Προσφυγή εργοδότη κατά πράξης επιβολής προστίμου του ΕΦΚΑ για ανασφάλιστο εργαζόμενο.Ισχυρισμοί περί αναιτιολόγητης διαπίστωσης παροχής εξαρτημένης εργασίας.Μνεία των περιστατικών στο Δελτίο Ελέγχου

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΥΠΟΜΝΗΜΑ (επί ασκηθείσης προσφυγής)

...........................

Εκ των ανωτέρω εγγράφων προκύπτει ότι είμαι εταιρεία με αντικείμενο την εμπορία, δηλ.  αγορά προς μεταπώληση επι κέρδει και σκοπό βιοπορισμού, δασικών προϊόντων και κυρίως καυσοξύλων για θέρμανση και δραστηριοποιούμαι επι πολλά χρόνια στην ..., έχω δε την έδρα μου στις παρυφές της πόλεως.

Αγοράζω την ξυλεία, είτε από Δασικούς Συν/μούς, είτε από ιδιώτες εφόσον πρόκειται για ιδιωτικά δάση, είτε από Δήμους και το Δημόσιο μετά από δημοπρασίες. Η ξυλεία μου παραδίδεται (με μετατοπιστές-μουλαράδες) στοιβαγμένη-ντανιασμένη στο δασόδρομο απ` όπου και την φορτώνω με τα φορτηγά μου, μετά από εξέλεγξη του Δασαρχείου και τη μεταφέρω στην μάντρα μου, απ` όπου και την διανέμω περαιτέρω στους πελάτες μου-αγοραστές, με τα με άλλα μικρά φορτηγά  που διαθέτω για διανομές κομμένης ξυλείας μέσα στην πόλη, αφού πρώτα κόψω αυτά (τα καυσόξυλα) με πριονοκορδέλλα στη μάντρα μου, σε μορφή που να χρησιμοποιείται στις ξυλόσομπες και στα τζάκια, δηλ. σε μικρά τεμάχια.

 Ποτέ δεν απασχόλησα αδήλωτο και ανασφάλιστο εργαζόμενο και γι` αυτό ουδέποτε διώχθηκα από το ΙΚΑ ή μου επεβλήθη πρόστιμο κλπ, αν και ελέγχθηκα πολλές φορές. Είμαι νομοταγής εταιρεία και ποτέ δεν στερήθηκα ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΙΚΑ. (βλ. ανωτέρω ενημερότητες, αλλά και μισθοδοτικές καταστάσεις 9 εργαζομένων στην επιχείρησή μου, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά νόμω)

Η χρονική περίοδος δραστηριοποίησης μου στην εμπορία των καυσοξύλων που διενεργείται από την μάντρα μου είναι λόγω της φύσεως του αντικειμένου, από τον Ιούλιο έως και Δεκέμβριο κάθε έτους. Συγκεκριμένα: Από τις αρχές της άνοιξης (περίπου από τον Μάρτιο και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) κάθε έτους, αρχίζουν οι υλοτομίες των καυσοξύλων στα δάση (γιατί τότε δεν έχει φύλλωμα ή πλήρες φύλλωμα) από συνεργεία υλοτόμων. Σταδιακά και με βάση την πρόοδο των υλοτομιών, τα υλοτομηθέντα μεταφέρονται από τους μετατοπιστές (μουλαράδες) στους δασόδρομους. Ακολουθεί η φόρτωση και η μεταφορά τους με τα φορτηγά μου στην μάντρα, ενώ οι εργασίες υλοτομίας και μετατοπισμού συνεχίζονται στο δάσος και ανάλογα με το μέγεθος ή τη δυσκολία της υλοτομίας, συνεχίζονται πολλές φορές και όλο το καλοκαίρι.

