη χρησικτησία γίνεται δεκτό ότι αρκεί η εμφανής θέληση του δικαιούχου ότι ασκεί δικό του δικαίωμα χωρίς να ενδιαφέρει η αντίληψή του για την πηγή από την οποία αντλεί το δικαίωμα αυτό και χωρίς να απαιτείται και πεποίθηση ότι ασκείται δουλεία νομίμως συσταθείσα.(ΑΠ 285/1987,ΕλλΔνη 29,1363, Γεωργ-Σταθ. υπο 975,αρ. 8 όπου και παραπ. σε ΕφΑθ 5052/1978 ΝοΒ 27,1484, Απ. Γεωργιάδης: Εμπράγματο Δίκαιο, 2η εκδοση, 2010, σελ. 888, σημ. 30).

γ) υφίσταται διάρκεια της οιονεί νομής για είκοσι τουλάχιστον έτη, είτε αυτοτελώς στο πρόσωπό μου, είτε προσμετρουμένου του χρόνου χρησικτησίας των δικαιοπαρόχων μου που επιτρέπεται να συνυπολογιστεί και σε περίπτωση ως εν προκειμένω, ειδικής διαδοχής εάν ήθελε γίνει δεκτό ότι ο χρόνος αυτός δεν συμπληρώθηκε αυτοτελώς στο πρόσωπό μου. (Α. Γεωργιάδης ό.α σελ. 888, πάγια νομολογία, ενδεικτικά: ΑΠ 1575/2007 ΕλλΔνη 49,156, ΑΠ 1722/2006 ΕλλΔνη 48,161). Και πράγματι οι ανωτέρω δικαιοπάροχοί μου, εκτήσαντο την οιονεί νομή των ανωτέρω πραγματικών δουλειών αφού, όπως και εγώ, ασκούσαν επί του επιδίκου φυσική εξουσίαση κατά τον ανωτέρω τρόπο ως οιονεί νομείς δηλ. με διάνοια δικαιούχου του εμπραγμάτου δικαιώματος της δουλείας άντλησης-συλλογής και διοχέτευσης του νερού των πηγών και του δικαιώματος κατασκευών σ` αυτό για να είναι δυνατές αυτές  επ` ωφελεία του δεσπόζοντος, δηλ. με την ρητή και εμφανή θέληση να προβαίνουν στην ανωτέρω φυσική εξουσίαση ως δικαιούχοι των σχετικών (περιορισμένων) εμπραγμάτων δικαιωμάτων δουλείας που θα υπήρχαν αν η φυσική εξουσία αποτελούσε άσκηση εμπραγμάτου δικαιώματος δηλ. εν προκειμένω των ανωτέρω δουλειών άντλησης (συλλογής) και διοχέτευσης όπως και κατασκευής των αναγκαίων προς τούτα κατασκευασμάτων. Συνεπώς ήδη από πολύ παλιά και προ ακόμη του 1931 όπως προκύπτει από την ανωτέρω διαθήκη, με συνεχή και αδιάλειπτη άσκηση οιονεί νομής πραγματικής δουλείας κατά τα ανωτέρω στο επίδικο από τον δικαιοπάροχό μου διέδραμε και ο απαιτούμενος κατά νόμω χρόνος  της 20ετίας μέχρι σήμερα για την σύσταση πραγματικής δουλείας με έκτακτη χρησικτησία, προσμετρουμένου έτσι του χρόνου τούτου για τον υπολογισμό της υπερεικοσαετούς διάρκειας της οιονεί νομής πραγματικής δουλείας στο πρόσωπό μου ως δικαούχου-δουλειούχου. Επιπλέον η μητέρα μου με την ανωτέρω μεταβίβαση εν ζωή του ακινήτου ατύπως δηλ. με την παράδοση της νομής αυτού με τη θέληση του νομέα και με την συμφωνία να το αποκτήσω  μου μεταβίβασε ταυτόχρονα ως παρεπόμενα του δικαιώματος κυριότητας επί του δεσπόζοντος, άτυπα δυνάμει συμφωνίας και τα ανωτέρω ιδιόμορφα δικαιώματα της οιονεί νομής δουλείας άντλησης-συλλογής και διοχέτευσης μέσω του επιδίκου, έκτοτε, δηλ. για πάνω από 50 έτη όπως ειπώθηκε, χρησιδεσπόζω κατά τον ίδιο τρόπο απαράλλακτα και αδιάλειπτα με την ίδια διάνοια δικαιούχου του εμπραγμάτου δικαιώματος της δουλείας άντλησης και διοχέτευσης του νερού των πηγών και του δικαιώματος κατασκευών σ` αυτό για να είναι δυνατές αυτές   επ` ωφελεία του δεσπόζοντος . Η άτυπη συμφωνία αυτή και η παράδοση δυνάμει αυτής της κτήσης της οιονεί νομής δουλείας είναι καθόλα έγκυρη και ισχυρή. (Βαθρακοκοίλης ό.α υπο 1121, αρ. 11, ΑΠ 646/1985 ΕΕΝ 1986,172, ΕφΑθ 469/2000 ό.α, ΕιρηνΦιγ.5/2003, ΝΟΜΟΣ). Άλλωστε κάθε μεταβίβαση της κυριότητας επι του δεσπόζοντος περιλαμβάνει αυτοδίκαια και το παρεπόμενο αυτής εμπράγματο δικαίωμα πραγματικής δουλείας. (Γεωργ-Σταθ. υπο 1118.11)

