αγωγή αποζημίωσης,μη εκτέλεση της σύμβασης, μη παραχώρηση μισθίου,584,383ΑΚ,θετική ζημία,διαφυγόντα κέρδη

ΕΝΩΠΙΟΝ  ++++

ΑΓΩΓΗ (αποζημιώσεως-ειδική διαδικασία μισθωτικών διαφορών)

 ++++

 ΚΑΤΑ

 ++++

 

Καρδίτσα +++

 

Με την υπ` αριθμ`+++ απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του αντιδίκου, «περί καθορισμού των όρων δημοπράτησης για την εκμίσθωση του αναψυκτηρίου στο  +++», που εγκρίθηκε αρμοδίως  ως νόμιμη με το με αρ.πρωτ.+++ έγγραφο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο ανωτέρω +++, προέβη  σε φανερή πλειοδοτική δημοπρασία εκμίσθωσης του κτιρίου του +++ και του περιβάλλοντος αυτού χώρου , κείμενο +++, εκτάσεως  +++ τμ , αποτελούμενο από τον κυρίως χώρο αναψυχής-εστίασης ,κουζίνα και τουαλέτες και τον προαύλιο περιβάλλοντα χώρο ,προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος δηλ. καφενείο-καφετέρεια-αναψυκτήριο.

      Στο διαγωνισμό- δημοπρασία τούτη συμμετείχα νομίμως και εμπροθέσμως με κατάθεση εγγυητικής επιστολής κλπ πληρώντας άπαντες του όρους της προκηρύξεως, υπέβαλλα δε την προσφορά μου με βάση  την ανωτέρω προκήρυξη στην οποία περιλαμβάνονται λεπτομερώς όλοι οι όροι  της σύμβασης μίσθωσης, ήτοι το μίσθιο, το μίσθωμα, η διάρκεια κλπ, οι οποίοι έχουν αναλυτικά ως εξής:

++++++++

Το μίσθιο θα χρησιμοποιούσα, όπως προκύπτει και από τους ανωτέρω όρους, για την εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρηματικής δραστηριότητας με αντικείμενο αναψυκτήριο - καφετέρεια με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εν γένει εξοπλισμού εντός και εκτός του κτιρίου για εξυπηρέτηση τουλάχιστον +++ ατόμων στον εξωτερικό χώρο κατά το άρθρο 15 ανωτέρω, ενώ ρητά προβλέφθηκε στο άρθρο 16 η τοποθέτηση  στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο μεγάλων υφασμάτινων ομπρελών σκίασης για την εκμετάλλευση του χώρου αυτού με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με σκοπό την προσφορά υπηρεσιών στους πελάτες και κατά τους θερινούς μήνες εν` όψει του ότι το μίσθιο ευρίσκεται σε τουριστική τοποθεσία +++. Μάλιστα ο όρος για εγκατάσταση εξοπλισμού και ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο μίσθιο για να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση τουλάχιστον +++ ατόμων, τέθηκε από τον αντίδικο δεδομένου ότι στο χώρο αυτό πραγματοποιούνται απ` αυτόν ιδίως κατά την θερινή περίοδο διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια και έτσι έθεσε και τον όρο τούτο για τον μισθωτή-επιχειρηματία έτσι ώστε να εξυπηρετεί τους δημότες του κατά την διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων. Μάλιστα βόρεια του αύλειου χώρου του μισθίου και σε συνέχεια με αυτόν ευρίσκεται και χώρος παιδικής χαράς αλλά και εν γένει αναψυχής για δραστηριότητες πικ-νικ, περιπάτου κλπ, τον οποίο κατ` άρθρο 18 ο μισθωτής υποχρεούνταν να διατηρεί καθαρό.

 Η δημοπρασία διενεργήθηκε κατά τα ορισθέντα και με το από +++ Πρακτικό της Επιτροπής Διεξαγωγής της ανωτέρω δημοπρασίας, τούτη  κατακυρώθηκε σε μένα ως τελευταίας πλειοδότιδος, αφού προσέφερα ως ετήσιο μίσθωμα το ποσό των +++ €  δηλ. επιπλέον του ορισθέντος με την ανωτέρω προκήρυξη των ++ € ανα μήνα και +++ € το έτος

        Αυθημερόν ,ήτοι την +++ μετά την κατακύρωση, ο ++ μου παραχώρησε την άδεια να εγκατασταθώ στο ακίνητο και να χρησιμοποιώ τούτο κατά την συναφθείσα ήδη με την ανωτέρω κατακύρωση, σύμβαση μίσθωσης και επιπλέον την άδεια να προβώ στις απαραίτητες εργασίες τακτοποίησης και ετοιμασίας του κτιρίου προκειμένου να καταστεί κατάλληλο για την χρήση που συμφωνήθηκε

          Επίσης τις αμέσως επόμενες ημέρες στα πλαίσια της νόμιμης υποχρέωσής του για άρση των ελαττωμάτων που θα εμπόδιζαν την συμφωνημένη χρήση, ο αντίδικος απέστειλε  τους υπαλλήλους ηλεκτρολόγο και τον υδραυλικό του  προκειμένου να προβούν στην σύνδεση και παροχή ρεύματος και νερού στο μίσθιο όπως και έγινε αλλά και απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου με προσωπικό επίσης του Δήμου για την συλλογή και απομάκρυνση των σκουπιδιών.