Η μεταφορά των καυσοξύλων με φορτηγά από το δάσος προς τη μάντρα, αρχίζει να διενεργείται όχι νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου κάθε έτους, καθόσον μέχρι τότε, είναι αδύνατη η προσπέλαση των δασόδρομων λόγω των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων του χειμώνα και της άνοιξης που προηγήθηκαν. Σημειώνεται ότι πράγματι η μεταφορά γίνεται από το δάσος και εντεύθεν από ορεινές περιοχές με δύσβατους δασόδρομους που πολλές φορές έχουν διανοιχτεί μόνο για το σκοπό της μεταφοράς και δεν χρησιμοποιούνται από άλλους κατοίκους. Εν συνεχεία αποθηκεύονται στην μάντρα όπου και διενεργώ την εμπορία τους, αφού πρώτα, τα κόψω με κορδέλλα.

Η περίοδος λοιπόν από Ιούλιο έως και Δεκέμβριο περίπου, δηλ. το 2ο εξάμηνο του έτους, είναι η περίοδος εμπορίας από την μάντρα μου, δηλ. η πώληση προς το κοινό, ενώ από Δεκέμβριο έως και Ιούνιο κάθε έτους είναι η περίοδος υλοτομίας, μετατοπισμού και μεταφοράς στην μάντρα. Αυτό συμβαίνει με όλους τους εμπόρους καυσοξύλων σε όλη την Ελλάδα, αφού αυτό επιτάσσουν οι άνω περιστάσεις και οι ανάγκες της αγοράς: κανείς δεν μπορεί να μεταφέρει από το δάσος ξυλεία εάν δεν σταματήσουν και οι βροχοπτώσεις της άνοιξης και κανείς πελάτης δεν αγοράζει βρεγμένα ξύλα. Όλοι αγοράζουν το καλοκαίρι εφοδιαζόμενοι για τον χειμώνα. (βλ. επίσης προσαγόμενη με επίκληση   με αρ. 60/2019 ΜΠρΤρικάλων όπου πράγματι δέχεται στο ιστορικό της και για έτερο έμπορο με μάντρα, δρομολόγια από το δάσος από τον Ιούλιο του 2017 και μετά)

Η ανάγκη μου για εργατικά χέρια στην μάντρα παρουσιάζεται λοιπόν από τον Ιούλιο- και σε κάθε περίπτωση απο τότε που τα πρώτα φορτία ξύλων μεταφέρονται στην μάντρα, δηλ. στην καλύτερη περίπτωση εάν επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες από τα τέλη Ιουνίου κάθε έτους- έως και τον Δεκέμβριο περίπου κάθε έτους, οπότε και ανάλογα φυσικά και με το μέγεθος των παραγγελιών και της ποσότητας ξυλείας που διαθέτω, προσλαμβάνω εργαζόμενους που θα ασχοληθούν με την κοπή και αποθήκευση της ξυλείας, την μετατόπισή της εντός της μάντρας, την φόρτωσή της στα μικρότερα φορτηγά που διαθέτω προς διανομή κλπ. Γι` αυτό και η ανάγκη μου σε εργατικά χέρια στην μάντρα δεν είναι μόνιμη, αλλά μόνο κατά την ανωτέρω περίοδο του έτους (7ος-12ος)   

Από τα ανωτέρω έντυπα αναγγελίας πρόσληψης και οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, προκύπτει ότι από το 2014 οι ελεγχόμενοι εργάζονταν για τους ανωτέρω λόγους και με βάση τις άνω περιστάσεις και συνθήκες εμπορίας, περιοδικά σε μένα (ΟΕ) ως δασεργάτες και ποτέ δεν ήταν μόνιμοι, η δε απασχόλησή τους άρχιζε  από τότε που έρχονταν τα πρώτα ξύλα στην μάντρα δηλ. συνήθως αρχές Ιουλίου κάθε έτους αφού τότε μεταφέρονταν και τα πρώτα φορτία από το δάσος.