          Άλλως και όλως επικουρικά εκτησάμην την οιονεί νομή των ανωτέρω πραγματικών δουλειών κατά τον τρόπο που περιεγράφη, προσμετρούμενου του χρόνου χρησικτησίας των δικαιοπαρόχων μου και έτσι συστάθηκε δουλεία υπέρ του δεσπόζοντος ακινήτου μου,  ακόμα και εάν ήθελε κριθεί ότι  πρόκειται για κοινόχρηστο νερό δηλ. για πράγμα κοινής χρήσης ως νερό δηλ. με ελεύθερη και αέναη ροή (ΑΚ 967). Η χρήση του νερού των ανωτέρω πηγών από τους δικαιοπαρόχους μου αλλά και από τους δικαιοπαρόχους αυτών, για άρδευση του ανωτέρω κτήματος ως εγγυτέρου σ` αυτήν, ανάγεται σε παρελθόντα χρόνο τόσο μακρύ που τόσο η παρούσα γενεά όσο και η παρελθούσα δεν έχουν σαφή ανάμνηση του χρόνου αυτού, έτσι ώστε μέχρι και την 23-2-1946 που εισήχθη ο ΑΚ είχαν περάσει πάνω από 80 έτη και οι κύριοι των κτημάτων που αρδεύονταν απ` αυτές είχαν αποκτήσει δικαίωμα δουλείας αρδεύσεως. Σημειώνεται ότι ήδη στην ανωτέρω διαθήκη του απώτερου δικαιοπαρόχου μου (παππού) το 1931 αναφέρεται ρητά το δικαίωμα χρήσης του νερού των πηγών για άρδευση, αυτός δε απεβίωσε σε ηλικία περίπου 80 ετών.

