ΟλΑΠ 6/2017 μετατροπή ποινής κάθειρξης Κύριο

26 Φεβρουαρίου 2018 Γράφτηκε από 

ΟλΑΠ 6/2017

Με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 82 ΠΚ, κατά τη γραμματική της διατύπωση, ορίζεται το ύψος των περιοριστικών της ελευθερίας ποινών που μετατρέπονται σε χρηματικές. Από τη διάταξη αυτή, σε συνδυασμό με εκείνη της τρίτης παραγράφου του ίδιου άρθρου, που καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού του ποσού της μετατροπής σε χρηματικές, των περιοριστικών της ελευθερίας ποινών της κρατήσεως και φυλακίσεως, χωρίς καμία πρόβλεψη για χρηματικά ποσά μετατροπής ποινών (πενταετούς) καθείρξεως, σαφώς προκύπτει ότι η τελευταία κατηγορία ποινών παραμένει εκτός του κανονιστικού της πλαισίου και, επομένως, δεν υπόκειται σε μετατροπή. Τυχόν δε σκέψη για εξομοίωση του ποσού της ενδεχόμενης μετατροπής της ποινής κάθειρξης με το προβλεπόμενο για την ποινή φυλάκισης αντίστοιχο ποσό είναι εκτός της νομοθετικής πρόβλεψης, η οποία, ασφαλώς, δεν μπορεί να αποδοθεί σε αβλεψία ή παράλειψη του Νομοθέτη, αφού οι εν λόγω διατάξεις αντικαταστάθηκαν με τον ίδιο νόμο (Ν 4093/2012).

Επομένως, πρόδηλη ήταν η επιλογή του Νομοθέτη να μην επεκταθεί η δυνατότητα μετατροπής σε χρηματικές των περιοριστικών της ελευθερίας ποινών, που επιβάλλονται για μείζονος απαξίας εγκλήματα, όπως και η πενταετής κάθειρξη, και μάλιστα κατά τρόπον άγοντα στο, άτοπο, αποτέλεσμα, σε περίπτωση συρροής ποινών με ποινή βάσης αυτή της πενταετούς κάθειρξης, να μετατρέπονται σε χρηματικές πολυετείς καθείρξεις. Συνακόλουθα, σύμφωνα τόσο με το γράμμα όσο και με το πνεύμα των διατάξεων του άρθρου 82 ΠΚ, δεν υπόκειται σε μετατροπή η ποινή κάθειρξης των πέντε ετών, καθώς και η συνολική ποινή κάθειρξης όταν η ποινή βάσης αυτής είναι η πενταετής κάθειρξη.

Διαβάστηκε 879 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 05:35
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

aristotelis

Χρη λέγειν τα καίρια

Εν δε δικαιοσύνη συλλήβδην πάς` αρετή εστίν.
(Η δικαιοσύνη περικλείει όλες τις αρετές).

Θέογνις (6ος αι. π.Χ.)

 

 

aristotelis

Ένα αστείο είναι κάτι πολύ σοβαρό

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο Θεό και ένα δικηγόρο;

Ο Θεός δεν λέει ότι είναι δικηγόρος.

 


 

aristotelis

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου

Η παγκόσμια επιρροή της Ελληνικής γλώσσας


Επικοινωνία


Γραφείο Αθηνών: Ακαδημίας 33, Β' Όροφος
Τηλέφωνο: 6972422002

Γραφείο Καρδίτσας: Πλαστήρα 12
Τηλέφωνο: 24410 41255

Κινητό: 6972422002
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013