Δηλ. η έναρξη της εργασίας τους εξαρτάτο από το χρόνο έναρξης της εμπορίας στην μάντρα που και αυτή εξαρτάται από το πότε μπορούν να μεταφερθούν τα ξύλα από το δάσος, που με τη σειρά του εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, που μόνο όταν είναι καλές, μπορούμε να μεταφέρουμε με τα φορτηγά την ξυλεία από το δάσος για περαιτέρω κοπή και εμπορία. Διαφορετικά δεν έχει νόημα η πρόσληψή τους.  

Ακριβώς λοιπόν επειδή επικρατούν οι ανωτέρω περιστάσεις και συνθήκες στον οικείο τομέα εμπορίας, αυτό έχει επίδραση και στους δασεργάτες-ελεγχόμενους. Δηλ. υπάρχει αντικείμενο εργασίας στην μάντρα, από το χρονικό σημείο από το οποίο μεταφέρονται τα ξύλα από το δάσος. Πριν απ` αυτό, δεν υπάρχει τέτοιο αντικείμενο εργασίας. Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει και από τις ανωτέρω καταθέσεις, πρίν ξεκινήσει αυτή η σαιζόν του καλοκαιριού, οι ανωτέρω, επισκέπτονταν την εταιρεία, αλλά και άλλους εμπόρους (....) αναζητώντας εργασία, όχι βέβαια αυτή που κάνουν από τον Ιούλιο και μετά, αλλά άλλες, όπως έκτακτες υλοτομίες συνήθων άλλων ειδών δένδρων που παρουσιάζονται στους εμπόρους. Γι` αυτό και όπως προκύπτει από τις άνω προσλήψεις είχαν εργαστεί σε τέτοιου είδους εργασίες τόσο τον ... για 2-3 μέρες τον Μάρτιο του 2017, αλλά και σε εμένα τον Ιανουάριο του 2016 επίσης για 2-3 μέρες. 

Αναφέρομαι πλήρως στις καταθέσεις των εξετασθέντων νομίμως και εμπροθέσμως μαρτύρων μου. Την 10-6-2017 δεν υπήρχαν ξύλα στην μάντρα μου για να υπάρχει αντικειμενικός και πραγματικός λόγος για εργασία τους, αφού δεν αμφισβητείται ότι είναι κατ` επάγγελμα δασεργάτες. Όλοι τους είναι κάθετοι και σαφείς σ` αυτό. Αυτό το πραγματικό γεγονός είναι καταλυτικό για την βασιμότητα της ανακοπής μου και το αβάσιμο του ελέγχου και της πρόσδοσης σ` αυτούς της ιδιότητας του εργαζομένου. Γι` αυτό λοιπόν, δηλ. επειδή πράγματι δεν υπήρχε ξυλεία στην μάντρα και άρα αντικείμενο απασχόλησης για τους ανωτέρω, άπαντες σύστοιχα καταθέτουν ότι οι ανωτέρω κατά το χρόνο ελέγχου, δεν έκαναν-ενεργούσαν οποιαδήποτε πράξη που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως εργασία σχετιζόμενη με φόρτωμα ξυλείας, κοπή, μεταφορά κλπ. Είχαν έρθει για να ρωτήσουν εάν καταρχάς και πότε θα μπορούσε να τους προσλάβει η ΟΕ για την νέα εμπορική περίοδο που ήταν προ των πυλών, κάτι που φυσικά θα εξαρτάτο από το πότε, καιρού επιτρέποντος, θα μεταφέρονταν τα ξύλα από το δάσος. Και ήταν και λογικό να το κάνουν έτσι ώστε να έχουν το χρονικό περιθώριο, σε περίπτωση άρνησης, να αναζητήσουν εργασία σε άλλους εμπόρους, αφού ο καιρός πλησίαζε. 