Σε κάθε όμως περίπτωση ήδη από το χρόνο κυριαρχίας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας επί της Ελλάδος, ακόμα και εάν θεωρηθεί ότι το νερό των πηγών αυτών ήταν πράγμα κοινής χρήσης, πάντως χρησιμοποιούνταν από τους εγγύτερους ιδιοκτήτες των κτημάτων για άρδευση των αγροκτημάτων και των καλλιεργειών τους, διοχετευόμενο δι` υδραυλάκων μόνιμης κατασκευής, μεταξύ των οποίων και ο απώτερος δικαιοπάροχός μου αλλά και δικαιοπάροχοι του, όπως και του ++ μετά δε την απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1881) και εάν ήθελε θεωρηθεί ως περιερχόμενο στην κοινότητα ++ πράγμα κοινής χρήσης, εξακολούθησε να χρησιμοποιείται αδιάκοπα και απαράλλακτα από τους εγγύτερους ιδιοκτήτες και οπωσδήποτε από τους απώτερους δικαιοπαρόχους μου ,αλλά και αυτούς του προπαππού μου, καθόσον όπως ήδη ειπώθηκε η ανωτέρω χρήση των πηγών ήταν δεδομένη κατά τον τρόπο που αναφέρθηκε ήδη κατά τη διάρκεια της ζωής του, ήτοι από τη δεκαετία του 1850 περίπου και συνεπώς ακόμα και εάν θεωρηθεί κοινής χρήσης, απεκτήθη παρά ταύτα δουλεία αντλήσεως και διοχέτευσης αυτού υπέρ του αγρού μου. Άλλωστε πραγματική δουλεία μπορεί να συσταθεί και σε πράγμα εκτός συναλλαγής που βρίσκεται δηλ. σε κοινή χρήση, υπέρ ορισμένου ακινήτου  (ΠΠρΛαρ 27/2018 αδημ.,ΑΠ 1020/1975 ΝοΒ 1976, 304,ΜΠρΙωανν 476/1986 ΝΟΜΟΣ, Γεωργ-Σταθ. υπο 1118,αρ.10, ΕιρΜαραθώνα 167/1999, ΤρΝομΠληρΝΟΜΟΣ). Σε κάθε δε περίπτωση συνεστήθησαν οι ανωτέρω δουλείες ακόμα και εάν θεωρηθεί ότι κάποτε το νερό των πηγών ήταν πράγμα κοινής χρήσης, καθόσον απέβαλλε παλαιόθεν την ιδιότητα του κοινοχρήστου και εκτός συναλλαγής πράγματος, εάν ποτέ αυτή υπήρξε, λόγω του ότι  έπαυσε ο προορισμός του για κοινή χρήση και για την εξυπηρέτηση των αναγκών αορίστου αριθμού δημοτών, αφού ήδη και πριν το 1931 χρησιμοποιούνταν κατά τον ανωτέρω τρόπο (και) για τις ανωτέρω ανάγκες του δεσπόζοντος ακινήτου μου μόνο απο τους δικαιοπαρόχους μου ως ιδιοκτητών του δεσπόζοντος και τους ιδιοκτήτες του δουλεύοντος στο οποίο αναβλύζουν και σε κάθε περίπτωση των εγγυτέρων προς τις πηγές κτημάτων και ως εκ τούτου σε κάθε περίπτωση καταργήθηκε η όποια ιδιότητά του ως κοινόχρηστο, καθισταμένου τούτου εκ του ανωτέρω λόγου δεκτικού συναλλαγής απεριόριστα .(Γεωργ.-Σταθ. υπό 971ΑΚ, αρ. 14,16, Βαθρακοκοίλης:ΕΡΝΟΜΑΚ, τ.Δ, υπο 1118,αρ.8, ΕφΑΘ 469/2000 ΝΟΜΟΣ, ΕλλΔνη 41,857, ΑΠ 238/92 ΝΟΜΟΣ, ΕλλΔνη 34,1310). Πολλώ δε μάλλον συνεστήθησαν αυτές αν ήθελε κριθεί όπως ειπώθηκε και αποτελεί την κύρια βάση της αίτησης, ότι δεν ήταν κατά τη σύσταση της δουλείας εκτός συναλλαγής πράγμα. 

