ΕγκΕισΑΠ 6/13.ηχορρύπανση, κέντρα διασκεδάσεως,καταστήματα,αυτόφωρη διαδικασία

11 Μαϊος 2014 Γράφτηκε από 

ΕγκΕισΑΠ 6/2013

Παραγγέλλονται οι Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας: α) Να ζητούν, σε διαρκή βάση, τη διενέργεια ελέγχων από τα αρμόδια όργανα στα κέντρα διασκέδασης και λοιπά καταστήματα με μουσική και, οσάκις διαπιστώνεται παράβαση των σχετικών διατάξεων, θα πρέπει οι παραβάτες αυτών, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου πλημμελήματος, να συλλαμβάνονται, να οδηγούνται στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και να παραπέμπονται υποχρεωτικά στο δικαστήριο κατά την αυτόφωρη διαδικασία. β) Να ελέγχουν την πλήρη και άμεση εφαρμογή των οριζομένων από τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 2 του ΠΔ 180/1979 και 80 παρ. 6 του Ν 3463/2006, σχετικά με την προσωρινή αφαίρεση των αδειών λειτουργίας των αναφερομένων καταστημάτων, συντρεχουσών των νομίμων προϋποθέσεων.

Προς: Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας

Είναι γνωστό ότι η ηχορρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γενική κατάσταση της υγείας του ανθρώπου και ιδιαίτερα στο νευρικό σύστημα, κυρίως δε στη σημερινή πολυτάραχη εποχή μας. Η πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) έδειξε ότι η ηχορρύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία. Η έκθεση στον θόρυβο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι μια ύπουλη διαδικασία, της οποίας οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν είναι ορατές και αναγνωρίσιμες, αλλά ωστόσο υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία των ανθρώπων.

Με το άρθρο 24 παρ. 1 του Συντ. ορίζεται ότι: «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας …». Η νομοθεσία για την ηχορρύπανση και την προστασία της υγείας των ανθρώπων από αυτήν, είναι επαρκής και περιλαμβάνεται σε νόμους, διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις που αναφέρονται σε διάφορα έργα και δραστηριότητες που προκαλούν θορύβους. Ειδικότερα για τους θορύβους που προκαλούνται από τη μουσική των κέντρων διασκεδάσεως και λοιπών καταστημάτων έχει εκδοθεί σχετικώς, κατά την παρεχόμενη από τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 του AN 2520/1940 εξουσιοδότηση, και ισχύει η υπ' αρ. Α5/3010/1985 Υγειονομική Διάταξη, σκοπός της οποίας, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1, είναι ο υγειονομικός έλεγχος και η λήψη μέτρων για προστασία της Δημόσιας Υγείας από θορύβους που δημιουργούνται στα κέντρα διασκέδασης κ.λπ. καταστήματα, μόνο από τη μουσική. Τα άρθρα 3 και 7 της Υγειονομικής Διάταξης ορίζουν τα σχετικά με την απαιτούμενη ηχομόνωση των στεγασμένων κέντρων διασκέδασης και τις διαδικασίες έκδοσης άδειας, υποβολής δικαιολογητικών και λοιπούς όρους λειτουργίας, ενώ τα άρθρα 4 και 6 αυτής προβλέπουν για την επιτρεπόμενη ηχητική στάθμη λειτουργίας των κέντρων διασκεδάσεως και των υπολοίπων καταστημάτων με μουσική, “τα οποία δεν θεωρούνται σύμφωνα με την ισχύουσα Υγειονομική Διάταξη Κέντρα Διασκεδάσεως”, των στεγασμένων το πρώτο και των υπαίθριων το δεύτερο. Στο άρθρο 9 περιγράφεται ομοιόμορφη διαδικασία μετρήσεων και ορίζεται ότι όλες οι μετρήσεις γίνονται με ηχόμετρο (ορισμένου τύπου). Περαιτέρω το άρθρο 10 της Υγειονομικής Διάταξης, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37 παρ. 3 του Ν 4055/2012, ορίζει ότι: «Οι παραβάτες της παρούσας Υγειονομικής Διάταξης τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ένα (1) έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και ότι, αν ο δράστης έχει συλληφθεί επ' αυτοφώρω, ακολουθείται υποχρεωτικά η διαδικασία που αναφέρεται στα άρθρα 418 και επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», ενώ τέλος στο άρθρο 11 αυτής, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37 παρ. 4 Ν 4055/2012, ορίζεται ότι: «Η εκτέλεση της παρούσας Υγειονομικής Διάταξης ανατίθεται στα αρμόδια υγειονομικά και αστυνομικά όργανα σε όλη την Επικράτεια».

