διακίνηση ναρκωτικών (κατοχή) απο κοινού. (20.ν.4139/13).αυτοτελείς ισχυρισμοί κατηγορουμένου.εξαρτημένος χρήστης (αρθ. 30) και αποκλειστικά για δική του χρήση (αρθ.29).προσωρινή κράτηση.ποσότητα κάνναβης 350γρ και ναρκωτικά χάπια

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ  Κ. ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑΣ +++

ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

++

Καρδίτσα  26/10/2017

          Αρνούμαι την αποδιδόμενη κατηγορία για την οποία με περισσή αυστηρότητα ασκήθηκε εναντίον μου δίωξη για κακούργημα και επάγομαι τα εξής:

Α. αυτοτελής ισχυρισμός περί εξαρτημένου χρήστη-τοξικομανία (άρθρο 30) και για κατοχή για ιδία αποκλειστικά χρήση (άρθρο 29)

Είμαι χρόνιος χρήστης ναρκωτικών ουσιών και έχω αποκτήσει την έξη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από την περίοδο της εφηβείας, την οποία δεν μπορώ να αποβάλω με δικές μου δυνάμεις, υπήρξα χρήστης ψυχοδραστικών ουσιών και πολυτοξικομανής. Κατά το χρόνο δε τέλεσης της πράξης για την οποία κατηγορούμαι ήμουν χρήστης ναρκωτικών ουσιών ο οποίος είχε αποκτήσει την έξη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και δεν μπορεί να την αποβάλλει με δικές του δυνάμεις και για αυτό το λόγο πρέπει και αιτούμαι να τύχω εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 30 του Ν. 4139/2013, ήτοι της μεταχείρισης μου ως χρήστη ναρκωτικών ουσιών ο οποίος έχει α­ποκτήσει την έξη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και δεν μπορεί να την α­ποβάλλει με δικές του δυνάμεις.

Προβάλλωλοιπόν τον ανωτέρω αυτοτελή ισχυρισμό ότι είμαι εξαρτημένος χρήστης κατά τις διατάξεις του νόμου και ΑΙΤΟΥΜΑΙ την διενέργεια ψυχιατρικής ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης, η οποία άλλωστε με βάση το ανωτέρω άρθρο δύναται να διαταχθεί σε κάθε στάδιο και αυτεπάγγελτα για να καθοριστεί πράγματι ότι υπάρχει εξάρτηση, το είδος και η βαρύτητά της.

Ειδικότερα συμμετείχα χωρίς να το ολοκληρώσω σε πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ την περίοδο του 2010, ενώ είχα συλληφθεί στην Αθήνα όπου και κατοικούσα ως δημότης και αθωώθηκα για χρήση ηρωίνης το ίδιο διάστημα 0,2 του γραμμαρίου ως εξαρτημένος χρήστης. Λόγω της χρόνιας χρήσης ινδικής καννάβεως και της εξάρτησής μου, είναι κατανοητό ότι με το πέρασμα του χρόνου έχω ανάγκη για σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες της εν λόγω ουσίας, που σήμερα ανέρχεται σε 10 τσιγάρα την ημέρα και συνεπώς χρήζω ειδικής θεραπευτικής μεταχείρισης. Ενώ όταν αδυνατώ να κάνω χρήση, για την αντιμετώπιση του στερητικού ψυχοσωματικού συνδρόμου που παρουσιάζεται αναγκαίως καταφεύγω στην χρήση ηρεμιστικών, αγχολυτικών και οπιούχων χαπιών.

Παρακολουθούμαι απο την ψυχίατρο ++ στην ++, αλλά και απο άλλους ιατρούς στο παρελθόν, καθόσον ο ίδιος ζήτησα ιατρική βοήθεια για την απεξάρτησή μου και μου χορηγήθηκαν αναλγητικά, αντιεμετικά, αντιδιαρροικά, αντικαταθλιπτικά και υπναγωγά χάπια για την αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου και με την συνδρομή της στόχο έχω την ένταξή μου σε κρατικό πρόγραμμα απεξάρτησης. (βλ. απο 26-10-2017 βεβαίωση προσκομιζόμενη)

Άλλωστε η σύλληψή μου έγινε μέρα μεσημέρι στο κέντρο της ++  διότι έκανα χρήση. Μπορεί να υποτεθεί βάσιμα ότι δεν είμαι εξαρτημένος και το έπραξα δημόσια χάριν της επιθυμία μου του ζην επικινδύνως;

Ως εκ τούτων ζητώ και επιθυμώ να παρακολουθήσω θεραπευτικό πρόγραμμα σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης εγκεκριμένου οργανισμού και να εισαχθώ σε σχετικό θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης.