          Όμως ο καθ` ου η αίτηση, ο οποίος δεν είναι ιδιοκτήτης,  συνιδιοκτήτης, νομέας ή κάτοχος ούτε του δουλεύοντος, ούτε του δεσπόζοντος ακινήτου, αλλ` ούτε και άλλου ομόρου με αυτά ακινήτου εγγύς της πηγής, κατά την  περίοδο του Πάσχα 2020, προσέβαλε τα ανωτέρω δικαιώματα δουλείας μου καθόσον αφήρεσε και κατέστρεψε τον πλαστικό υδραγωγό που είχα τοποθετημένο στην έξοδο της πρόχειρης δεξαμενής συλλογής του ύδατος στην πηγή και ο οποίος συνέλεγε και διοχέτευε το νερό της κατά τον τρόπο που αναφέρθηκε στο κτήμα μου και εφήρμοσε με δική του κατασκευή άλλο αγωγό (λάστιχο) και δι` αυτού οδηγεί-έλκει πλέον όλο το νερό της πηγής Α (δυτικά του ακινήτου μου) προς άρδευση του ακινήτου του περί τα πεντακόσια μέτρα μακρύτερα και προς τα ανατολικά, στερώντας έτσι πλήρως από το ακίνητό μου την αναγκαία ποσότητα νερού εκ της ανωτέρω πηγής που απαιτείται για τις καλλιέργειες μου οπωροκηπευτικών για την θερινή περίοδο που διανύουμε, ενώ όπως ειπώθηκε δεν εξαρκεί το νερό της πηγής Β το οποίο και είναι λίγο και απ` αυτό αρδεύουν και άλλοι όμοροι (++). 

          Επειδή επανειλημμένα όχλησα διαμαρτυρόμενος τον καθ`ου να άρει την προσβολή και να απομακρύνει τις ανωτέρω κατασκευές του και να μου αποδώσει το νερό της πηγής ελεύθερο, πλήν όμως, ουδέν έπραξε μέχρι και σήμερα, αδιαφορώντας πλήρως.

          Επειδή επίκεινται έριδες και διενέξεις και οπωσδήποτε θα στερηθώ άμεσα της δυνατότητας να καλλιεργήσω στο ακίνητό μου τις επιθυμούμενες για την θερινή περίοδο καλλιέργειες που καλλιεργούσα (ντομάτες, φασόλια, πατάτες κλπ) με κίνδυνο άμεσης ισόποση ζημίας μου, αφού με τις ανωτέρω ενέργειές του ο καθ` ου με απέβαλε παράνομα, υπαίτια και δη με δόλο και άνευ της θελήσεώς μου της οιονεί νομής μου πραγματικής δουλείας επι της ανωτέρω πηγής Α και με το ανωτέρω περιεχόμενο, αποκλείσας πλήρως την άντληση και συλλογή αλλά και διοχέτευση του νερού της πηγής αυτής προς το ακίνητό μου και έτσι κατά τον ανωτέρω τρόπο αφαίρεσε καθολικά και μου στέρησε ολικά ως δουλειούχου, την οιονεί νομή μου πραγματικής δουλείας του ανωτέρω περιεχομένου και συνεπώς νόμιμη συντρέχει επείγουσα περίπτωση και επικείμενος κίνδυνος τόσο για τα δικαίωμά μου όσο και για το ακίνητό μου, να προστατευθώ με ασφαλιστικά μέτρα δικαστικά αφού η παρέλευση μακρού χρόνου μέχρι την έκδοση της απόφασης επι της ασκηθησομένης τακτικής μου αγωγής προστασίας της δουλείας μου που θα με δικαιώσει (1132ΑΚ), θα παγιώσει την δυσμενή κατάσταση εις βάρος το ακινήτου μου και θα απωλέσει το ακίνητό μου τις ωφέλειες εκ του δουλεύοντος, δεν θα μπορέσω να καλλιεργήσω, θα υποστώ ζημία και το ακίνητό μου θα περιπέσει σε αχρησία.