 Ταυτόχρονα εγώ προέβην σε χρωματισμό του κτιρίου μέσα και έξω, αγόρασα φωτιστικά σώματα, πιεστικό μηχάνημα, τοποθέτησα κλειδαριές για να το ασφαλίσω, πληρώνοντας για όλα τούτα σημαντικά ποσά σε τρίτους εργατοτεχνίτες και εν γένει προέβην σε όλες τις εργασίες που ήταν απαραίτητες για να μπορώ άμεσα κατά το δυνατόν, να το εκμεταλλευτώ επιχειρηματικά για την εναπομείνασα καλοκαιρινή περίοδο, αφού αυτή είναι   η περίοδος που υπάρχει αυξημένη κίνηση επισκεπτών και τουριστών στα χωριά της ευρύτερης περιοχής και άρα και αυξημένη προσέλευση πελατών και εντεύθεν η δυνατότητα αποκομίσεως αυξημένων εσόδων για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

 Ταυτόχρονα ανέμενα την κατάρτιση και υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης που με βάση τους ανωτέρω όρους(άρθρο 10) δηλ. τη ρητή συμφωνία μας αλλά και από την αρχή της καλόπιστης εκπλήρωσης των ενοχών(288 ΑΚ), είχε αναχθεί σε κύρια υποχρέωση του αντιδίκου, για να το υποβάλλω με σχετική αίτηση στις αρμόδιες αρχές για την χορήγηση  αδείας λειτουργίας καταστήματος, μουσικών οργάνων κλπ και γενικά των αδειών που απαιτούνται για την λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά τον νόμο από τη Δημόσια αρχή, αφού πληρούσα άπασες τις προϋποθέσεις ,όπως και το μίσθιο και οι χώροι του,  για την χορήγηση τούτων. Άλλωστε το μίσθιο στέγαζε τέτοιου είδους επιχειρήσεις με τις νόμιμες προϋποθέσεις και στο παρελθόν.   

         Εν τούτοις την +++ ο αντιδήμαρχος του αντιδίκου, εντελώς ξαφνικά , μου γνωστοποίησε ότι θα κηρυχθεί «άγονη» δήθεν η παραπάνω δημοπρασία   για το λόγο ότι δήθεν το μίσθωμα που επιτεύχθηκε είναι χαμηλό, «δεν τους καλύπτει» και «δεν συμφέρει στα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου». Μου ζήτησε έτσι να παραλάβω την εγγυητική που είχα ήδη καταθέσει και να αποδώσω τη χρήση του μισθίου!!

       Διαμαρτυρήθηκα άμεσα και εντονότατα στον αντίδικο αφού μέχρι τότε η συμπεριφορά των οργάνων και υπαλλήλων του και ιδίως του δημάρχου , όπως ανωτέρω αναλυτικά αναφέρθηκε, κατευθύνονταν άμεσα στην εκτέλεση των υποχρεώσεών τους από την συναφθείσα λόγω κατακύρωσης, σύμβαση μίσθωσης δημιουργώντας μου την εύλογη και δικαιολογημένη πεποίθηση περί εκπληρώσεως των υποχρεώσεών τους από την σύμβαση, το νόμο και την καλή πίστη.

       Όμως , παρά τις διαμαρτυρίες μου, ο αντίδικος:

-αρνήθηκε  να συμπράξει στην σύνταξη και χορήγηση συμφωνητικού μίσθωσης

-προέβη άμεσα, την +++, σε διακοπή της σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος του καταστήματος με ηλεκτρολόγο-υπάλληλό του με αποτέλεσμα να καταστή αδύνατη εν τοις πράγμασι κάθε δραστηριότητα στο μίσθιο. Η σύνδεση μέχρι τότε γινόταν μέσω ηλεκτρικής «γραμμής» του Δήμου προσωρινά μέχρις ότου στο δικό μου όνομα γίνει η οριστική σύνδεση με δικό μου μετρητή και «κουτί» από την ΔΕΗ για την οποία όμως απαραίτητο ήταν να υποβάλλω το έγγραφο συμφωνητικό που όμως αρνούνταν να μου δώσουν!!

 -μου απαγορεύθηκε από τον +++ να μεταβαίνω στο μίσθιο κατάστημα ως και να συνεχίσω κάθε εργασία επισκευής κλπ που διενεργούσα σ` αυτό με τεχνίτες μου.

- στην μπάρα ασφαλείας που υπήρχε ήδη τοποθετημένη από τον αντίδικο στον δρόμο που οδηγεί στο μίσθιο κατάστημα προκειμένου να μην εισέρχονται αυτ/τα και να ελέγχεται η είσοδος των επισκεπτών στο ιστορικό +++ και στο χώρο του μισθίου ακινήτου και στην οποία είχα τοποθετήσει κατόπιν εντολής του αντιδίκου νέα κλειδαριά (λουκέτο) έτσι ώστε να ασφαλίζω το μίσθιο αλλά και το χώρο του +++ όταν αποχωρούσα απ` αυτό δεδομένου ότι και ο χώρος τούτος ήταν στην δική μου ευθύνη και εποπτεία αφού με βάση τον ανωτέρω άρθρο 18 όφειλα να επιμελούμαι γενικά και τον περιβάλλοντα χώρο και τον δρόμο πρόσβασης, ο αντίδικος έσπασε το λουκέτο που με εντολή του είχα τοποθετήσει (!!) καταδεικνύοντας έτσι εμπράκτως την θέλησή του να μην χρησιμοποιώ το μίσθιο και να με αποβάλλει απ` αυτό δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό  ήλεγχε τούτος την πρόσβαση στο μίσθιο και όχι εγώ.