Αλλά ούτε στην προσβαλλόμενη, ούτε στα Δελτία ελέγχου διαλαμβάνεται ειδική μνεία πραγματικών περιστατικών (όχι αξιολογήσεων) σχετικά με το ποιες ακριβώς εργασίες κατελήφθησαν να εκτελούνται κατά τον κρίσιμο χρόνο του ελέγχου από τους ανωτέρω δήθεν «εργαζόμενους» που να εμπίπτουν και να συνάδουν με τον σκοπό και το αντικείμενο της επιχείρησης και ποια είναι τα πραγματικά περιστατικά από τα οποία δικαιολογείται η εκτίμηση των ελεγκτικών οργάνων ότι οι προαναφερόμενοι απασχολούνταν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στην επιχείρηση, η ως άνω δε εκτίμηση-αξιολόγηση των ελεγκτών δεν επιστηρίζεται από κάποιο άλλο στοιχείο του φακέλου εκ του οποίου θα προέκυπταν τέτοια κρίσιμα πραγματικά περιστατικά. Δεν ευρέθησαν να μετατοπίζουν ξύλα, να κόβουν αυτά σε κορδέλα, να τα φορτώνουν κλπ.

 Όχι μόνο δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τα δελτία ελέγχου, αλλά ούτε καν βεβαιώνεται από τα ελεγκτικά όργανα ότι ευρέθησαν στην μάντρα ποσότητες ξυλείας ή πελάτες κλπ. Χωρίς όμως τέτοια αντικειμενικά πραγματικά περιστατικά, δηλ. συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις των ελεγχόμενων που σχετίζονται με το αντικείμενο της επιχείρησης και της εμπορίας και άρα και της εργασίας τους, που προυποθέτει φυσικά την διαπίστωση περί ύπαρξης ξυλείας που θα ήταν πράγματι το αντικείμενο της εργασίας, ο οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός τους ως εργαζόμενων είναι έωλος και αβάσιμος. (ΔΠρΑθ 7010/2019, ΝΟΜΟΣ, πρβλ. ΔΕφΑθ 3850/2018),

Λίγο χρειάζεται να τονιστεί ότι υπο αυτές τις συνθήκες και περιστάσεις, η διαπίστωση ότι φορούσαν «ρούχα εργασίας» ουδέν προσφέρει,  διότι ουδόλως αναφέρεται σε τι συνίσταντο και πώς αιτιακά συνδέονται αυτά, χωρίς άλλη ενέργεια και πράξη του ελεγχόμενου, με την παροχή πραγματικής εργασίας εκείνη τη στιγμή, αφού η τελευταία είναι που ενδιαφέρει και όχι τι φορούσαν. Άλλωστε ακόμα και στο με αρ. 25890 Δ.Ε με το οποίο διαπιστώθηκε δήθεν ότι ο Παντελής Κρανιάς   βρέθηκε και αυτός «με ρούχα αγροτικής εργασίας», τελικά δεν εργάζονταν δηλ. δεν προέβαινε εκείνη τη στιγμή σε κάποιες ενέργειες ή πράξεις σχετικές με το αντικείμενο δραστηριότητας της εταιρείας (π.χ να φορτώνει, να κόβει ξύλα κλπ) και έτσι ανεγράφη τούτη η διαπίστωση στο Δ.Ε («ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ»). Συνεπώς είναι φανερό ότι από μόνη την ενδυμασία τους (που και αυτή η διαπίστωση είναι πλήρως ασαφής), δεν μπορεί να αιτιολογηθεί λογικά κανένα βάσιμο αντικειμενικά συμπέρασμα για το ότι οι ελεγχόμενοι εργάζονταν δήθεν, αφού, όπως ειπώθηκε, ουδεμία άλλη διαπίστωση υπάρχει για το τι στην πραγματικότητα έκαναν, δηλ. ποιες συγκεκριμένα εργασίες εκτελούσαν κατά το χρόνο ελέγχου, που είναι φυσικό και το μόνο κρίσιμο για την βασιμότητα του ελέγχου.

