κατάσχεση ονομαστικών μετοχών ΑΕ.1022ΚΠολΔ. διαφορά απο κατάσχεση κινητών.σύμφορο και μη δυσχερές της κατάσχεσης.ένσταση εξόφλησης οφειλέτη ανεπίτρεπτη.εξέταση αυτής μόνο με ανακοπή 933ΚΠολΔ

Εν συνεχεία των ανωτέρω προτάσεών μου, αρνούμενος και αποκρούων κάθε ενάντιο ισχυρισμό, πρόταση και ένσταση των αντιδίκων, των οποίων την απόρριψη ζητώ, επάγομαι και τα εξής, ήτοι:

Κατά τη σαφή διάταξη του άρθρου 1022 ΚΠολΔ, «Κατάσχεση μπορεί να γίνει και σε περιουσιακά δικαιώματα εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση, τα οποία δε μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κατάσχεσης κατά τη διαδικασία των άρθρων 953 §§ 1 και 2, 982, 992 και ιδίως σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ευρεσιτεχνίας...». Η διατύπωση της διάταξης είναι ενδεικτική, η εν λόγω κατάσχεση περιλαμβάνει δε και το δικαίωμα του μετόχου Α.Ε. για την έκδοση και την παράδοση σ’ αυτόν των μετοχικών τίτλων. Το προαναφερόμενο περιουσιακό δικαίωμα του μετόχου δεν υπόκειται στην κατάσχεση των άρθρων 953 επ. ΚΠολΔ (κινητών πραγμάτων που βρίσκονται στα χέρια του οφειλέτη), 982 επ. ΚΠολΔ (κινητών πραγμάτων που βρίσκονται στα χέρια τρίτου), 992 επ. ΚΠολΔ (ακινήτων), αφού δεν πρόκειται για κινητό πράγμα, ούτε για απαίτηση, της οποίας η παροχή είναι χρηματική ή συνίσταται στη μεταβίβαση της κυριότητας κινητών πραγμάτων, αλλά πρόκειται για απαίτηση προς ενέργεια υλικής πράξης, προς έκδοση δηλαδή των μετοχών, έχει χρηματική αξία κατά τις συναλλαγές, είναι δεκτική μεταβίβασης κατά τις διατάξεις του ουσιαστικού δικαίου  καθόσον δεν είναι προσωποπαγής και ούτε ο νόμος απαγορεύει τη μεταβίβαση και υπόκειται σε κατάσχεση σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1022 επ. ΚΠολΔ. Να επισημανθεί, ακόμη, ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση εφαρμογής των διατάξεων αυτών (άρθρων 1022 επ. του ΚΠολΔ) η δυνατότητα άμεσης μετατροπής του δικαιώματος σε χρήματα, αλλά αρκεί και απαιτείται η δυνατότητα πορισμού χρημάτων με τα μέσα αξιοποίησης, τα οποία είναι δυνατό να διαταχθούν σύμφωνα με το άρθρο 1024 παρ. 1 ΚΠολΔ, ώστε να επιτευχθεί η ικανοποίηση του δανειστή. 

          Σύμφωνα με το αρθ. 1025 παρ. 1 ΚΠολΔ η κατάσχεση γίνεται, αν πρόκειται για δικαίωμα εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση, με την επίδοση της απόφασης σε αυτόν. Στην κατάσχεση ειδικών περιουσιακών στοιχείων, ο αρχικός εκτελεστός τίτλος, από όπου πηγάζει η απαίτηση του δανειστή, παραμένει εκτελεστός τίτλος και μετά την έκδοση της κατά το αρθρ. 1022 και 1023 παρ.1 Κ.Πολ.Δ απόφασης. Η απόφαση χρησιμεύει μόνο για τον τρόπο επιβολής της κατάσχεσης και η κοινοποίησή της αντικαθιστά την κατά τα αθρ. 954 παρ.1 και 993 παρ. 1 ΚΠολΔ έκθεση κατάσχεσης ή το κατ αρθρ. 983 παρ. 1 κατασχετήριο. Ενώ, οι ακυρότητες του τίτλου, της προδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης και τα ελαττώματα της απαίτησης θα προβληθούν με βάση το αρθρ. 933 παρ.1 ΚΠολΔ και μέσα στις προθεσμίες που ορίζονται, κατά το αρθρ. 934 επ. ΚΠολΔ. Η προθεσμία, δηλαδή, θα αρχίσει από την επίδοση της προκείμενης απόφασης, που επιτρέπει την κατάσχεση, στον καθ ου η εκτέλεση. Εξ αυτού, έπεται ότι, κατά τη σχετική δίκη, δεν επιτρέπεται να προβληθούν από τον καθ` ου η εκτέλεση οφειλέτη ισχυρισμοί, που αφορούν την εγκυρότητα του εκτελεστού τίτλου, ή την απαίτηση. Διαφορετική άποψη θα μετέβαλλε την παραπάνω διαδικασία σε τακτική διαδικασία, στην οποία οι αντιρρήσεις του καθ ου δεν θα εισάγονταν με δικόγραφο ανακοπής, αλλά με τις προτάσεις του. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το νόμο. (631/2013 ΕΙΡ. ΑΘ.). Συνεπώς, κατά τη συζήτηση της αίτησης με τη διαδικασία του 1022 επ. δεν υφίσταται στάδιο εξέτασης της ουσιαστικής βασιμότητας της απαίτησης.