          Στις διαμαρτυρίες μου προς τον αντίδικο για την αντισυμβατική και αντισυναλλακτική συμπεριφορά του και στις εντονότατες οχλήσεις μου  να μου αποδώσει τη χρήση του μισθίου και να παραλείψει στο μέλλον κάθε τέτοια συμπεριφορά που μου στερεί τη χρήση του μισθίου κατά τα συμφωνηθέντα, ο αντίδικος απάντησε με το από ++ με αρ. πρωτ.++ έγγραφό του που μου κοινοποιήθηκε την ++, με το οποίο μου επεδόθη η με αρ. απ. ++ απόφασή του με βάση την οποία «αποφασίζει και απορρίπτει (!!) το από +++ πρακτικό φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας για ανάδειξη αναδόχου εκμίσθωσης του αναψυκτηρίου ++με το οποίο αναδεικνύεται ανάδοχος η +++ κάτοικος Καρδίτσας», διότι ναι μεν «κανονικά ανάδοχος του αναψυκτηρίου αναδεικνύεται η  +++ η οποία και πλειοδότησε με το ποσό των +++ € ετήσιο μίσθωμα και παρουσιάζοντας εγγυητή τον +++, κάτοικο Καρδίτσας», «αλλά σύμφωνα με τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου μας πιστεύουμε ότι η συμμετοχή ενός μόνου ενδιαφερόμενου, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή του καλοκαιριού με την απουσία πολλών λόγω διακοπών, συνέβαλε στη χαμηλή τιμή πλειοδοσίας δεν μας καλύπτει και προτείνεται η επανάληψη της δημοπρασίας με νέα διακήρυξη και η ακύρωση των πρακτικών της δημοπρασίας της +++ καθώς δεν κρίνεται συμφέρουσα. »!!

          Έκτοτε και παρά τις έντονες και επανειλημμένες οχλήσεις μου ο αντίδικος δεν μου επέτρεψε να χρησιμοποιήσω το μίσθιο περιερχόμενος έτσι σε κατάσταση υπαίτιας υπερημερίας οφειλέτη ως προς την εκπλήρωση της παραπάνω κυρίας υποχρεώσεώς του περί παράδοσης της χρήσης του μισθίου ακινήτου σε μένα, αφού αν και δυνατή η εκπλήρωση από μέρους του, αρνούνταν αδικαιολόγητα την εκπλήρωση της ήδη ληξιπρόθεσμης παροχής του. (Γεωργ.-Σταθ. υπό 335-348.5)

          Μετά ταύτα και διαρκούσης της υπερημερίας του αντιδίκου, άσκησα εναντίον του ενώπιον του Ειρηνοδικείου Καρδίτσας την από +++ με αρ. κατ. ++ αγωγή μου ζητώντας να υποχρεωθή ο εναγόμενος να μου αποδώσει και παραχωρήση την χρήση του επίδικου μισθίου καταστήματος επί τον δια της συμβάσεως  και του νόμου ,συμφωνηθέντα χρόνο καθώς και να καταδικασθεί σε δήλωση βούλησης (949ΑΚ) για την υπογραφή του συμφωνητικού δεδομένου ότι εξ` αιτίας της υπερημερίας του η καθυστερούμενη παροχή του εξακολουθούσε να οφείλεται κατ` 343.1ΑΚ.  Η αγωγή τούτη προσδιορίστηκε αρχικώς να συζητηθεί την +++ και μετά από αναβολή την +++

          Παρά ταύτα ούτε και στο ανωτέρω διάστημα ο αντίδικος μου παραχώρησε την χρήση του μισθίου ακινήτου εξακολουθώντας να διατελεί σε κατάσταση υπαίτιας υπερημερίας οφειλέτη ως προς την εκπλήρωση της οφειλής  επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία και καθιστώντας έτσι την άρνησή του οριστική. 