 Γνωρίζω την συγκατηγορούμενή μου με την οποία έχω συνάψει σχέση τους τελευταίους μήνες. Η οικία που ανευρέθησαν οι ναρκωτικές ουσίες είναι μισθωμένη απ` αυτή και την επισκεπτόμουν λόγω της σχέσης μας. Προέρχονταν από συγκομιδή 3 δένδρων καννάβεως που συγκομίσαμε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017 στο χωριό ++ απ` όπου και κατάγομαι και αποκλειστικά για τις δικές μας ατομικά ανάγκες (βλ. κατάθεσή μου στην Ασφάλεια). Σημειώνεται ότι αδιαμαρτύρητα και αυτοβούλως ενημέρωσα τους αστυνομικούς για την καλλιέργεια αυτή για την κάλυψη αποκλειστικά των αναγκών μου.

Η δε ποσότητα που ανευρέθει, μετά την χρήση έκτοτε εμού και της συντρόφου μου η οποία είναι επίσης εξαρτημένη χρήστης δικαιολογεί την προσωπική χρήση και μόνο, η οποία σύμφωνα με τον νόμο, τη λογική, τα διδάγματα κοινής πείρας, την νομολογία των Δικαστηρίων κλπ, αποτελεί μικροποσότητα που δικαιολογεί την κάλυψη προσωπικής ανάγκης, εν `όψει της ανωτέρω εξάρτησης.

Τούτο δε προκύπτει ξεκάθαρα απο το είδος αφού πρόκειται για ακατέργαστη κάνναβη και φύλλα αυτής και όχι για επεξεργασμένη, η δε συνολική ποσότητα είναι το μεικτό βάρος που ζυγίσθηκε, δηλ. τα φύλλα και ο καπνός με τον οποίο ήταν αναμεμειγμένη.

 Λαμβανομένης δε υπόψη της συχνότητας χρήσης και ημερήσιας δόσης με βάση τις ανάγκες μας, η ποσότητα θα εξαρκούσε για τους δυό μας το πολύ μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου (αφού στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ξεπερνούσε τα 120γρ. καθαρής ουσίας) και συνεπώς την κατείχαμε για αποκλειστική δική μας ατομική χρήση που δικαιολογείται απο τις ατομικές ανάγκες μας, λαμβανομένου υπόψη ότι προϊόντος του Φθινοπώρου και εν` όψει του επερχόμενου χειμώνα, δεν υπήρχε άλλος τρόπος για την κάλυψη των ατομικών ημερήσιων αναγκών, αφού είναι αδύνατη η καλλιέργεια. (βλ. ΤρΕφΘες 1519/2009, ΠοινΔικ. 2/2011,165, για ποσότητα 570γρ ακατέργαστης)

Σημειώνεται δε ότι στην πατρική μου οικία στην ++, δεν ανευρέθη καλλιέργεια (σε φυλαγμένα μέρη) ή άλλη ποσότητα, όπως επίσης δεν ευρέθη καλλιέργεια (γλάστρες κλπ) στην ανωτέρω οικία της συντρόφου μου όπου έγινε ο έλεγχος. Επίσης η ποσότητα που ευρέθη δεν ήταν χωρισμένη σε ατομικές δόσεις και μάλιστα επιμελώς έτσι που να δικαιολογείται περαιτέρω διάθεση της σε τρίτους, αλλ` αντίθετα ήταν χύδην σε σακκούλες χάρτινες και πλαστικές, άλλες με φύλλα, άλλες με καπνό κλπ, σε ανισοβαρείς ποσότητες καπνού, φύλλων και κάνναβης και εντελώς τυχαίες συσκευασίες και πάντως σε εμφανές σημείο στην οικία (στο τραπέζι) και όχι κρυμμένες (δεν προκύπτει κάτι τέτοιο απο τη δικογραφία). 