          Συνεπώς οι ισχυρισμοί των αντιδίκων με τις απο 19-10-2017 προτάσεις τους ενώπιόν σας κατα τη συζήτηση και αυτοί που καταχωρίστηκαν στα πρακτικά και αφορούν την απαίτηση εφ` ης η ανωτέρω δ/γής πληρωμής, δηλ. η ένσταση εξόφλησης, είναι νόμω αβάσιμη και δεν μπορεί να εξεταστεί στην παρούσα δίκη.

          Σε κάθε περίπτωση όμως δεν την απέδειξε. Το βάρος απόδειξης της ένστασης εξόφλησης το φέρει αυτός που την προβάλλει, άρα λοπόν ο αντίδικος  ήταν υποχρεωμένος  να αποδείξει την ένσταση του, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έκανε (262 ΚΠολΔ), αφού δεν προσκόμισε ούτε έγγραφα, αλλά ούτε και η μάρτυράς του κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία. Αλλ` ούτε και πιθανολογήθηκε οποιαδήποτε αναστολή εκτέλεσης του ανωτέρω εκτελεστού μου τίτλου-δ/γής πληρωμής, αφού ο οφειλέτης μου εις ουδεμία αίτηση αναστολής προέβη.

          Επιπλέον, οπωσδήποτε απεδείχθη και δεν αντικρούστηκε το σύμφορο και το μη δυσχερές της αιτούμενης κατάσχεσης. Αρχικά, σύμφωνα με το άρθρο 1023 § 2 ΚΠολΔ, το Δικαστήριο δικαιούται, χωρίς και να υποχρεούται, να απορρίψει την αίτηση κατάσχεσης σε δύο περιοριστικά αναφερόμενες στο νόμο περιπτώσεις, ήτοι α) αν κρίνει ότι είναι δύσκολο να γίνει η αναγκαστική εκτέλεση και β) αν το αποτέλεσμα της θα είναι ασύμφορο. Ως δυσχέρεια της αναγκαστικής εκτέλεσης νοείται η τυχόν δυσχέρεια που μπορεί να προκύψει όσον αφορά στην αξιοποίηση του δικαιώματος δια της αναγκαστικής εκτελέσεως κατά την εκτελεστική διαδικασία, λόγω της ιδιόμορφης φύσης και του περιεχομένου του υπό κατάσχεση στοιχείου και όχι η δυσχέρεια που προκύπτει από τη διενέργεια των επί μέρους διαδικαστικών πράξεων της αναγκαστικής εκτελέσεως (βλ. Μπρίνια, Αναγκαστική Εκτέλεσις τ. Ε β` έκδοση, σελ. 2336). Η κρίση δε για το ασύμφορο του αποτελέσματος της εκτέλεσης συνίσταται στην πιθανολόγηση ότι ο δανειστής δεν θα ικανοποιηθεί από το αποτέλεσμα της αναγκαστικής εκτέλεσης του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου (ΕφΘεσ 205/2008 ΕπισκΕμπΔ 2008.760, ΕφΠειρ 367/2001 ΔΕΕ 2002.66). Ειδικότερα, από την εξέτασή μου ως διαδίκου, αποδείχθηκε ότι ο οφειλέτης μου, +++ είναι μέτοχος της καθ` ης ανώνυμης εταιρίας με συγκεκριμένο αριθμό μετοχών. Πιο συγκεκριμένα, έχει καλύψει εξ' ολοκλήρου, δια καταβολής μετρητών, ++ ονομαστικές μετοχές αξίας ++ ευρώ έκαστη, δηλαδή συνολικά ++ ευρώ και ποσοστό 49,85%. Η ανωτέρω εταιρία ιδρύθηκε το έτος ++, δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα, ούτε έχει τεθεί σε αναγκαστική διαχείριση, λειτουργεί κανονικά και δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα οι οριστικοί μετοχικοί τίτλοι, ούτε έχουν παραδοθεί στους μετόχους της. Επιπλέον, απεδείχθη ότι πρόκειται για μια εταιρία, οι εργασίες της οποίας βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία, γεγονός που είναι ευρέως  γνωστό και στην τοπική κοινωνία λόγω της έντονης δραστηριότητας της, καθόσον εξάγει διεθνώς και το προιόν της ++) έχει βραβευθεί.  Επομένως, είναι βέβαιο ότι με την κατάσχεση και την πλειστηρίαση των μετοχών ή με τη μεταβίβασή τους στο όνομά μου μπορεί να ικανοποιηθεί η απαίτησή μου, εφόσον η αξία τους, είναι πραγματική, δεν είναι χαμηλή και επαρκεί, ενώ δεν αποδείχθηκε ότι θα είναι δυσχερής η αναγκαστική εκτέλεση κατ` οποιονδήποτε τρόπο. Άλλωστε δεν ανταποδείχθηκαν τ` ανωτέρω απο την μάρτυρα των αντιδίκων, που δεν έχει καμία σχέση με την ανωτέρω ΑΕ.

          ++

          Επειδή συνεπώς οι προτάσεις, ενστάσεις και ισχυρισμοί του πρέπει να απορριφθούν

          Δια ταύτα και με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων μου

          ΑΙΤΟΥΜΑΙ όσα και ανωτέρω και να γίνει δεκτή η παρούσα προσθήκη και αντίκρουση καθώς και η αίτησή μου, να απορριφθούν οι προτάσεις, ενστάσεις και ισχυρισμοί τους και να καταδικαστούν στη δικαστική μου δαπάνη.

                         Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013