Ως παραβάτες (δηλαδή αυτουργοί) της ως άνω Υγειονομικής Διάταξης διώκονται και τιμωρούνται, και επομένως πρέπει να συλλαμβάνονται άμεσα, τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται το κατάστημα για δικό τους λογαριασμό (κύριοι του καταστήματος ή μισθωτές ή υπομισθωτές, εφόσον η μίσθωση ή η υπομίσθωση αποδεικνύονται από έγγραφο βέβαιης χρονολογίας) ή αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο, οι νόμιμοι εκπρόσωποι αυτού, με τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις, ή το πρόσωπο που έχει ορισθεί υγειονομικώς υπεύθυνος. Η ποινική δε ευθύνη άλλων τυχόν προσώπων που σχετίζονται με την τελούμενη αυτή παράβαση (προσωρινά υπεύθυνος, μηχανικός ή τεχνικός ήχου κ.λπ.) θα κριθεί με βάση τις διατάξεις των άρθρων 45, 46 και 47 του ΠΚ. Επισημαίνεται ότι, η παράβαση της υπ' αρ. Α5/3010/1985 Υγειονομικής Διάταξης, η οποία, ως προβλέπουσα βαρύτερες κυρώσεις, κατισχύει της διατάξεως του άρθρου 43 παρ. 12 Ν 4025/2011, που προστέθηκε με το άρθρο 58 παρ. 4 του Ν 4075/2012 και σύμφωνα με την οποία: «Οι παραβάσεις των διατάξεων του Υγειονομικού Κανονισμού (Β΄ 275) και όλες οι παραβάσεις των διατάξεων όλων των Υγειονομικών Διατάξεων, που εκδίδονται κατ' εφαρμογή του άρθρου 1 του ΑΝ 2520/1940 ή κατ' εξουσιοδότηση άλλου νόμου, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρις ενός έτους ή χρηματική ποινή τουλάχιστον 2.000 ευρώ, εκτός αν από άλλες διατάξεις τιμωρούνται βαρύτερα», επαναφέρθηκε ως πλημμέλημα με το άρθρο 37 παρ. 3 του Ν 4055/2012, επειδή κρίθηκε, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ότι το φαινόμενο της ηχορρύπανσης έχει λάβει πολύ οχληρές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό.

Η θέσπιση βαρυτέρων ποινών με το Ν 4055/2012 καθώς και η υποχρεωτική εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος όσων προκαλούν ηχορρύπανση καταδεικνύει τη σθεναρή βούληση του νομοθέτη, το μεν να εξασφαλίσει στους κατοίκους υγιείς συνθήκες διαβίωσης στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, το δε να αποτρέψει, αλλά και να τιμωρήσει, όποιον αποτολμήσει να παραβεί τις οικείες ποινικές διατάξεις. Και η νομοθετική μεν εξουσία με τη θέσπιση των ανωτέρω κυρώσεων έπραξε τα καθεαυτήν, καθήκον πλέον των Εισαγγελικών Λειτουργών, ως τηρητών της νομιμότητας, να επιβεβαιώνουμε κάθε μέρα –εντός των ορίων της ελληνικής αρετής του μέτρου– το θεσμικό αυτό ρόλο μας με την έναντι πάντων των παρανομούντων πιστή, έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Κατόπιν των ανωτέρω και ενόψει του ότι το φαινόμενο της ηχορρύπανσης από τα κέντρα διασκεδάσεως και λοιπά καταστήματα με μουσική, στεγασμένα και υπαίθρια, αναμένεται να πολλαπλασιασθεί κατά τη θερινή περίοδο, παρακαλούμε, όπως παραγγείλετε στους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της περιφερείας σας: α) Να ζητούν, σε διαρκή βάση, τη διενέργεια ελέγχων από τα αρμόδια ως άνω όργανα στα προαναφερόμενα καταστήματα και, οσάκις διαπιστώνεται παράβαση των σχετικών διατάξεων, θα πρέπει οι παραβάτες αυτών, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου πλημμελήματος, να συλλαμβάνονται, να οδηγούνται στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και να παραπέμπονται υποχρεωτικά στο δικαστήριο κατά την αυτόφωρη διαδικασία, β) Να ελέγχουν την πλήρη και άμεση εφαρμογή των οριζομένων από τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 2 του ΠΔ 180/1979 και 80 παρ. 6 του Ν 3463/2006, σχετικά με την προσωρινή αφαίρεση των αδειών λειτουργίας των αναφερομένων καταστημάτων, συντρεχουσών των νομίμων προϋποθέσεων.

Πέραν βεβαίως της παραγγελίας που θα δώσετε στους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών για την εφαρμογή της παρούσης εγκυκλίου μας, παρακαλούμε να εποπτεύετε προσωπικώς και συνεχώς για την τήρησή της.

Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
Δημήτριος Δασούλας

Διαβάστηκε 3558 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

aristotelis

Χρη λέγειν τα καίρια

Εν δε δικαιοσύνη συλλήβδην πάς` αρετή εστίν.
(Η δικαιοσύνη περικλείει όλες τις αρετές).

Θέογνις (6ος αι. π.Χ.)

 

 

aristotelis

Ένα αστείο είναι κάτι πολύ σοβαρό

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο Θεό και ένα δικηγόρο;

Ο Θεός δεν λέει ότι είναι δικηγόρος.

 


 

aristotelis

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου

Η παγκόσμια επιρροή της Ελληνικής γλώσσας


Επικοινωνία


Γραφείο Αθηνών: Ακαδημίας 33, Β' Όροφος
Τηλέφωνο: 6972422002

Γραφείο Καρδίτσας: Πλαστήρα 12
Τηλέφωνο: 24410 41255

Κινητό: 6972422002
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013