Επειδή σε περίπτωση προσβολής της πραγματικής δουλείας, ο δουλειούχος και κύριος του δεσπόζοντος προστατεύεται με την κατά την ΑΚ 1132 εμπράγματη αγωγή ομολογήσεως δουλείας (πάγια νομολογία, βλ.ενδεικτικά σε Γεωργ-Σταθ. υπο 1132-1133 και σε Απ. Γεωργιάδη ό,α, σελ. 901 επ,) και έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον προσβολέα που μπορεί να είναι τρίτος και όχι ο κύριος του δουλεύοντος (πάγια νομολογία: ΑΠ 1532/1988 ΕΕΝ 56,676, Βαθρακοκοίλης ό.α υπο 1132,αρ. 3, Απ.Γεωργιάδης, ό.α σελ. 903, Γεωργ-Σταθ. υπο 1132-1133, αρ. 9), την αναγνώριση της δουλείας, την άρση της προσβολής καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον (ό.α και ΕφΑΘ 5316/1999,ΕφΠατρών 421/2004 ΝΟΜΟΣ όπου και νομολογία), αλλά και ως οιονεί νομέας κατ` 975,996, 985,987,989 ΑΚ, δηλ. με τα μέτρα προστασίας της νομής και συνεπώς και με ασφαλιστικά κατ` 733-734ΚπολΔ (Α. Γεωργιάδης, Εμπράγματο Δίκαιο, 2η έκδοση 2010, σελ. 906) εφόσον ως εν προκειμένω υφίσταται επείγουσα περίπτωση και επικείμενος κίνδυνος βλάβης του δικαιώματος.

Επειδή συνεπώς το δικαστήριό σας είναι αρμόδιο καθ` ύλη και τόπο για την λήψη των αιτούμενων μέτρων

Δια ταύτα και τα κατά τη συζήτηση προστεθησόμενα και με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων μου, ιδία για αποκατάσταση της ζημίας μου και κάθε άλλη βλάβης που υπέστην και θα υποστώ,

ΑΙΤΟΥΜΑΙ: Να γίνει δεκτή η παρούσα αίτησή μου. Ν αναγνωρισθή το δικαίωμα μου δουλείας αντλήσεως (συλλογής) εκ της εν τω ιστορικώ πηγών και διοχετεύσεως αυτού δι` αγωγού δια μέσω του ανωτέρω ομόρου ακινήτου κληρ. ++, μέχρι του ανωτέρω αγρού μου προς άρδευση όπως και το περιεχόμενο σ` αυτές δικαίωμα να εγείρω τα κατάλληλα και αναγκαία κατασκευάσματα στο δουλεύον τόσο για την άντληση όσο και για την διοχέτευση του νερού αυτών. Να καταδικαστεί ο αντίδικος να άρει την προσβολή του ως άνω δικαιώματός μου δι` άρσεως και απομακρύνσεως κάθε κατασκευάσματος και αγωγού διοχετεύσεως που τοποθέτησε προς άντληση, συλλογή και διοχέτευση του ύδατος εκ της πηγής Α και να ανέχεται την άσκηση του ανωτέρω δικαιώματός μου. Για την περίπτωση δε της μη επιχείρησης των αναγκαίων ανωτέρω πράξεων άρσης της προσβολής κατά παράβαση του διατακτικού της εκδοθησόμενης απόφασης, να καταδικασθεί, άλλως απειληθεί εναντίον του, σε χρηματική ποινή 50.000€ υπέρ εμού και προσωπική κράτηση 6 μηνών. Να καταδικασθή να παύση πάσα εν τω μέλλοντι διατάραξη απειλουμένης εναντίον του χρηματικής ποινής 50.000€ και προσωπική κράτηση 6 μηνών δι` εκάστην εν τω μέλλοντι παράβαση του διατακτικού της εκδοθησόμενης απόφασης και να καταδικαστεί στην δικαστική μου δαπάνη.

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Βρόντος Ανδρέας

Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω

Α.Μ. Δ.Σ.Κ. : 249

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

          24410-41255/6972422002

            FAX : 24410-41257

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013