Η σύλληψή μας έγινε τυχαία και συμπτωματικά και όχι στα πλαίσια ερευνών προς εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, και ανευρέθη πάνω μου μόνο ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ από πουθενά στη δικογραφία δεν προκύπτει ότι υπήρχαν πληροφορίες για το άτομό μου ότι διακινώ ή είμαι έμπορος ναρκωτικών, ούτε διαλαμβάνεται περί ύποπτων κινήσεών μου και επαφών με άλλα πρόσωπα κατα το χρόνο της σύλληψης, ενδεικτικά επικείμενης συναλλαγής, αλλά αντίθετα προκύπτει ότι δεν απασχόλησα την Υπηρεσία μέχρι σήμερα για αδικήματα του νόμου Ναρκωτικών.

Προκύπτει δηλ. απο τη συνεκτίμηση των ανωτέρω αντικειμενικών στοιχείων ότι (συγ)κατείχα αυτά και δικαιολογείται η ποσότητα, το είδος και η καθαρότητα, αποκλειστικά για ατομική χρήση με βάση τις ανωτέρω ιδιαίτερες ανάγκες και περιστάσεις εξάρτησή μου, αφού άλλωστε κατελήφθην να κάνω χρήση απο κοινού.

Συνεπώς ακόμα και αν δεν γίνει δεκτός ο ισχυρισμός περί τοξικομανίας (εξάρτηση χρήστη) προβάλλω σε κάθε περίπτωση τον αυτοτελή ισχυρισμό με βάση το άρθρο 29 του ν. 4139/2013 για ιδία αποκλειστικά χρήση και δέον και αιτούμαι τον χαρακτηρισμό του κακουργήματος του άρθρου 20 σε πλημμέλημα του άρθρου 29.1.

Τονίζεται ότι απαιτείται κατά τη νομολογία η εξάντληση και της ελάχιστης λογικής πιθανότητας να ήταν σκοπός του δράστη η προσωπική χρήση, για να απορριφθεί ένας τέτοιος ισχυρισμός. (Ρητά για την διαπίστωση της έλλειψης της ελάχιστης λογικής πιθανότητας να αποτελούσε ένας τέτοιος σκοπός δηλ. της προσωπικής χρήσης, το κίνητρο της πράξης της καλλιέργειας: ΑΠ 2365/2008 ΝΟΜΟΣ.)

Εξ` άλλου η διάταξη του άρθρου 29 παρ. 1 δεν απαιτεί  η ποσότητα να είναι μικρή (όπως παλαιότερα) διότι η αναγκαία ποσότητα για κάθε χρήστη είναι ανάλογη προς τη συχνότητα και τη συστηματικότητα της χρήσης, το είδος της, την καθαρότητα και την περιεκτικότητα της ουσίας, την ημερήσια δόση του χρήστη, την ιδιοσυστασία του οργανισμού του χρήστη καθώς από άλλους αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι και η οικονομική κατάσταση του δράστη ή η «συγκυρία της αγοράς».  

Σημειώνεται εν τέλει ότι αγνοούσα αν και πόσα χρήματα υπήρχαν στο σπίτι της συντρόφου μου τα οποία δεν είναι δικά μου και δεν υπήρχε φυσικά τρόπος να το ελέγξω. Όπως επίσης αγνοούσα περί λαθραίου καπνού, αφού εγώ αγοράζω από το περίπτερο, όπως επίσης αγνοούσα και για ζυγαριά αφού ποτέ δεν την είχα δεί. Άλλωστε με βάση τη δικογραφία ο λαθραίος καπνός βρέθηκε και κατασχέθηκε στην κατοχή της συντρόφου μου και στη δική μου και δεν είχα καμία δυνατότητα εξουσίασής του.