          Εν` όψει αυτής της εξέλιξης από την υπαίτια, αντισυμβατική και αντίθετη προς κάθε έννοια καλόπιστης εκπλήρωσης των ενοχών(288ΑΚ), συμπεριφορά του αντιδίκου, κοινοποίησα σ` αυτόν την  από +++ εξώδικη δήλωσή μου-διαμαρτυρία-επιφύλαξη δηλώνοντάς του ότι εξ` αιτίας της μακρόχρονης (υπαίτιας) υπερημερίας του στην εκπλήρωση της ληξιπρόθεσμης κυρίας παροχής του, εν` όψει κυρίως του σκοπού της σύμβασης, του είδους της σκοπούμενης υπ` εμού επιχειρηματικής εκμετάλλευσης αυτού και του συμβατικού χρόνου, δεν έχω πλέον συμφέρον στην εκτέλεση της όλης σύμβασης μίσθωσης διότι ενώ το μίσθιο θα χρησιμοποιούνταν από μένα ως καφετέρεια – αναψυκτήριο το οποίο, εν` όψει της τοποθεσίας, των συνθηκών της περιοχής και του σκοπού της συμβάσεως, που τέθηκαν και με τους σχετικούς όρους της  ανωτέρω προκήρυξης, θα λειτουργούσε κυρίως τους θερινούς μήνες που αποτελούν και την χρονική περίοδο(σαιζόν) λειτουργίας τέτοιου είδους καταστημάτων (άλλωστε λήφθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για να μην παραμένει τούτο κλειστό κατά την θερινή περίοδο άνω των 8 ημερών), εν τούτοις, εξ` αιτίας της συνεχιζόμενης υπερημερίας του αντιδίκου μέχρι και τον Ιούνιο του ++ που είχε κοινοποιηθεί το ανωτέρω εξώδικο δηλ. της μέχρι και τότε  υπαίτιας καθυστερήσεώς του στην παράδοση της χρήσης, αλλά βέβαια και της συνεχιζόμενης και μέχρι σήμερα, ήδη είχα απωλέσει την σαιζόν του καλοκαιριού του ++ αλλά και την καλοκαιρινή σαιζόν του τρέχοντος (τότε) έτους ++ , αφού τούτος αρνούνταν ακόμη τότε  και για το μέλλον, αλλά μέχρι και σήμερα, να μου το παραδώσει και συνεπώς θα απαιτούνταν για να καταστεί δυνατή η εκπλήρωση της παροχής του, η έκδοση και η εκτέλεση της σχετικής δικαστικής απόφασης και συνεπώς θα γινόταν εφικτή η εκπλήρωση της παροχής του με αναγκαστική εκτέλεση  κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων και εν` όψει του χρόνου καθυστερήσεως έκδοσης των αποφάσεων και της διαδικασίας εκτέλεσης που απαιτεί προθεσμίες, απαγορεύεται κατά το μήνα Αύγουστο κλπ, εντός του Φθινοπώρου του +++ στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αν δε συνυπολογιστεί στην εξέλιξη αυτή η δυνατότητα για αναστολή εκτέλεσης που θα μπορούσε να λάβει ο αντίδικος λόγω άσκησης έφεσης ή με τα ένδικα βοηθήματα κατά της εκτέλεσης αλλά και το ότι αίτημα της αγωγής μου ήταν και η καταδίκη του σε δήλωση βουλήσεως για την οποία απαιτείται τελεσιδικία, καθίσταται φανερό ότι θα παραλάμβανα το μίσθιο πολύ αργότερα από το καλοκαίρι του ++και κατά πιθανή πρόβλεψη ,στα μέσα του +++, ενώ ήδη η καλοκαιρινή σαιζόν ++έχει αρχίσει.

Συνεπώς εν` όψει και του συμβατικού χρόνου της μίσθωσης , δηλ. 4 έτη εκ των οποίων οι δύο σαιζόν εκμετάλλευσης ήδη είχαν παρέλθει αφού ήταν ανέφικτη η εκμετάλλευσή του και για την σαιζόν του ++αλλά και  όπως αποδείχθηκε και για το +++ σε συνδυασμό με τις επιχειρηματικές μου ανάγκες για την εκμετάλλευση του μισθίου που σκόπευε να ικανοποιήσει η μεταξύ μας σύμβαση, την φύση και το είδος της σκοπούμενης εκμετάλλευσης αυτού με βάση την καλή πίστη και τα κρατούντα στις συναλλαγές αλλά και τα συμφωνηθέντα και τους όρους της προκήρυξης, αφού με αυτήν και ο αντίδικος απέβλεπε ρητά στη λειτουργία του χώρου του αναψυκτηρίου ιδίως την θερινή περίοδο και προς εξυπηρέτηση των δημοτών του για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνταν και από αυτόν, καθίστατο φανερό ήδη από τότε δηλ. Ιούνιο του +++ ότι η εκπλήρωση από μέρους του της ήδη καθυστερημένης παροχής έστω και με δικαστική απόφαση στην καλύτερη περίπτωση εντός του +++, ήταν για μένα άχρηστη πλέον στο σύνολό της, αφού στο λίγο κατά τις συναλλαγές χρονικό διάστημα που θα απέμενε, ήταν δυσχερές κατά τα κρατούντα στις συναλλαγές αυτού του είδους των εκμεταλλεύσεων, να  καταστή η επιχειρηματική μου δραστηριότητα στο μίσθιο γνωστό σημείο εξυπηρέτησης πελατών και προσφοράς υπηρεσιών, δεδομένου ότι τέτοιας μορφής εκμεταλλεύσεις στηρίζονται στην φήμη, στο καλό όνομα, στην επωνυμία κλπ στην αγορά και αναγκαίως προϋποθέτουν ικανό χρόνο δραστηριοποίησης έτσι ώστε τα στοιχεία τούτα να εισέλθουν καταρχήν στην οικεία αγορά και καταστούν γνωστά στο κοινό και εν συνεχεία παραμείνουν  επί ικανό διάστημα για να είναι δυνατή η αξιοποίησή τους οικονομικά. Συνεπώς οι συνθήκες τούτες ήταν αδύνατο να συντρέξουν και να ευδοκιμήσουν έτσι ώστε  επιχειρηματικά να συμφέρει η λειτουργία της επιχείρησης μόνο για το διάστημα που απομένει.