Σημειώνεται εδώ, ότι σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 1 του αν.ν. 1846/1951 (Α` 179) υπόχρεος έναντι του ΙΚΑ για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών είναι ο εργοδότης, ως εργοδότης δε νοείται κατά το άρθρο 8 παρ. 5 περ. α του ίδιου νόμου το φυσικό ή νομικό πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου έχει παρασχεθεί πράγματι από τον ασφαλισμένο εξαρτημένη εργασία έναντι αμοιβής (ΣτΕ 3133/2011, 4234/2012, 3896/2014, 127/2017). Έτσι, για να υποχρεωθεί ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο υπό την ιδιότητα του εργοδότη σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ, οφείλουν τα αρμόδια ασφαλιστικά όργανα αυτού και, σε περίπτωση ασκήσεως προσφυγής, τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια να διαπιστώσουν αιτιολογημένα ότι ο ασφαλισμένος παρείχε πράγματι για λογαριασμό του εν λόγω προσώπου εξαρτημένη εργασία έναντι αμοιβής κατά το χρονικό διάστημα, στο οποίο αναφέρονται οι ως άνω εισφορές, η κρίση δε ως προς την πραγματοποίηση της απασχολήσεως τόσο των οργάνων του ΙΚΑ όσο και των διοικητικών δικαστηρίων που επιλαμβάνονται στη συνέχεια μπορεί να συναχθεί με κάθε ενδεδειγμένο τρόπο (ΣτΕ 3133/2011, 4234/2012, 684, 2558/2013, 3896/2014, 127/2017). Με άλλα λόγια, σχέση εργασίας μπορεί κατά νόμω να θεμελιωθεί, εφόσον εδράζεται στο στοιχείο της πραγματικής απασχόλησης (Γεωργ-Σταθ. υπο 648.10), που εν προκειμένω, δεν υπήρξε ποτέ και δεν μπορούσε να υπάρξει κατά το χρόνο ελέγχου.

 Εξ` ετέρου, ναι μεν το ως άνω δελτίο, ως δημόσιο έγγραφο αποτελεί πλήρη απόδειξη ως προς όσα βεβαιώνονται σε αυτό ότι έγιναν από το ίδιο το δημόσιο όργανο ή ενώπιόν του και τα οποία μπορούν να αμφισβητηθούν μόνο με προσβολή του για πλαστότητα, όμως, αυτό δεν αποτελεί πλήρη απόδειξη ως προς την ιδιότητα των προσώπων που βρίσκονται ενώπιον του δημοσίου οργάνου, όπως εν προκειμένω των ανωτέρω ως εργαζόμενων, εφόσον η ιδιότητα του τελευταίου   περιλαμβάνεται στα ερευνητέα από τα ελεγκτικά όργανα στοιχεία, που επιπροσθέτως πρέπει να ερείδεται επι πραγματικών περιστατικών και δεν αποτελεί βεβαίωση ούτε όσων ενήργησαν τα ελεγκτικά αυτά όργανα ούτε όσων έγιναν ενώπιόν τους.  Η υπογραφή των δελτίου ελέγχου απ` αυτούς που έγινε με πίεση των ελεγκτικών οργάνων και όχι αυτοβούλως, δεν συνεπάγεται άνευ ετέρου ομολογία τους περί ύπαρξης σχέσης εργασίας , δεδομένου ότι δεν συνοδεύεται και από αντίστοιχη δήλωσή τους για τις καθαρές αποδοχές τους [σημειώνεται ότι η συμφωνία για παροχή μισθού είναι απαραίτητος όρος της μίσθωσης εργασίας (Γεωργ-Σταθ. υπο 648.1, όπου και πάγια νομολογία), ενώ με τις ΑΚ 648 και 649 εξαίρεται το στοιχείο αυτό, ήτοι της συμφωνίας για μισθό, ως απαραίτητος όρος της μίσθωσης εργασίας (ό.α υπο 653.1)]  και άλλωστε κατέθεσαν με τις ανωτέρω ένορκες βεβαιώσεις τους ότι προσήλθαν στον χώρο της επιχείρησης ακριβώς για να εξετάσουν το ενδεχόμενο πρόσληψης για τη νέα σαιζόν που έρχονταν και για να έχουν το περιθώριο να αναζητήσουν αλλού εργασία σε περίπτωση άρνησης και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους έγινε ο επίδικος έλεγχος και όχι επειδή εργάζονταν. Μάλιστα όλοι οι μάρτυρες και οι ελεγχόμενοι με τις ανωτέρω καταθέσεις τους, τονίζουν ότι επέμειναν προς τα ελεγκτικά όργανα να βεβαιώσουν αυτά που βλέπουν, δηλ. ότι δεν υπήρχε ξυλεία στην μάντρα, αλλά και ότι δεν κατελήφθησαν να πράττουν κάτι που να έχει σχέση με το αντικείμενο της ξυλείας, αφού τέτοια δεν υπήρχε, αλλά αρνήθηκαν.