Β. Επί της επιβολής μέτρων δικονομικού καταναγκασμού

I. Μετά την τροποποίηση των άρθρων 282 και 296 ΚποινΔ ο νομοθέτης ρητά δίνει το προβάδισμα μεταξύ των όρων δικονομικού καταναγκασμού στην επιβολή περιοριστικών όρων έναντι της προσωρινής κράτησης. Έτσι για την επιβολή της προσωρινής κράτησης απαιτείται αρχικά αιτιολογημένη κρίση ότι δεν ε­παρκούν οι προβλεπόμενοι περιοριστικοί όροι για τον συγκεκριμένο κατη­γορούμενο, ο οποίος διώκεται για κακούργημα, ενώ περαιτέρω θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) ο κατηγορούμενος να είναι ύποπτος φυγής, γεγονός που πρέπει να αιτιολογείται επί τη βάσει εμπειρικών στοιχείων, όπως απ` το ότι: ι) ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή διαμονή στην χώρα, ιι) έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει την φυγή του, iii) κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος, είτε κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής, ή

β) να αποτραπεί ο κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων, γεγονός που πρέπει να αιτιολογείται επί τη βάσει εμπειρικών στοιχείων, όπως : ι) ο κατηγορούμενος έχει προηγούμενες αμετάκλητες κατα­δίκες για ομοειδείς πράξεις, ιι) τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικάτης πράξης, για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του κατηγορου­μένου αφορούν σε κακούργημα που ο νόμος απειλεί ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη με ανώτατο όριο τα είκοσι έτη.

Ειδικότερα η συνδρομή του κινδύνου φυγής «συνδέεται με την ανάγκη διαπίστωσης σκοπού φυγής», η οποία ρητά πρέπει να αιτιολογείται ειδικά με βάση τα στοι­χεία που προσδιορίζει η διάταξη του άρθρου 282 παρ. 4 ΚΠοινΔ. Περαιτέρω ο νομοθέτης για να προσδιορίσει τον «κίνδυνο τέλεσης νέων εγκλημάτων» α­παιτεί την συνδρομή σαφών και άμεσα αποδείξιμων προϋποθέσεων, ενώ ρη­τά αποκρούει ασαφή, υποκειμενικά κριτήρια και αξιολογήσεις (εγκληματολογικά δελτία, αόριστες πληροφορίες), συνδέοντάς τα με την ορισμένη απαξία της πράξης για την οποία έχει ασκηθεί η ποινική δίωξη (απειλούμενες ποινές ι­σόβιας ή πρόσκαιρης κάθειρξης με ανώτατο όριο τα είκοσι έτη).

Εν προκειμένω δεν συντρέχουν στο πρόσωπό μου οι προϋποθέσεις επιβολής σε βάρος μου προσωρινής κράτησης (ενώ περαιτέρω ΔΗΛΩΝΩ ότι επιθυμώ να παρακο­λουθήσω θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης), για τους παρακάτω λό­γους:

α) Δεν είμαι ύποπτος φυγής, γεγονός που προκύπτει από τα εξής:

Είμαι σήμερα 39 ετών και έχω γνωστή διαμονή στην χώρα, καθώς δια­μένω πλέον μόνιμα απο πενταετλιας στην ++ με την μητέρα μου ++ που είναι συνταξιούχος ΙΚΑ, ενώ ο πατέρας μου απεβίωσε το 2000. Είμαι συνιδιοκτήτης λόγω κληρονομίας του πατρός μου, ενός ισογείου καταστήματος 145τμ στην + και μίας αποθήκης 80τμ στην ίδια περιοχή. Και τα δυό είναι μισθωμένα το πρώτο σε εταιρία ειδών ναυσιπλοΐας και το δεύτερο λειτουργεί ως γυμναστήριο και εισπράττω κατα το μερίδιό μου ως ενοίκιο 300€/μήνα.Επίσης είμαι συνιδιοκτήτης  ενός αγροτικού ακινήτου στην περιοχή + με καλλιέργεια ελιάς και λοιπές δενδροκαλλιέργειες, που επίσης είναι νοικιασμένο. Όλα αυτά προκύπτουν απο την με αρ. ++ πράξη δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς ++, την βεβαίωση περιουσιακής κατάστασης ακινήτων ++ και την δήλωση Ε.Ν.Φ.Ι.Α των ετών 2015, 2016 και 2017. Επίσης απο τα προσαγόμενα εκκαθαριστικά των ετών 2014, 2015 και 2016, προκύπτει ότι δηλώνω τα εισοδήματα απο τα ανωτέρω ακίνητα, ενώ το 2014 είχα και εισόδημα απο μισθωτή εργασία, εργαζόμενος σε ξενοδοχείο στο ++

Διαπιστωμένα δεν έχω κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνω την φυγή μου, όπως άλλωστε προκύπτει από το υλικό της δικο­γραφίας, αφού άλλωστε δεν απασχόλησα την Αστυνομία.