Εν` όψει των ανωτέρω πραγματικών περιστατικών και συνθηκών που διαμορφώθηκαν ήδη από τότε και που βέβαια εξακολουθούν μέχρι σήμερα λόγω της συνεχιζόμενης υπερημερίας του, δήλωσα στον αντίδικο με το παραπάνω εξώδικό μου ότι ακριβώς λόγω της μέχρι και τότε (αλλά και σήμερα ακόμα συνεχιζόμενης), υπερημερίας του στην εκπλήρωση της ληξιπρόθεσμης παροχής του εκ της συμβάσεως μίσθωσης, δεν έχω πλέον συμφέρον στην καθυστερημένη εκπλήρωση της όλης σύμβασης μίσθωσης εν` όψει και του σκοπού της, ότι για τον λόγο αυτό αποκρούω πλέον την παροχή του δηλ. την εκτέλεση της σύμβασης και ότι απαιτώ πλέον αποζημίωση για ολική μη εκπλήρωση, δηλ. για την θετική και αποθετική μου ζημία- διαφυγόντα κέρδη (335, 337, 343 παρ.2 , 383 ΑΚ), δηλώνοντάς του ταυτόχρονα ότι παραιτούμαι της ανωτέρω σχετικής μου αγωγής και δικαιώματος που ασκείται μ` αυτήν,δηλ. της εκπλήρωσης της καθυστερούμενης παροχής όπως και πράγματι ενώπιον του Ειρηνοδικείου Καρδίτσας νομοτύπως δήλωσα τούτα και καταχωρήθηκαν στα πρακτικά κατά τη σχετική συζήτησή της την +++.

Επειδή ο αντίδικος ουδέποτε μέχρι και σήμερα  εκτέλεσε τις υποχρεώσεις του από τη σύμβαση μίσθωσης

Επειδή κατά τη διάταξη του άρθρου 584 ΑΚ ο μισθωτής, με την επιφύλαξη των διατάξεων που ισχύουν για τα πραγματικά και νομικά ελαττώματα ή για την έλλειψη ιδιοτήτων, έχει δικαίωμα κατά τα λοιπά αν δεν του παραδόθηκε ή παρεμποδίστηκε η χρήση του μισθίου, σε περίπτωση υπερημερίας του εκμισθωτή να ασκήσει τα δικαιώματά του σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις των άρθρων 383 επ ΑΚ δηλ. ή  να ζητήσει αποζημίωση για μη εκπλήρωση ή να υπαναχωρήσει. (Γεωργ.-Σταθ. υπό 584. 3γ, 6, υπό 575.12). Μάλιστα δεν χρειάζεται να τάξει προθεσμία προς εκπλήρωση και αυτή να παρέλθει άπρακτη  αν από την όλη στάση του οφειλέτη προκύπτει ότι αυτό θα ήταν άσκοπο όταν πχ ο οφειλέτης δήλωσε ότι δεν θέλει να εκπληρώσει και αρνείται την εκπλήρωση ή αν ο δανειστής λόγω της υπερημερίας δεν έχει πλέον συμφέρον στην εκτέλεση της σύμβασης (385.2ΑΚ) διότι η εκπλήρωση είναι πια άχρηστη ή επιζήμια στον δανειστή κυρίως εν` όψει του σκοπού της σύμβασης πχ αν ο σκοπός της σύμβασης ήταν να ικανοποιηθούν εποχιακές ανάγκες του δανειστή και η εποχή παρήλθε. (Γεωργ.-Σταθ. υπό 383-385.5,ιδίως 8 και 9).

Το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση για μη εκπλήρωση (δηλ. σαν να ήταν αδύνατη η παροχή.335 ΑΚ) λόγω υπερημερίας του οφειλέτη, έχει ο δανειστής και σε κάθε ενοχική σχέση (όχι μόνο στις αμφοτεροβαρείς συμβάσεις) κατά την ΑΚ 343 παρ.2 με την πρόσθετη προϋπόθεση της ελλείψεως συμφέροντος του στην εκπλήρωση της παροχής (Γεωργ.-Σταθ. υπό 383-385. 1, υπό 343.6,7, υπό 337.4). 

Η δε οφειλόμενη αποζημίωση (ΑΚ 335,343,2, 383, βλ. και σχετικές ανωτέρω παραπομπές αλλά και ό.α υπό 335-336. 20) είναι το διαφέρον εκπλήρωσης (θετικό) και περιλαμβάνει την θετική ζημία(μείωση της περιουσίας) που προκλήθηκε στον δανειστή από την μη εκπλήρωση και το διαφυγόν κέρδος του, εκείνο δηλ. που αυτός θα είχε αποκομίσει με πιθανότητα σύμφωνα με την πορεία των πραγμάτων ή τις ειδικές περιστάσεις και ιδίως τα προπαρασκευαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί, αν είχε εκπληρωθεί η παροχή, ενώ στην περίπτωση ευθύνης του εκμισθωτή για τους ανωτέρω λόγους, η αποζημίωση είναι νόμιμη μόνο για τον συμφωνηθέντα χρόνο διάρκειας της σύμβασης και όχι για τη μεταγενέστερη χρονική περίοδο αναγκαστικής παράτασης της βάσει ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων(ενδ. ΕφΠειρ 33/98, Τρ.Νομ.Πληρ. ΝΟΜΟΣ)

 Επειδή με βάση τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά, ο αντίδικος  μου οφείλει ως αποζημίωση για (ολική) μη εκπλήρωση τα κάτωθι ποσά:

 Ι. θετική ζημία.