Κανείς φυσικά δεν αρνείται ότι τα προηγούμενα χρόνια εργάζονταν, αλλά όπως αποδεικνύεται απ` όλα τα στοιχεία, έγγραφα και καταθέσεις, προσλαμβάνονταν από τη στιγμή που υπήρχε αντικείμενο εργασίας στην μάντρα, δηλ. από τότε που έρχονταν τα πρώτα ξύλα. Και ατό γίνεται συνήθως στις αρχές Ιουλίου, ή έστω όταν υπάρχουν καλές καιρικές συνθήκες, μετά το 2ο 15νθήμερο του Ιουνίου. Πάντως το σπουδαίο είναι ότι άπαντες βεβαιώνουν ότι την 10-6-2017 δεν υπήρχαν ξύλα στην μάντρα και κάτι τέτοιο δεν ανταποδεικνύεται από τα ελεγκτικά όργανα, έτσι ώστε να θεμελιωθεί η εργασιακή σχέση κατά νόμω. Διευκρινίζω εδώ ότι ο ισχυρισμός μου είναι ότι συνήθως τα πρώτα ξύλα μεταφέρονται στις αρχές Ιουλίου κάθε έτους, χωρίς να αποκλείεται εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, να γίνει αυτό και λίγο πρίν, δηλ. στο 2ο μισό του Ιουνίου (βλ. ανωτέρω πρόσληψη για εφέτος την 19-6-2019, δηλ. στο δεύτερο μισό Ιουνίου), αλλά σε κάθε περίπτωση, η πρόσληψη γίνονταν όταν ξεκινούσαν τελικά οι μεταφορές και έρχονταν ξύλα στην μάντρα, γιατί διαφορετικά δεν θα είχαν αντικείμενο εργασίας.

Προκύπτει δηλ. με βάση τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά ότι οι ανωτέρω δεν συνδεόταν με σχέση εξαρτημένης εργασίας με την ΟΕ κατά την ημέρα του ελέγχου και ότι, συνεπώς, δεν ήμουν υποχρεωμένη να τους εγγράψω στον πίνακα προσωπικού και να τους ασφαλίσω και σε καμία παράβαση δεν υπέπεσα και συνεπώς η προσφυγή μου πρέπει να γίνει δεκτή. 

Επειδή η προσφυγή και οι λόγοι της είναι καθ` ολοκληρίαν βάσιμοι, νόμιμοι και αληθής και πρέπει να γίνουν δεκτοί  

 Δια ταύτα και με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων μου, αρνούμενη και αποκρούουσα κάθε ενάντιο ισχυρισμό, πρόταση, υπόμνημα και ένσταση του αντιδίκου

 ΑΙΤΟΥΜΑΙ όσα και ανωτέρω και να γίνει δεκτό το παρόν υπόμνημα-προτάσεις και η υπο κρίση προσφυγή μου καθ` όλο αυτής το αιτητικό, να απορριφθεί κάθε αντίθετος ισχυρισμός, πρόταση και ένσταση του αντιδίκου και να καταδικαστεί το αντίδικο στην δικαστική μου δαπάνη και να μου επιστραφεί το ανωτέρω παράβολο 

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Βρόντος Ανδρέας

Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω

Α.Μ. Δ.Σ.Κ. : 249

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013