Από το δελτίο ποινικού μου μητρώου, αλλά και από το εγκληματολογικό μου δελτίο προκύπτει ότι κατά το παρελθόν δεν υπήρξα φυγόποινος ή φυγόδικος, ούτε κρίθηκα ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής.

β) Δεν είναι πιθανό ότι θα διαπράξω νέα εγκλήματα, γεγονός που προ­κύπτει από τα εξής:

Από το δελτίο ποινικού μου μητρώου αποδεικνύεται ότι δεν έχω κατα­δικαστεί ποτέ στο παρελθόν για καμία πράξη.

Η εμπλοκή μου στην υπό κρίση υπόθεση είναι απόρροια της εξάρτησής μου από τις ναρκωτικές ουσίες. Θεωρώ δε ότι έχω όλα τα στοιχεία προκειμένου να χαρακτηριστώ ως εξαρτημένος (κατά την έννοια του νόμου). Αποδει­κτικό δε των παραπάνω αποτελεί η από ετών ένταξή μου στο Πρόγραμμα του ΚΕ.Θ.Ε.Α

Δηλώνω δε ρητά ότι άμεσα θα παρακολου­θήσω θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης, για το οποίο θα ήταν εφικτή η επιβολή (αυτοτελούς) σχετικού περιοριστικού όρου.

Επειδή ουδεμία πρόθεση έχω να φυγοδικήσω, αντίθετα με προθυμία θα παρουσιαστώ ενώπιον του δικαστηρίου, όταν και όποτε κληθώ.

Επειδή η προσωρινή κράτησή μου-δεδομένης της ηλικίας μου- δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τον απόλυτα αναγκαίο όρο για την ε­ξασφάλιση της παρουσίας μου στο ακροατήριο ούτε είναι πιθανόν να τελέσω παράνομες πράξεις μετά την αποφυλάκισή μου. Περαιτέρω, με δεδομέ­νο ότι η αναφορά των περιοριστικών όρων είναι ενδεικτική στο νόμο, απο­δέχομαι σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 31 ν. 4139/2013 να μου επι­βληθεί ως περιοριστικός όρος η παρακολούθηση από μέρους μου θερα­πευτικού προγράμματος απεξάρτησης.

Συνεπώς από κανένα αντικειμενικό στοιχείο που σχετίζεται είτε με τα στοιχεία της προσωπικότητας μου είτε με τα χαρακτηριστικά της αποδιδόμενης πράξης, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η επιβολή προσωρινής  κράτησης, ιδίως αν ληφθεί υπ` όψη ότι λόγω εξάρτησής μου, αλλά και της αποκλειστικά ιδίας χρήσης, η αποδιδόμενη πράξη, φέρει τον χαρακτήρα πλημμελήματος και όχι κακουργήματος. Μόνη δε η βαρύτητα της πράξης, δεν μπορεί να θεμελιώσει την επιβολή της προσωρινής κράτησης.

Τέλος δηλώνω ότι ζητώ να λάβω γνώση της εισαγγελικής προτάσεως που μετά την περάτωση της ανάκρισης θα καταρτισθεί και ότι διορίζω πληρεξούσιο Δικηγόρο και νόμιμο αντίκλητό μου τον Δικηγόρο του Πρωτοδικείου Καρδίτσας Ανδρέα Βρόντο, Πλαστήρα 12-Καρδίτσα,τηλ:41255. Μάρτυρα ΑΙΤΟΥΜΑΙ (274 ΚΠΔ) να εξετασθεί η  ++

Για τους λόγους αυτούς  ΖΗΤΩ: Να απαλλαγώ των κατηγοριών, να κριθώ ατιμώρητος, διότι η ποσότητα των ναρκωτικών που είχα στην κατοχή μου δικαιολογούν απόλυτα τον ισχυρισμό μου ότι προορίζονται για δική μου αποκλειστική χρήση, ως τοξικομανούς και όχι για πώληση, γεγονός που είναι και η μοναδική αλήθεια, να μην επιβληθεί σε βάρος μου προσωρινή κράτηση, αλλά να διαταχθεί ως περιοριστικός όρος η παρακολούθηση από μέρους μου θερα­πευτικού προγράμματος απεξάρτησης.

                      Ο ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013