 Ο αντίδικος οφείλει να μου καταβάλει ως αποζημίωση τα παρακάτω ποσά που δαπάνησα για επισκευαστικές εργασίες στο μίσθιο,  αμοιβές τεχνιτών και αγορά εξοπλισμού δηλ. για να καταστή δυνατή η χρήση αυτού κατά τα συμφωνηθέντα και σύμφωνα με το σκοπό της σύμβασης και συγκεκριμένα:

 1) για αγορά  συσκευών και τεχνικού-υλικού εξοπλισμού για να καταστή δυνατή η παροχή υπηρεσιών και αγαθών αναψυκτηρίου τα εξής: ένα επαγγελματικό ψυγείο ++++2) για αγορά +++3) +++

 Δηλ. συνολικά μετά από άθροιση των ανωτέρω κονδυλίων, δαπάνησα το ποσό των  ++ € που οφείλει έτσι να μου καταβάλει ο αντίδικος ως αποζημίωση νομιμοτόκως  κατά τα κατωτέρω αναφερόμενα.

 ΙΙ. αποθετική ζημία-διαφυγόντα κέρδη.

 Αν είχα υπό την εκμετάλλευσή μου το μίσθιο ακίνητο κατάστημα και εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο με την συμφωνηθείσα χρήση καθ`όλο το χρονικό διάστημα της συμφωνηθείσης χρήσης, δηλ. από Αύγουστο του +++ ότε και μου αφαιρέθηκε η χρήση του μισθίου, έως και Ιούλιο ++++, δηλ. μέχρι και τη λήξη του συμβατικού χρόνου, θα αποκέρδαινα μετά βεβαιότητας και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων τα κάτωθι ποσά, ήτοι:

 Στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο του μισθίου εν` όψει και των ανωτέρω άρθρων 15 και 16 της προκήρυξης που τέθηκαν ως ουσιώδεις όροι της σύμβασης, θα ανέπτυσσα υποχρεωτικά τραπεζοκαθίσματα για την εξυπηρέτηση τουλάχιστον +++ ατόμων, +++

 Τον αριθμό τούτο πελατών συνολικά +++ θα είχα την δυνατότητα τόσο από άποψη εξοπλισμού όσο και από άποψη υπαλληλικού προσωπικού να εξυπηρετήσω ακόμα και ταυτόχρονα,αφού, όπως αναφέρθηκε, είχα ήδη αγοράσει προκειμένου να εγκαταστήσω στο μίσθιο τον κατάλληλο για το είδος της σκοπούμενης προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών ανωτέρω αναφερόμενο επαγγελματικό μηχανολογικό εξοπλισμό   που επαρκούσε για εξυπηρέτηση αρκετά μεγαλύτερου αριθμού ατόμων ++ 

 Επίσης θα προσλάμβανα ως υπαλληλικό προσωπικό για να απασχολήσω με σχέση εξηρτημένης εργασίας αφού ήδη είχα τελειώσει τις διαπραγματεύσεις προς τούτο, τους +++

Εκτός των ανωτέρω που θα έπραττα μετά βεβαιότητας (άλλωστε ήδη είχα κάνει την «αρχή εκτέλεσής» τους) για την προσέλευση πελατών, θα προέβαινα μετά βεβαιότητας και στην διαφήμιση της επιχειρήσεώς μου με καταχωρήσεις έντυπες στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο του Νομού Καρδίτσα αλλά και καταρχήν των γειτονικών νομών, αφού ήδη είχα προβεί στην σχεδίαση του διαφημιστικού υλικού και είχα αναθέσει την προβολή και οργάνωση της διαφημιστικής καμπάνιας στον γραφίστα επιχειρηματία +++

 Επίσης εξ` αιτίας του γεγονότος ότι τόσο εγώ όσο και ο μέλλων σύζυγος μου, γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Καρδίτσα, αναπτύξαμε λόγω της εντοπιότητας και των καλών δημοσίων σχέσεών μας ευρύ κύκλο γνωριμιών και ιδίως νέων ατόμων +++. Συνεπώς και οι πολλές γνωριμίες και οι καλές δημόσιες σχέσεις που είχαμε αναπτύξει επί μακρόν, δραστηριοποιούμενοι παράλληλα συνεχώς εντός του χώρου της διασκέδασης και αναψυχής στην περιοχή της Καρδίτσας, θα λειτουργούσαν και ως «δεξαμενή» άντλησης πελατών για την επιχείρησή μου, αφού ήδη προβαίναμε μετά την έγκριση του αποτελέσματος της δημοπρασίας, σε προφορικές κοινοποιήσεις και ενημερώσεις στους γνωστούς, φίλους και συγγενείς μας περί της λειτουργίας της παραπάνω επιχείρησής μου στον ανωτέρω τόπο, με αποτέλεσμα τούτο ως συμβάν να έχει κοινολογηθεί στον ευρύτερο κοινωνικό , φιλικό και επαγγελματικό μας χώρο και θα είχε ως συνέπεια την προσέλευση και προσέλκυση πελατών και από τη αιτία αυτή. 

Εν τέλει στο μίσθιο κατάστημα και χώρο θα προσέφερα, λειτουργώντας το μίσθιο κατάστημα όλες τις ημέρες τις εβδομάδας από 9η πρωινή έως και την 2α ή και 3η πρωινή ώρα, εν` όψει του είδους και του αντικειμένου της σκοπούμενης και συμφωνηθείσης χρήσης, τα εξής αγαθά προς κατανάλωση και συναφείς υπηρεσίες προσφοράς προς το κοινό, με τις εξής τιμές κατ` είδος, δηλ:

+++++

 Εν` όψει λοιπόν των ανωτέρω αναλυτικά παρατιθέμενων ειδικών συνθηκών και περιστάσεων του μισθίου, του σκοπού της σύμβασης, των προετοιμασιών και ειδικών προπαρασκευαστικών μέτρων που είχαν ληφθεί υπ` εμού για την αξιοποίηση του μισθίου και για την ανάπτυξη κερδοφόρας επιχειρηματικής δραστηριότητας, θα προσέρχονταν και θα εξυπηρετούσα ημερησίως κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων και μετά πιθανότητας που αγγίζει την βεβαιότητα για το διάστημα από +++, +++ άτομα τουλάχιστον ημερησίως τις καθημερινές (Δευτέρα-Παρασκευή ) και +++άτομα ημερησίως τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή, αφού όπως είναι γνωστό και κατά την κοινή πείρα το συνήθως συμβαίνον στον οικείο τομέα συναλλαγών και προσφοράς υπηρεσιών αναψυχής και διασκέδασης, ειδικά το Σαββατοκύριακο(από το βράδυ της Παρασκευής) λόγω μη παροχής εργασίας και σχολείων, υπάρχει ελεύθερος χρόνος αναψυχής και διασκέδασης για την πλειονότητα των ατόμων και έτσι θα υπήρχε αυξημένη προσέλευση πελατών είτε μεμονωμένα είτε σε παρέες είτε οικογενειών με τα παιδιά τους σε σχέση με τις «καθημερινές».

Συνεπώς βάσιμα και κατ` ελάχιστη εκτίμηση και προσδοκία εν` όψει των ανωτέρω συνθηκών ,θα προσέρχονταν ως πελάτες και θα προσέφερα υπηρεσίες σε συνολικά +++ άτομα εβδομαδιαίως και άρα σε +++ άτομα τον μήνα(+++Χ4). Με  υπολογιζόμενο κατ` ελάχιστη εκτίμηση, μέσο κόστος για κάθε πελάτη το ποσό των ++ € για τις καθημερινές ημέρες δηλ. από Δευτέρα έως Παρασκευή (που αντιστοιχεί πάντως σε έναν καφέ και ένα νερό) και το ποσό των ++ € το Σαββατοκύριακο όπου παρατηρείται κατά το συνήθως συμβαίνον στον οικείο τομέα συναλλαγών λόγω των διαφορετικών συνθηκών (αργία, ελεύθερος χρόνος) διαφοροποίηση της κατανάλωσης προς τα οινοπνευματώδη, μπύρες, τσίπουρα κλπ, δηλ. κατανάλωση αγαθών με αυξημένη τιμή, θα εισέπραττα τις μεν καθημερινές ημέρες της εβδομάδας το ποσό των+++

Για το διάστημα από ++ κάθε έτους που αποτελεί και την «σαιζόν» λειτουργίας αυτού του είδους των επιχειρήσεων και σαφώς και της δικής μου, θα ανέπτυσσα μετά βεβαιότητας και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, έντονα κερδοφόρα δραστηριότητα κατά τα κατωτέρω, λαμβανομένων υπ`όψη :

 1) όλων των ανωτέρω ειδικών συνθηκών και περιστάσεων του μισθίου καθώς και των προσωπικών μου συνθηκών αλλά και των ανωτέρω προπαρασκευαστικών μέτρων που είχα λάβει, σε συνδυασμό με το σκοπό και της φύση της σύμβασης και τα οποία ανωτέρω ως περιστατικά, συνθήκες, γεγονότα και μέτρα εκτέθηκαν υπ` εμού αναλυτικά δηλ. συνοπτικά: προνομιακή θέση του μισθίου εντός ιστορικού-αρχαιολογικού χώρου, με απρόσκοπτη θέα, με πρόσβαση σε συνεχόμενο δάσος και χώρους εν γένει αναψυχής και παιδική χαρά, εσωτερικός και εξωτερικός μεγάλος χώρος παροχής υπηρεσιών για εξυπηρέτηση τουλάχιστον ++ ατόμων, εξωτερικό μπάρ, μεγάλος αριθμός τραπεζοκαθισμάτων, ομπρέλες σκίασης, μεγάλος αύλειος χώρος, λειτουργία αυτής καθημερινώς και τις αργίες και εορτές συνεχόμενα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, εγκατάσταση επαγγελματικού και υψηλού κόστους εξοπλισμού εν γένει και μηχανημάτων για δυνατότητα εξυπηρέτησης πολλών ατόμων αλλά και πολυάριθμο ειδικευμένο προσωπικό για προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών, καλλωπισμός του χώρου και του κτιρίου, διαφημιστική εκστρατεία , προσφορά πολλών ειδών κλπ,

2) του ότι πρόκειται για μία χρονική περίοδο του έτους που διακόπτονται τα μαθήματα των σχολείων, προσέρχονται στις πατρικές τους οικίες των γύρω χωριών για παραθέριση άτομα που κατάγονται από την περιοχή, προσελκύονται τρίτοι παραθεριστές στα χωριά του Δήμου λόγω του φυσικού κάλλους της περιοχής, χορηγούνται άδειες στους εργαζόμενους  σε συνδυασμό πάνω απ` όλα με τον καλό καιρό που επιτρέπει τις επισκέψεις στο μνημείο και την περιήγηση στο δάσος αλλά και την παιδική χαρά, δηλ. του ότι πρόκειται για περίοδο «διακοπών» με την έννοια που τούτο έχει στις κρατούσες συναλλαγές του οικείο τομέα επιχειρηματικής δράσης και

3) των κατωτέρω αναφερόμενων ειδικών συνθηκών και περιστάσεων αλλά και μέτρων που ελήφθησαν, δηλ του ότι:  ελήφθη ειδικά μέριμνα για την λειτουργία του μισθίου ως καφετέρεια-αναψυκτήριο κατά την θερινή περίοδο και από τον αντίδικο, αφού ο όρος για εγκατάσταση εξοπλισμού και ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο μίσθιο για να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση τουλάχιστον 200 ατόμων, τέθηκε απ` αυτόν δεδομένου ότι στο χώρο αυτό θα πραγματοποιούνταν  από τον αντίδικο κατά την θερινή περίοδο διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια, αλλά και  δεξιώσεις και συνεστιάσεις με καλεσμένους κυρίως πολιτικά πρόσωπα και έτσι έθεσε και τον όρο τούτο για τον μισθωτή-επιχειρηματία έτσι ώστε να εξυπηρετεί τους δημότες του, επισκέπτες και προσκεκλημένους του κατά την διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, δηλ. με σκοπό να αναλάβω εγώ την φιλοξενία τους και τις υπηρεσίες προσφοράς αγαθών προς αυτούς. ++Συνεπώς εν` όψει του σκοπού της συμβάσεως, θα υπήρχε αυξημένη προσέλευση πελατών ειδικά τον μήνα ++, που ήταν και ο λόγος άλλωστε να προβλεφθεί ειδικά με τον ανωτέρω σχετικό όρο της προκήρυξης ότι το μίσθιο δεν θα μπορούσε να παραμείνει κλειστό πέραν των 8 ημερών κατά την θερινή περίοδο.

Εν` όψει λοιπόν όλων των ανωτέρω ειδικών συνθηκών, συγκεκριμένων περιστάσεων αλλά και του σκοπού της σύμβασης, σε συνδυασμό με το είδος , την φύση, την έκταση και την ποιότητα των προσφερομένων υπ` εμού υπηρεσιών και αριθμού αγαθών αλλά και των ειδικών προπαρασκευαστικών μέτρων που είχα λάβει , θα προσέρχονταν και θα εξυπηρετούσα τον κάτωθι αριθμό πελατών και θα αποκόμιζα τα παρακάτω ποσά ως εξής:

Συνολικά λοιπόν για την επίδικη περίοδο της συμβάσεως θα αποκόμιζα μετά βεβαιότητας και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων βάσιμα εν` όψει όλων των ανωτέρω παραγόντων που αναλυτικά εκτέθηκαν ως ειδικοί όροι, συνθήκες και περιστατικά που συνέτρεχαν και στο πρόσωπό μου και αφορούσαν και το ακίνητο σε σχέση με το σκοπό της σύμβασης και τα συμφωνηθέντα, τα εξής ποσά ως καθαρό κέρδος δηλ :

++++++

Συνολικά λοιπόν για το διάστημα της σύμβασης μίσθωσης το ποσό των (μετά από άθροιση των ανωτέρω) +++ €

Συνεπώς για τα κονδύλια Ι και ΙΙ της αγωγής μου δηλ. θετική ζημία και διαφυγόντα κέρδη αντίστοιχα, ο αντίδικος πρέπει να με αποζημιώσει με το ποσό συνολικά των ( +++=) +++ €, νομιμοτόκως  έως την εξόφληση εξής: +++

Επειδή νόμιμη συντρέχει περίπτωση να κηρυχθεί η απόφαση που θα εκδοθεί προσωρινά εκτελεστή, αφού ελλείψει χρημάτων μου, η καθυστέρηση της εκτέλεσης θα προκαλέσει σε μένα ανεπανόρθωτη ζημία, ενώ σήμερα ακόμη εργάζομαι περιστασιακά αντιμετωπίζοντας με δυσκολία τις προσωπικές και οικογενειακές μου ανάγκες.

          Επειδή το Δικαστήριό σας είναι αρμόδιο καθ` ύλη και τόπο η δε αγωγή μου νόμιμη βάσιμη και αληθής, δικαζόμενη κατά την ειδική διαδικασία των άρθρων 647 επ. ΚπολΔ(14.παρ.1,2,  ΚπολΔ, ΕφΠειρ 33/98 ΝΟΜΟΣ), δεδομένου ότι το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στο ποσό των +++ € .

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ και με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων μου και τα κατά τη συζήτηση προστεθησόμενα

ΑΙΤΟΥΜΑΙ: Να γίνει δεκτή η παρούσα αγωγή μου. Να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να μου καταβάλει, για τις εν τω ιστορικώ αιτίες, το ποσό των    νομιμοτόκως ως εξής: +++

Να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή η εκδοθησομένη απόφαση διότι συντρέχει νόμιμη περίπτωση προς τούτο και να καταδικασθεί ο αντίδικος στη δικαστική μου δαπάνη και αμοιβή του πληρεξουσίου δικηγόρου μου.

                                        

 

                                      Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

                                     Ανδρέας Βρόντος,41255/6972422002

                             Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013